همشهری آنلاین: بهرام عکاشه، استاد پیشکسوت زلزله شناسی کشور می‌گوید اگر زلزله ای به شدت زلزله دیشب حسین آباد در تهران رخ می‌داد قطعا فاجعه‌ای تمام عیار با بیش از 100 هزار قربانی را رقم می‌زد.

 عکاشه در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت:‌ بزرگی زلزله شامگاه دوشنبه حسین آباد کرمان که ساعت 22 و 12 دقیقه در منطقه شرق بم رخ داد طبق محاسبات آژانس‌های بین‌المللی زلزله 6.7 در مقیاس ریشتر بود که طبیعتا زلزله‌ای با این بزرگی در شهرها موجب تخریب بسیاری می‌شود چه برسد به روستاها که در برابر زلزله‌ای به بزرگی حدود 5 ریشتر نیز آسیب پذیر هستند.

 این استاد پیشکسوت زلزله‌شناسی ادامه داد: پس از زلزله اصلی، زلزله دیگری در ساعت 1:42:59 بامداد سه شنبه با بزرگی حدود 5 ریشتر نیز اتفاق افتاد که عمق کانون هر دوی زلزله حدود 12 کیلومتر بوده‌ است.

 وی با اشاره به این که استان کرمان از پرخطرترین مناطق زلزله‌خیز کشور است، لرزه‌خیزی زاگرس در منطقه بندرعباس و حاجی‌آباد از راستای شمال غرب - جنوب شرق به سمت شمال و جنوب تغییر جهت می‌دهد.

 عکاشه تصریح کرد: کرمان، جیرفت و بم از جمله مناطقی هستند که از قدبم الا‌یام زلزله‌خیز بودند، اما در تاریخ کم‌تر از آنها نام برده شده است و این بدین معنا نیست که زلزله خیز نیستند زیرا معتقدم هر جای کشور ایران دستگاه لرزه‌نگار قرارداده شود، زلزله ثبت می‌شود.

 وی تاکید کرد: ایران، کشوری بسیار آسیب‌پذیر در مقابل زلزله است و از آنجا که پهناور بوده و جمعیت پراکنده‌ای دارد و متاسفانه یا اخبار دیر می‌رسد و یا مردم فراموشکار هستند و تا اندازه‌ای نیز مسئولان مربوط به مسائل زلزله کم لطفی می‌کنند متاسفانه در این راستا اقدام جدی صورت نمی‌گیرد. [آشنایی با مناطق زلزله‌خیز زمین]

 استاد پیشکسوت زلزله‌شناسی ادامه داد: نکته بسیار مهم این‌که زلزله پدیده‌ای است که زیر پای ماست و بایستی زلزله را بشناسیم، رفتارمان را با زلزله هماهنگ کنیم و سازه‌ها را برای مقاوم‌سازی آ‌ماده کنیم و انتظار نداشته باشیم که از آن بالا فرشته‌ای بیاید و ما را در مقابل زلزله حفظ کند.

 عکاشه با اشاره به فعالیت‌هایی که سایر کشورها از جمله ژاپن در برابر رخدادهای طبیعی مانند زلزله انجام داده‌اند،‌ خاطرنشان کرد: اول سپتامبر 1923، 70 درصد شهر توکیو به دلیل رویداد زلزله به کلی نابود شد، ‌اما آن‌ها توانستند در مدت هفت سال توکیو را طبق الگوهای شهرهای مقاوم غربی، مقاوم کنند.

 وی افزود: ژاپن بسیار زلزله خیز است و تقریبا هر روز در توکیو زلزله اتفاق می‌افتد ولی حتی در بزرگترین زلزله‌های آن کشور هم حداکثر چند هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند در صورتی که زلزله‌ای که هفت سال پیش در بم اتفاق افتاد چند ده‌ هزار قربانی بر جای گذاشت.

 استاد زلزله شناسی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: در کشور زلزله خیزی مثل ایران همیشه باید آمادگی داشته باشیم، به خصوص در شهر تهران که فوق‌العاده آسیب‌پذیر است و اگر چنین اتفاقی برای تهران رخ دهد،‌ تهران در رده شماره یک از نظر تلفات در دنیا خواهد بود.

 عکاشه تصریح کرد: اگر زلزله‌ای با بزرگای 6.7 و با مشخصات زلزله شامگاه دوشنبه کرمان در تهران، ری یا شمیرانات رخ می‌داد، ایمان دارم که کشته‌ها و زخمی‌ها بیش از 100 هزار نفر می‌شد.

 وی افزود: نمی‌خواهم بگویم اگر بزرگی چنین زلزله‌ای 7.5 ریشتر می‌بود،‌ چه خبر می‌شد و چه اتفاقی می‌افتاد، چرا که در این صورت آمار زخمی‌ها و کشته‌ها میلیونی می‌شود، بنابراین نباید خودمان را فریب دهیم و بایستی با واقعیت‌ها روبه‌رو شویم.

 استاد پیشکسوت زلزله‌شناسی تاکید کرد: شهر تهران واقعا آسیب‌پذیر است، ‌اگرچه شهرداری کارهای خوبی انجام داده، اما این کارها برای شهری با ابعاد تهران بسیار کم است.

 شامگاه دوشنبه 29 آذرماه زمین‌لرزه‌ای به بزرگی 6.5 در مقیاس امواج درونی زمین در20 کیلومتری حسین آباد، 33 کیلومتری محمد آباد و 53 کیلومتری فهرج کرمان به وقوع پیوست.

 مختصات رومرکز زلزله، 28.53 درجه عرض شمالی و 59.13 درجه طول شرقی گزارش شده است.

 شدت این زمین‌لرزه که کانون آن در مرز استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان در مسیر بم به زاهدان واقع است به حدی بود که در مناطق وسیعی از استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد و خراسان جنوبی احساس شد.

 به گفته معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمان، بیشترین خسارات زلزله شامگاه دوشنبه به روستای سیف‌الدین وارد شده که در ارتفاعات جنوب شهرستان ریگان در مناطق مرتفع کوهستانی قرار دارد و بیشتر ساکنان آن عشایر هستند.

 وی گفت: ‌تاکنون فقط 1800 واحد مسکونی و روستایی در منطقه شهرستان ریگان - به اسثنای منطقه کوهستانی - خساراتی بین 20 تا 100 درصد دیده‌اند که اعلام ابلاغ از وضعیت خسارات جانی و مالی آنها نشده است.

 فرماندار ریگان هم اعلام کرده کانون اصلی زلزله ‌20 روستا را شامل می‌شود و ‌50 روستا هم در اطراف این کانون قرار دارند.

 به گفته دبیر کل جمعیت هلال احمر بالغ بر 230 امدادگر در منطقه زلزله‌زده حضور یافته‌اند با این حال به دلیل اینکه برخی از روستاها در مناطق صعب‌العبور و کوهستانی قرار دارند امکان امدادرسانی به آنان دشوار است و به دلیل نوع شرایط خاص منطقه حتی امدادرسانی به وسیله بالگرد نیز امکان‌پذیر نیست.

 در آخرین گزارش‌ها، اسامی چهار تن از کشته‌شدگان این زمین‌لرزه اعلام شده و از 36 مجروح زلزله تعداد هشت تن در مراکز درمانی بستری و 25 نفر دیگر نیز به صورت سرپایی مداوا شده‌اند.

 متعاقب زمین‌لرزه شدید شامگاه دوشنبه تا ساعت 12 و 30 دقیقه روز سه شنبه، 37 زمین‌لرزه دیگر در حسین آباد کرمان به وقوع پیوسته که بزرگی پنج زمین لرزه بیش از 4 ریشتر بوده است.

 بزرگترین این پس لرزه ها در ساعت 1 و 43 دقیقه و 4 ثانیه بامداد سه شنبه با بزرگی 5 در مقیاس امواج درونی زمین ثبت شده است.

 دکتر مهدی زارع، معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در خصوص موقعیت‌ جغرافیایی رخداد زلزله حسین آباد کرمان و پس‌لرزه‌های آن به خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران گفت: با توجه به بزرگی زلزله که در زمره زلزله‌های شدید محسوب می شود انتظار می رود پس‌لرزه‌ها تا چند روز یا چند هفته ادامه یابد و حتی احتمال وقوع پس لرزه تا چند ماه نیز وجود دارد.

 معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با بیان این که گسله مسبب این زلزله احتمالا گسله کهورک در پهنه گسل نهبندان است اظهار داشت: منطقه حسین آباد که خوشبختانه نسبتا کم جمعیت است از نظر لرزه‌خیزی منطقه‌ای بسیار مهم و دارای سابقه لرزه‌خیزی است.

به عبارت دیگر فاجعه از بیخ گوش کرمانی‌ها گذشت. زمین‌لرزه شامگاه دوشنبه حسین آباد کرمان که در آستانه هفتمین سالگرد زلزله فاجعه بار بم رخ داد از لحاظ شدت دست کمی از زلزله پنج دی 1382 بم نداشت ولی این بار بخت با کرمانی‌ها یار بود که در نزدیکی کانون زلزله، جمعیت چندانی ساکن نبود.

 در حالی که با گذشت سال‌ها از فاجعه بم هنوز زخم‌های عمیق نشسته بر کالبد این شهر کوچک التیام نیافته برای چندمین بار در سال‌های اخیر زلزله‌ای بزرگ با حداقل تلفات و خسارات در کشور به وقوع پیوست تا زنگ خطری باشد برای ما؛ اما در سرزمین لرزه‌خیزی که در گوشه گوشه اش جمعیتی غافل و بی‌دفاع در برابر خشم زمین به استقبال فاجعه‌ نشسته‌اند، این خوش اقبالی تا کی ادامه می یابد؟

کد خبر 123730
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز