گروه علمی فرهنگی: فیزیکدانان به روش جدیدی برای سنجش ثابت جاذبه دست یافته‌اند که با استفاده از آن می‌توان این ثابت فیزیکی به نام ثابت "جی" (G)را با دقت بیشتری اندازه‌گیری کرد.

به گزارش سایت اینترنتی «نیوساینتیست»، هر چند نیروی جاذبه یکی از آشناترین انواع نیروهای فیزیکی برای انسان است اما از زمان تعیین ثابت جاذبه توسط «نیوتن» تاکنون، دقت اندازه‌گیری این ثابت تغییر چندانی نکرده‌است.

در علم فیزیک نیروی جاذبه میان دو جرم مختلف با استفاده از ثابت جاذبه (G)اندازه‌گیری می‌شود. هم‌اکنون فیزیکدانان دانشگاه «استنفورد» در «پالو آلتو» با استفاده از مکانیک کوانتومی به روش جدیدی برای سنجش ثابت جاذبه دست یافته‌اند.

این محققان در آزمایشی جدید، یک پرتو از اتمهای عنصر سزیوم را به دو شاخه مجزا تقسیم کرده و به دو جهت مختلف هدایت کردند و سپس آنها را دوباره به یکدیگر پیوند داده و به یک پرتو واحد تبدیل نمودند. این اقدام سبب می‌شود الگوهای تاریک و روشن ویژه‌ای روی صفحه‌ای که پرتو بدان تابیده می‌شود، ایجاد شود.

محققان این دانشگاه متوجه شدند قرار دادن یک قطعه ۵۴۰ کیلوگرمی از فلز سرب در کنار مسیر این پرتوها سبب می‌شود اتمهای سزیوم موجود در این پرتوها به علت نیروی جاذبه جرم قطعه سربی، اندکی از مسیر اصلی خود منحرف شوند و الگوهایی تاریک و روشن ایجاد شده روی پرده را تغییر دهند.

به گفته این فیزیکدانان، با توجه به تغییرات الگوهای تاریک و روشن ایجاد شده روی پرده، می‌توان میزان جاذبه میان اتمهای سزیوم و جسم سربی را با دقتی بسیار بالا اندازه‌گیری کرد و ثابت جاذبه را با دقتی بسیار بیشتر از دقت روشهای مرسوم، مشخص نمود.

آزمایشهای این محققان با استفاده از روش جدید تاکنون از صحت تخمینهای قبلی در مورد ثابت جاذبه خبر داده‌است و ادامه این آزمایشها می‌تواند به تعیین بسیار دقیق‌تر ثابت جاذبه منجر شود.

کد خبر 12999

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز