براساس خبر منتشرشده، هیأت دولت مصوبهای را تصویب کرده تا فرزندانی که حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی هستند از تابعیت ایرانی بهرهمند شوند.
مریم مجتهدزاده، مشاور رئیسجمهور و رئیس مرکز امور زنان و خانواده پیش از سفر به نیویورک اعلام کرد که مصوبه دولت برای تصویب نهایی به رأی نمایندگان مجلس نیاز دارد.یک عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درباره این طرح گفت: طرح اعطای تابعیت به این فرزندان قبلا در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس مطرح شده و بهدلیل مشکلات امنیتی رد شد اما اگر این بار دولت دغدغههای نمایندگان را در طرح ارائه شده برطرف کرده باشد نمایندگان با آن موافقت خواهند کرد. نیره اخوانبیطرف افزود: طرح این مسئله در جلسه هیأت دولت تنها یک نظریه است و برای تصویب نیازمند رأی نمایندگان مجلس است و پس از آن نیز شورای نگهبان آن را بررسی خواهد کرد.
از سوی دیگر، عیسی موسوینسب، مدیرکل اتباع و مهاجران خارجی استانداری تهران نیز توضیح داد: با توجه به مصوبه مجلس درصورتی که زنان ایرانی با مردان خارجی دارای مدرک اقامتی معتبر ازدواج کرده و برابر قانون مدنی، با اجازه دولت جمهوری اسلامی نسبت به ثبت ازدواج رسمیشان اقدام کرده باشند، فرزندانشان پس از رسیدن به سن 18سالگی میتوانند نسبت به درخواست تابعیت ایرانی اقدام کنند.
فرزندان مهاجران
پدیده ازدواج دختران و زنان ایرانی با اتباع دیگر کشورها با ورود اتباع افغان به کشور شکل پیچیدهتری بهخود گرفت. ازدواج تعداد زیادی از دختران با مردان افغانی، تولد کودکانی را بهدنبال داشت که دورگه بودند اما از زمان تولد در ایران ساکن بودند. رشد روزافزون این ازدواجها، تولد کودکان دورگه بیشتری را در پی داشت. ورود به دبستان یکی از بزرگترین مشکلاتی بود که کودکان ایرانی- افغانی با آن روبهرو میشدند. از طرفی دبستانها بدون برگههای هویتی نمیتوانستند کودکان را ثبتنام کنند از سوی دیگر تولد این کودکان در هیچ سند رسمیای به ثبت نرسیده بود.
این ازدواجها بیشتر بر پایه عرف و به دور از اسناد قانونی انجام شده بود و نخستین گام برای هویت دادن به کودکان، ثبت ازدواجها بود. گروهی از این زوجها توانستند با ثبت ازدواج، مشکل کودکانشان را نیز برطرف کنند. اما مشکل گروهی دیگر به ابعاد پیچیدهتری رسید. درک این واقعیت که بسیاری از زنان و دختران با مهاجران غیرقانونی افغان ازدواج کرده بودند سختتر از آن بود که بتوان برای این دسته خانوادهها نسخهای ایرانی پیچید. ازدواج با مردی که بهطور غیرقانونی از مرزهای کشور عبور کرده و در بازار سیاه به کار و فعالیت مشغول شده بود هرگز از سوی مقامات قانونی مورد حمایت قرار نگرفت. رهاورد این ازدواجها به دنیا آمدن کودکانی است که هرگز نخواهند توانست به هویت ایرانی دست پیدا کنند.