تلسکوپهای عظیم، ماهوارههای قدرتمند و کاوشگرهای حساس و پیچیده به دانشمندان این امکان را میدهند که دادههای خود را درباره کیهان افزایش دهند.
ماهواره معروف «کپلر» یکی از اینهاست. به تازگی کاوشهای کپلر از وجود سیارههایی خبر داده که شبیه زمین هستند و در مناطقی قرار گرفتهاند که به نظر قابل سکونت میآیند. شاید بگویید که این خبر چندان هم مهم نیست و بارها دانشمندان به وجود چنین سیارههایی پی بردهاند؛ اما این بار دستاوردهای کپلر بیش از حد انتظار بوده است.
این تلسکوپ فضایی در مدت پنجماه توانست 1250سیاره را شناسایی کند که 54تا از آنها در منطقههای قابل سکونت قرار دارند، یعنی امکان وجود حیات و آب به صورت مایع در آنها بسیار بالاست. این موضوع از آنجا اهمیت دارد که تابهحال تنها یک سیاره شبیه زمین کشف شده که امکان حیات در آن وجود دارد.
این واقعیت نشان میدهد که وقتی در منطقه کوچکی از راه شیری، احتمال وجود زندگی در تعداد زیادی سیاره مطرح میشود، پس میتوان نتیجه گرفت که در سرتاسر راه شیری، بیشمار منطقه برای زندگی وجود دارند که ما از آنها بیخبریم.
«ویلیام بروکی»، سرپرست گروه کاوشگر کپلر، درباره قدرت عجیب این ماهواره میگوید: «کپلر که ماه مارس 2009 (اواخر زمستان 1387) به فضا پرتاب شد، میتواند 156هزار ستاره را در قسمت کوچکی از آسمان - در صورتهای فلکی شلیاق و دجاجه- که یکچهارصدم کل آسمان را تشکیل میدهد، رصد کند.»
در مشاهداتی که به تازگی از کپلر منتشر شده است، در فاصله زمانی 22 تا 27 اردیبهشت 88، کپلر توانسته 68 سیاره به اندازه زمین، 288 سیاره که بیش از دو برابر زمین وسعت دارند، 662 جسم فضایی شبیه نپتون، 165 سیاره به اندازه مشتری و 19 سیاره را که بزرگتر از مشتری هستند کشف کند. جالبتر اینکه بین اینها پنج سیاره مداری نزدیکتر از عطارد به ستاره خود دارند (عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است) و جرمشان تقریباً 5/13 برابر جرم زمین است. پس بیدلیل نیست که مجموعه این کشفیات، آن هم در بازه زمانی کوتاهی، دانشمندان را شگفتزده کند.