خبرگزاری فارس در مطلبی با عنوان رویکرد جدید آمریکا در بهکارگیری جنگ سیاه علیه ایران تاکید کرده است که عملیات خرابکاری جایگزین حمله نظامی آمریکا به ایران شده است.
به نوشته این خبرگزاری، "رادیو ملی آمریکا " در مقالهای به قلم "مایک شوستر " می نویسد: ایران و برنامه هسته ای این کشور برای آمریکا تبدیل به حریفی شده است که به راحتی از میدان بهدر نمی شود. ایران در بسیاری از حوزه های چالش برانگیز سیاست خارجی آمریکا از جمله عراق، مناقشات فلسطینیان و اسرائیل، افغانستان و حتی برنامه هسته ای خود به عنوان بازیگری برجسته مقابل این کشور قد علم میکند. سال های طولانی است که ساکنان کاخ سفید یکی پس از دیگری اسبابکشی میکنند و هنوز هم هیچ دولتی نتوانسته است راهحل دقیقی برای اصلاح آنچه "رفتار بد ایران " نامیده میشود، پیدا کنند. اما در این میان، "کریم سجادپور " کارشناس ایرانی "بنیاد کارنگی " برای صلح بین الملل نظر دیگری دارد؛ به گفته وی در سال پیش راهحل تازهای برای اصلاح این معضل یافت شده است.
سجادپور میگوید: "به نظر من تفکر حاکم بر این محور شکل گرفته است که نمی توان نسبت به ایران بیتفاوت ماند، ولی بمباران و یا اعلان جنگ به ایران نیز به منزله تشدید بسیاری از چالش های کنونی در برابر سیاست خارجی آمریکا خواهد بود. با این وضعیت، یک راهحل بینابینی و خلاقانه باقی می ماند و آن هم عبارت است از جنگ مخفیانه، خرابکاری و اعمال فشار از طریق اهرمهای اقتصادی. این جنگ مخفیانه شامل حملات سایبری، ترور و بمب گذاری، و خرابی تأسیسات ایران است. در عمل ثابت شده که اینگونه اقدامات نتایج موثرتری نسبت به راهکارهای دیپلماتیک دارند و در حال حاضر، همین عملیات های سیاه جایگزین بحث در مورد حمله به تأسیسات اتمی مشکوک این کشور شده است.
* کارشناسان معتقدند که این حملات به اولین ابزار سیاست خارجی آمریکا در مقابله با ایران تبدیل شده است
موفقیت بزرگ
جنگ مخفی در کنار اعمال فشار اقتصادی تنها گزینه ای است که تاکنون در برابر فعالیتهای ایران موثر افتاده است. سال گذشته، حمله سایبری و نفوذ ویروس "استاکس نت " به پایگاه اتمی بوشهر منجر به تخریب حدوداً 1000 سانتریفیوژ غنیسازی گردید. موارد دیگری از خرابکاری در تأسیسات هسته ای ایران گزارش شده که توانستهاند کل روند غنیسازی اورانیوم را به صورت مقطعی کند یا حتی متوقف کنند. دانشمندان ایرانی دیگر نمی توانند مطمئن باشند که دستگاه های پیشرفتهای که با وجود تحریمهای بین المللی از کشورهای خارجی خریداری کردهاند، بدون هیچ اشکالی و دقیقاً بر اساس کاتالوگ آنها کار خواهد کرد. "محمد سهیمی " استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی میگوید: "در عمل ثابت شده است که اینگونه عملیات مخفیانه، تأثیرات مخربتری نسبت به سیاستهای جایگزین دارند، سیاست هایی که علاوه بر جنجال برانگیز بودن، خطرناک نیز هستند. وی در ادامه میافزاید: "برخی از مردم با توجه به موفقیت های چشمگیر این جنگ مخفیانه، عقیدهای جدید پیدا کرده اند. آنها میگویند با این وضعیت دیگر نیازی به حمله نظامی گسترده به تأسیسات اتمی و دیگر مراکز حساس ایران نیست ".
جنگ سیاه جایگزینی برای اقدام نظامی
در 5 سال گذشته بحث های مفصلی در سطح دولتمردان آمریکایی و در خصوص حرکت ایران به سوی ساخت سلاح هسته ای -ادعایی که مکرراً از جانب رهبران ایران رد می شود- و منافع و ضررهای ناشی از حمله پیشگیرانه به این تأسیسات مطرح شده است. از نظر "پاول پیلار " افسر عالیرتبه سابق CIA و استاد فعلی مطالعات امنیتی در دانشگاه "جورج تاون " عملیات مخفیانه جایگزین مناسبی برای حمله نظامی است.
جنگ مخفیانه از خونریزی جلوگیری میکند
وی تصریح کرد: این عملیات میتواند تا حدود زیادی جایگزین اقدام نظامی باشد، اقدامی که تاکنون بسیار در مورد آن از زبان سیاستمداران آمریکایی شنیدهایم. علاوه بر این، جنگ پنهان میتواند راهکاری مفید برای پرهیز از خونریزی و در عین حال روشی موثر برای خرید زمان و فاصله گرفتن با گزینه نظامی باشد، گزینهای که در صورت عملیاتی شدن به جنگ ایران و آمریکا منجر خواهد شد.
عملیات مخفیانه موجب بدگمانی مقامات ایران میشود
وی در ادامه میافزاید: یکی از مزایای عملیات مخفیانه، ایجاد سردرگمی، بدگمانی و ترس میان رهبران ایران است. این استاد مطالعات امنیتی میگوید: من انتظار دارم که رهبران ایران به این حقیقت واقف شوند که ایالات متحده نیز همچون اسرائیل، فارغ از نتایج عملکرد ایران بر منافع آنها، در برابر آنچه در ایران رخ میدهد، احساس مسئولیت میکند. "سهیمی " نیز به جنبههای اطلاعاتی این مورد میپردازد و از فشار سنگین و موجود بر نهادهای امنیتی ایران برای پیشبینی و مقابله با عملیات مخفیانه آمریکا میگوید؛ از نظر سهیمی دستگاه اطلاعاتی ایران تاکنون بسیار ناموفق عمل کرده است.
دور نگاه داشتن نیروهای آمریکایی از محدوده خطر
سجادپور با مقایسه عملیات مخفیانه و اقدام نظامی میگوید: عملیات نظامی احتمال موفقیت عملیات مخفیانه را نیز بهشدت کاهش میدهد زیرا در صورت حمله آمریکا و اسرائیل، به احتمال زیاد دولت ایران دیوارهای موجود در اطراف خود را بسیار مرتفعتر خواهد ساخت. وی در ادامه میافزاید: اثر حمله نظامی به خاک ایران تنها یک چیز است و آن عبارت است از بالابردن محبوبیت و ماندگاری رژیم حاکم بر ایران و از بین بردن نظر مثبتی که هماکنون میان مردم ایران نسبت به دولت آمریکا وجود دارد.
"بروس ریدل " تحلیلگر سابق CIA که در حال حاضر با "مرکز سابان " در اندیشکده "بروکینگز " همکاری میکند نیز با این نظر موافق است و بهترین راهحل مقابله با چالشهایی را که سالهاست از جانب دولتمردان ایران سر راه آمریکا ایجاد میشود، عملیات مخفیانه میداند.
ریدل میافزاید: "اگر ما بتوانیم در برنامه ایران تأخیر ایجاد کنیم، و اگر همچنین بتوانیم با ابزار مخفیانه موجود، اقدامات تروریستی ایران را ناکام بگذاریم، به نسبت اینکه سربازهای آمریکایی را در معرض خطر قرار دهیم، عملکرد موفقتری در عقیم گذاشتن بلندپروازیهای دولتمردان ایران خواهیم داشت ".
به نظر می رسد این بدان معناست که با گسترش جبهههای جنگ مخفیانه با ایران، در ماههای آتی اخبار بیشتری از حملات سایبری و خرابی تأسیسات ایران و ترورها و بمبگذاریهای گاه و بیگاه خواهیم شنید.