آیا تا به حال شاهد برخورد پرندهای با شیشه پنجره منزل یا محل کارتان بودهاید؟ تعداد این برخوردها، بخصوص هنگام مهاجرت پرندگان بیشتر و بیشتر میشود. شمار کثیری از پرندگان زیبا در دنیا در برخورد با پنجرههای آسمان خراشهای شیشهای یا ساختمانهای شیشهای مدرن کشته یا به شدت زخمی میشوند.
مشاهده این صحنهها بسیار تاثر بر انگیز است. صحنههای دلخراشی که مسبب اصلی آن تنها انسان متمدن امروزی است. انسانی که سالهای متمادی بی هیچ حس مسئولیت و احساسی از کنار این اتفاق گذشته است.
بر اساس تحقیقات موجود روزانه حدود ۲۵۰ هزار پرنده در اروپا و سالانه ۱۰۰ میلیون پرنده در امریکا در اثر برخورد با شیشهها کشته یا به شدت زخمی میشوند، زخمهایی که نهایتا منجر به مرگ آنها میشود.
چرا که پرندگان هنگام پرواز شیشه ها را نمی بینند.
شیشههای جدید در نگاه ما
شیشههای جدید از نگاه پرندگان
خوشبختانه این آمار، یک شرکت آلمانی به نام "آرنولد گلس" را بر آن داشت تا چارهی برای نجات این موجودات زیبا که در میان تغییر و تحولات زندگی انسانی به نوعی گرفتار شدهاند، بیاندیشد.
نتیجه این چاره اندیشی تولید محصولی به نام اورنیلوکس Ornilux شد. اورنیلوکس نام شیشههای است که این شرکت با امتیاز اختراع به ثبت رسانده است.
شیشهای با پوشش ماوراء بنفش خاصی که برای چشم انسان قابل مشاهده نیست. ولی با چشم پرندگان به دلیل اینکه چشم پرندگان طول موج زیر ۴۰۰ نانومتر را می بینند، قابل رویت است.
همین شرکت در مدت کوتاهی سری جدیدتری از این شیشهها را به نام "میکادو اورنیلوکس" ارائه داد که بر روی آن با اشعه ماوراء بنفش خطوطی مشبک، شبیه تارهای عنکبوت حک شده بود.
طرحهایی که برای پرندگان، نشانه موانع موجود بر سر راه پروازشان است.
الهام و طراحی این شیشه برداشتی از نحوه تاربافی عنکبوت ها است. عنکبوتها برای جلوگیری از خراب شدن تارهایشان توسط پرندگان آنها را به گونه ای میبافند که برای پرندگان قابل مشاهده است و پرندگان هرگز به طرف آنها پرواز نمیکنند.
شیشه جدید این شرکت هم از همین ترفند عنکبوتها الگو برداشته است. طرح نامریی روی شیشهها، شبیه به تارهای عنکبوت است.
شیشههای جدید نصب و بارها مورد آزمایش متخصصان شرکت و استانداردهای جهانی قرار گرفت. نتیجه آزمایشها رضایت بخش بود چرا که این شیشه ها، ۷۵ درصد کاهش برخورد پرندگان را نشان می دادند.