دکتر فریبا قربانیان در گفتگو با خبرگزاری مهر افزود: مقرر شده است دستورالعمل اجرایی این آیین نامه از سوی معاونت آموزشی، طی دو ماه تدوین شود.
وی افزود: ضمانت اجرایی آیین نامه بر عهده معاونت آموزشی است و به همین دلیل دستورالعمل از سوی این معاونت تدوین میشود تا تخلفات و مصادیق آن مشخص باشد.
پوشش تنها 10 درصد کل رفتار حرفه ای را تشکیل میدهد
قربانیان اظهار داشت: لباس و پوشش و رفتار گزینه هایی است که در آیین نامه به آن پرداخته شده است. باید در آیین نامه مشخص باشد که مشکل دانشجو و یا رفتار در برابر بیمار و گزارش نحوه برخورد آن بر عهده چه کسی است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آیین نامه ای که طراحی شده است پوشش تنها 10 درصد کل رفتار حرفه ای را تشکیل می دهد. بر اساس آیین نامه رفتار حرفه ای، دانشجو باید در بیمارستانها دیسپلین خاص و مسائل اخلاقی را نسبت به بیمار، استاد و همکاران خود رعایت کند.
سرپرست امور فرهنگی معاونت دانشجویی وزارت بهداشت گفت: معیارهای پوشش مشخص شده است و در واقع دستورالعمل، برای توضیح و تشریح آیین نامه انضباطی است تا در دانشگاهها همسان رفتار شود و برخوردها نیز بر اساس تفسیر دانشگاهی صورت نگیرد.
آیین نامه پوشش و رفتار حرفه ای برای دانشگاههای علوم پزشکی اختصاصی است
وی یادآور شد: پیش از این آیین نامه ای مربوط به پوشش دانشجویان با ذکر مصادیق از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تهیه شده بود که به دانشگاههای علوم پزشکی ارائه شده است اما وزارت بهداشت اعلام کرده است که با توجه به وسعت کاری، بخش های بیمارستانی و ارتباط با مردم، آیین نامه ای وسیع تر برای دانشگاههای علوم پزشکی تدارک دیده است.
قربانیان اظهار داشت: به دلیل وسعت کاری در وزارت بهداشت، رفتار حرفه ای در محیط آموزشی، درمانی و خدماتی نیز به آیین نامه اضافه شده است که در دستورالعمل اجرایی نیز این موضوع در نظر گرفته میشود. نصب اتیکت و اجرای منشوراخلاقی و جزئیات این موضوع در دستورالعمل دیده شده است.
حق بیمار است که بداند با دانشجوی چه رشته ای و چه مقطعی روبرو است
وی با ذکر مثالی یادآور شد: نکته مهم در پوشش و رفتار حرفه ای این است که به طور مثال وقتی یک دانشجو بر بالین بیمار حاضر می شود حق بیمار است که بداند با دانشجوی چه رشته ای و چه مقطعی روبرو است بنابراین دانشجو باید با نصب اتیکت خود این حق بیمار را رعایت کند. همچنین مسائلی مانند رفتار با بیمار یا همکار نیز مهم است.
سرپرست امور فرهنگی معاونت دانشجویی وزارت بهداشت درباره رنگ و اندازه لباس گفت: جزئیات رنگ و اندازه روپوش و مدل لباس به طور کامل در دستور العمل معاونت درمان دیده شده است. معاونت درمان از گذشته فرمهای متحد الشکل و نحوه پوشش افراد را در فرم هایی در اختیار همه قرار میدهد و در این زمینه با معاونت دانشجویی هماهنگ عمل کرده است.
لزوم تدوین دستورالعمل پوشش و رفتار حرفه ای از سوی معاونت آموزشی
وی درباره لزوم تدوین دستورالعمل پوشش و رفتار حرفه ای از سوی معاونت آموزشی وزارت بهداشت یادآور شد: بخش هایی از این دستورالعمل نیاز به مداخله اجرایی دارد و ما به خودمان اجازه نمی دادیم در بخشهایی که مداخله بر عهده مدرس است حوزه معاونت دانشجویی وارد شود و از همین رو اجرا باید بر عهده معاونت آموزشی باشد تا بتوان معیارهای ارزشی و اخلاقی را به صورت قانونمند اجرا کرد.
تجربیات سایر کشورها در این زمینه
قربانیان با اشاره به تجربیاتی که در سایر کشورها در زمینه رعایت پوشش و رفتار حرفه ای در محیط دانشگاههای پزشکی وجود دارد گفت: در کشورهای غربی بر اساس تخلفی که صورت می گیرد کلیه مسئولیت ها بر عهده معاونت آموزشی است؛ به طور مثال محرومیت هایی از کلاس برای دانشجوی متخلف درنظر میگیرند که از یک ساعت تا یک هفته تفاوت دارد و حتی در مواردی تخلف فرد در نمره دانشجو تاثیر دارد.