به اعتقاد کارشناسان بازیکنان خارجی جذب شده به لحاظ کیفیت نهتنها برآورنده انتظارات نبودهاند، بلکه دربین 22 بازیکن شاغل در لیگ ایران، بازیکن برجستهای حتی در مقایسه با فصل گذشته هم مشاهده نشده است.
البته هستند بازیکنان متوسطی که تاحدودی به چشم آمدهاند اما هیچکدام آنان چیزی بیشتر و فراتر از بازیکنان ایرانی از خود بروز ندادهاند و این ضرب المثل معروف «مرغ همسایه غاز است» را تداعی میکند؛ اگر چه به نظر میرسید که با فروکش کردن حضور بازیکنان آسیایی بهخصوص هندی و پاکستانی در چندسال اخیر با باز شدن پای بازیکنان اروپایی و آمریکای جنوبی شاهد ارتقای سطح لیگ ایران باشیم.
تصمیم سازمان لیگ که از این فصل به اجرا گذاشته شد و به تیمها دیگر اجازه گرفتن بازیکنان جدید تا پایان فصل را نمیدهد اکثر تیمها را واداشت تا پیش از شروع نیمفصل دوم اقدام به جذب بازیکن خارجی کنند که براساس آمار موجود14 تیم از16 تیم حاضر درلیگ برتر هرکدام یک یا دوبازیکن خارجی در اختیار گرفتند. اگرچه از جمع 22بازیکن تعدادی از جذبشدهها نیمکتنشین بازیکنان ایرانی هستند و اغلب بهعنوان بازیکنان جایگزین به میدان میروند اما در همین حال با وجود همه انتقاداتی که به کیفیت بازیکنان خارجی گرفته میشود برخی نقش کلیدی در تیمهای خود ایفا میکنند که از این دسته از بازیکنان میتوان از فورتادوی برزیلی عضو پتروشیمی، ملاکوف بلغاری ابومسلم، رناتو داسیلوای برزیلی ارومیه و کریستین بارهتای رومانیایی یادکرد.
در بین این 14 تیم، سایپا تنها تیمی است که با وجود جذب 3 بازیکن تاکنون از بازیکن برزیلیاش استفاده نکرده است. براساس آییننامه سازمان لیگ هر تیم مجاز به جذب 3 بازیکن خارجی است که تنها از وجود 2بازیکن بهطور همزمان میتواند استفاده کند. به این ترتیب با تصمیم جدید سازمان لیگ دیگر هیچ تیمی نمیتواند در مراحل بالاتر و بهخصوص در مرحله سرنوشت ساز حذفی همانند سال پیش درصدد جذب بازیکن جدید و ترمیم نقاط ضعف خود برآید. در فصل جاری کمبود بازیکن و از جمله پایین بودن قیمت بازیکنان خارجی در مقایسه با بازیکنان ایرانی و محدودیت در جذب بازیکنان لیگ برتری، پیکان را هم مجبور به استفاده از بازیکن خارجی کرد.
ارزیابی خارجیهای این فصل
*سایپا:مارتین پنف (بازیکن قدرتی دریافتکننده - بلغارستان)، ایوان استانف (پاسور- بلغارستان) و برونوسیلوا ( بازیکن پشت خطزن - برزیل) سایپاییها با وجود 2بازیکن تأثیرگذار بلغاری تاکنون به طور کامل از آنان استفاده نکردهاند و با بودن رضا صفایی و علیرضا جلالی در قطر پاسور هم نیازی به بازیکن برزیلی ندیدند. در مجموع خارجیهای سایپا در زمره بازیکنان خوب خارجی این فصل به شمار میروند و آنها مدتهاست در انتظار مشتری برای فروش بازیکن برزیلی خود هستند.
*ابومسلم خراسان رضوی : اسمیلن ملاکوف (بازیکن پشت خطزن - بلغارستان) و ایوان کولف (بازیکن قدرتی دریافتکننده - بلغارستان) این دو بازیکن بلغاری در این فصل نقش مهمی در موفقیتهای نماینده خراسان رضوی داشتهاند و قوچانینژاد سرمربی ابومسلم از خریدهای این فصلش راضی و خشنود است.
*پیشگامان کویر یزد:ایویگا یوتیچ (بازیکن قدرتی دریافتکننده - مونته نگرو) و ایوان تاسف (پاسور - بلغارستان) تاسف، پاسور سابق تیم ملی بلغارستان بهرغم افزایش سن اگرچه شرایط سال اول حضورش در ایران با تیم بیم مازندران را ندارد ولی هنوز هم با تجربه بالایش هرگاه به میدان میرود قوت قلبی برای سایر همتیمهایش است. یوتیچ هم بیشتر از سوی عباسعلی میرحسینی بهعنوان بازیکن جایگزین استفاده میشود.
*بازرگانی جواهری گنبد: نیکولای نایدینوف (پاسور - بلغارستان) و میرکو رادویچ (بازیکن سرعتیزن - صربستان)
دوبازیکن خارجی گنبد بهخصوص نایدینوف بلغاری از جمله دلایل ناکامی نماینده گنبد در نیم فصل اول بودند تا جایی که باعث تغییر کادرفنی این تیم بعد از شروع بازیهای دور برگشت شدند. یک نیمفصل حضور درتمرینات و بازیها هم نتوانست عاملی برای هماهنگی پاسوربلغاری با مهاجمان این تیم و بهخصوص فرهاد قائمی، بهترین آبشارزن جوانان جهان شود.
*بانک کشاورزی: آدریانو لامب (پاسور- برزیل)وگوران ایوکوویچ (بازیکن سرعتی زن - صربستان) بانکیها هرگز از خارجیهای این فصل خود راضی نبودند وکم مانده بود در آستانه نیمفصل دوم قراردادشان را لغو کنند.
*هیأت والیبال کرمان: دانیلو میرجا (بازیکن سرعتیزن - صربستان) و میلان زیندوویچ (بازیکن قدرتی دریافتکننده - صربستان)
میرجا، فصل قبل بهتر از این فصل بود و او در مجموع در کنار دیگر هموطنش جزو بازیکنان متوسط ارزیابی میشود.
*ارومیه: ویکتور گابریل (بازیکن قدرتی دریافتکننده - برزیل) و رناتو داسیلوا (بازیکن پشت خط زن - برزیل) اگرچه گابریل در حمله بازیکن خوبی نشان داده اما در دریافت بسیار معمولی بوده است. برخلاف او، رناتو بهعنوان یکی از پشت خط زنان خوب این فصل نقطه قوت تیم ارومیه محسوب میشود که در سرویس هم امتیازات باارزشی برای تیمش گرفته است.
* دانشگاه آزاد تهران: کریستین بارهتا (پاسور - رومانی) پاسورتیم ملی رومانی خیلی زود توانست با بازیکنان تیمش هماهنگ شود. او یکی از بازیسازان خوب نیم فصل اول بود که در طراحی پاس عالی عمل کرد و حتی شایستگی حضور درتیم منتخب دور رفت را نیز داشت.
*پرسپولیس تهران: سانجای (بازیکن پشت خطزن - هند) کاپیتان تیم ملی هندوستان که با بازیهای درخورتوجه درکاپ آسیا در ارومیه خواستاران زیادی در بین تیمهای ایرانی پیدا کرده بود در پرسپولیس بدل به یک بازیکن معمولی شد. سانجای حداقل در نیم فصل اول فاصله بسیاری با آن بازیکن غیرقابل مهاربازیهای ارومیه داشت.
*کاله مازندران: استانیسلاو پتکوف (بازیکن دریافتکننده - بلغارستان) این بازیکن بلغاری به جز لحظاتی کوتاه دربازی با ارومیه برای کاله بازی نکرده است. عطایی با هدف داشتن ذخیرهای مطمئن برای مراحل سرنوشتساز حذفی اقدام به جذب این بازیکن نامآشنای بلغاری کرده است.
*پتروشیمی بندرامام: آگوستو فورتادو (بازیکن پشت خطزن - برزیل) او بدون کمترین تردید یکی از بهترین خارجیهای نیم فصل اول بود که نقشی حساس در ترکیب تیمی نماینده جنوب در لیگ برتر ایران داشت. قدرت بدنی بالا و جهشهای خوب ازجمله ویژگیهای این برزیلی سیاهپوست است.
*پیکان:فرانچسکو بریبانتی (بازیکن پشت خطزن - ایتالیا) اولین بازیکن ایتالیایی حاضر درلیگ برتر ایران که پیکانیها برای تقویت پست قطر پاسور و کمک به مهدی بازارگرد او را به خدمت گرفتند. بریبانتی هنوز بهطور جدی امتحان پس نداده است.
*آلومینیوم المهدی بندرعباس: پانکو پوپیک (بازیکن قدرتی زن - بوسنی) این بازیکن بوسنیایی از نیمفصل دوم در ترکیب نماینده هرمزگان ظاهرشده و اعرابی امیدوار است که با او بتواند تیمش را از خطر سقوط به دسته یک نجات دهد.
* داماش گیلان: الکسی گاتین (بازیکن قدرتی دریافتکننده - اوکراین) داماشیها که با در اختیارداشتن چندین بازیکن تیم ملی در دریافت احساس ضعف میکردند با این بازیکن اوکراینی امیدوارند که بتوانند براین مشکل بزرگ غلبه کنند.