اصلاً مگر میشود در دنیایی که همه چیز ماشینی شده به راحتی با آلودگی مبارزه کرد؟! از انواع خودروها بگیرید تا دود ناشی از کارخانهها و غبار و ریزگرد بیایانها، همه و همه آنقدر در آلوده شدن محیطزیست نقش دارند که دانشمندان هر روز باید برای مبارزه با آنها چیز جدیدی اختراع و راهی بیایند تا آثار مخرب آنها را کاهش دهند.
اما راه سادهتری هم برای مبارزه با آلودگی هوا وجود دارد، آن هم کاشتن درخت و به طور کلی جنگلکاری است. این کار آن قدر در پاکیزه شدن هوا نقش دارد که اگر روز و شب دربارهاش صحبت کنیم، باز هم کم است. به گفته مدیرکل محیطزیست استان اردبیل یک هکتار جنگل 68 تن گرد و غبار هوا را جذب میکند؛ حالا تصور کنید که وجود چند هکتار جنگل در هر منطقه چهقدر به سلامت ساکنان آنجا کمک میکند.
تنها 10 درصد از کره زمین و 30 درصد خشکیهای آن را جنگلها تشکیل دادهاند. این جنگلها گونههای متنوع جانداران را در خود جای دادهاند و با توجه به آب و هوا و اقلیمشان به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام ارزش و جایگاه خودشان را دارند. شاید انواع جنگلهای بارانی از شناخته شده ترین آنها باشند، اما جنگلهای مناطق خشک هم بسیار ارزشمند هستند، چرا که نقش مهمی در نگهداری و ثبات خاک ایفا میکنند.
به طور کلی 40 درصد سیاره ما را مناطق خشک تشکیل داده که این مناطق نیز پوشش گیاهی مخصوص به خودشان را دارند. در واقع جنگلهایی در مناطق خشک وجود دارند که کمتر مورد توجه قرار میگیرند و همین موضوع باعث میشود زندگی ساکنان آن مناطق و حتی اطرافیان با مشکلات جدی مواجه شود.
جالب است بدانید که امسال، یعنی سال 2011 میلادی از سوی سازمان ملل متحد سال بینالمللی جنگل نامگذاری شده است تا با این کار نظر مسئولان کشورها و همه مردم دنیا به مدیریت پایدار جنگلها و حفاظت و توسعه انواع جنگلها در سراسر جهان جلب شود. به عبارت دیگر، ما باید از یک سو از جنگلهای موجود محافظت کنیم و از سوی دیگر در تلاش باشیم تا زمینهای تحت پوشش جنگل ها را افزایش دهیم، چرا که 20 درصد گازهای گلخانهای دنیا در نتیجه از بین رفتن جنگلها - با دلایلی از قبیل ساختن جاده، خشکسالی و...- به وجود میآیند.
شعار امسال «جنگل برای همه» است. بد نیست همه ما به این موضوع فکر کنیم که چه کارهایی برای نگهداری و توسعه جنگلها میتوانیم انجام دهیم، به طوری که همگی از این نعمت بزرگ بهره ببریم.