به گزارش همشهری، از میان صدها شرکت دولتی که باید سهامشان براساس سیاستهای اصل 44 به بخش خصوصی واگذار شود، سازمان خصوصیسازی تاکنون سهام 17 شرکت دولتی را به ارزش 55.7 میلیارد دلار در بورس تهران عرضه کرده که بخش اعظمی از این واگذاریها مربوط به سالهای 86 تا 88 است.
شرکتهای ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، پتروشیمی فنآوران، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تبریز، مخابرات، بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات، حفاری شمال، بیمه البرز، بیمه آسیا، بیمه دانا و پستبانک مجموع شرکتهایی هستند که سازمان خصوصیسازی از سال 84 تاکنون در بورس واگذار کرده است.
تازهترین آمارها نشان میدهد که روند خصوصیسازی و واگذاری سهام شرکتهای دولتی در بورس به نحو چشمگیری کاهش پیدا کرده و سازمان خصوصیسازی در این زمینه کم کار بوده است؛ بهطوری که حجم واگذاریهای سالجاری با 12 میلیارد دلار کاهش به2.7 میلیارد دلار رسیده است.
بیشترین حجم واگذاریهای سازمان خصوصیسازی از سال 84 تاکنون مربوط به سال 87 بوده است که طی آن 5/19میلیارد دلار از سهام شرکتهای دولتی در بورس فروخته شد. این سازمان از زمان اجرای سیاستهای اصل 44 تاکنون در مجموع 75.6 میلیارد دلار سهام شرکتهای دولتی را واگذار کرده است که55.7 میلیارد دلار از این میزان در بورس به فروش رسیده است.
اما روند جدید سازمان خصوصیسازی نشان میدهد که حجم واگذاری سهام شرکتهای دولتی در بورس رو به کاهش بوده و برنامه جدیدی نیز از سوی این سازمان برای عرضه سهام اعلام نشده است.همچنین سازمان خصوصیسازی در سالجاری مجموعا5.6 میلیارد دلار سهام واگذار کرده است که از این میزان2.7 میلیارد دلار از طریق بورس و 3میلیارد دلار آن از طریق روش مزایده به فروش رسیده است.
این موضوع نشان میدهد که راهبرد سازمان خصوصیسازی تغییر به سمت فروش سهام به روش مزایده بوده است. اطلاعات جدید هم چنین نشان میدهد که قطار خصوصیسازی در سال 89 متوقف شده و فقط7.8 درصد از مجموع کل سهام واگذار شده از سال 84 تاکنون، مربوط به سالجاری است.