همدان ـ سعیده آقاخانی: پس از خشکی کامل تالاب فصلی آق‌گل واقع در استان همدان، مسئولان این استان به‌دنبال گرفتن حق آب از استان مرکزی هستند.

تالاب آق گل


به گزارش خبرنگار ما سال 87 تالاب طبیعی آق گل پرآب‌ترین روزهای خود را سپری می‌کرد، اما دریاچه این تالاب که مأمن گونه‌های متعدد پرندگان آبزی مهاجر و جوجه‌آور بود و تنها در ماه‌های مرداد و شهریور خشکی را تجربه می‌کرد، یکباره کاملا خشک شد.
حال اداره کل حفاظت از محیط‌زیست استان همدان در پی جبران خسارت وارد شده به تنها تالاب طبیعی با کیفیت استان همدان رایزنی‌های خود را با مسئولان استان مرکزی آغاز کرده است تا بلکه حق آب استان همدان را از استان مرکزی‌ بگیرد.

تالاب به مناطق پست باتلاقی، مردابی، آبگیرهای مصنوعی یا طبیعی گفته می‌شود که به‌طور دائم یا موقت دارای آب ساکن یا جاری، شیرین، نیم شور یا شور باشد و یا آب ساحل دریاها در موقعیت و شرایطی که عمق آب به هنگام جزر کمتر از 6 متر باشد. تالاب‌ها محل مناسبی برای تولید‌مثل، زمستان گذرانی، پر ریزان و دیگر نیازهای حیاتی پرندگان آبزی است. وحید نوری شریک آباد، کارشناس مسئول محیط طبیعی اداره کل حفاظت از محیط‌زیست استان همدان می‌گوید: تاکنون فقط اقدامات اداری برای گرفتن حق آب استان همدان انجام شده است و حتی استاندار همدان نیز با استاندار استان مرکزی وارد رایزنی شده تا به این منظور هماهنگی‌های لازم انجام گیرد.منابع آبی منطقه شکار ممنوع تالاب آق گل، نزولات آسمانی، ذوب برف ارتفاعات، نهرهای فصلی و چشمه‌های جاری منطقه است و آب این تالاب از حوضه آبریز رودخانه قره‌چای در جنوب دشت کمیجان تأمین می‌شود.به گفته شریک آباد دلیل خشکی کامل تالاب فصلی آق‌گل، خشکسالی‌های اخیر، عدم‌تعادل حقابه و تأمین نشدن آب تالاب از طریق استان مرکزی است.

آق گل در شمال شرقی شهرستان ملایر و در مرز 2استان همدان و مرکزی واقع شده است و قبل از خشکی کامل، پذیرای 46 گونه از پرندگان آبزی و کنار آبزی ایران بود. بافت و ضخامت تشکیلات زمین شناسی، حاکی از قدمت 40هزار ساله تالاب آق گل ملایر است و سطح متوسط این تالاب حدود 10 میلیون و 370هزار متر مربع با عمق متوسط یک تا 90سانتی‌متر است که وسعت آن در ماه‌های پر آبی به 15 کیلومتر مربع می‌رسد.

تابستان 84 برای نخستین بار پرنده کمیاب لک لک سیاه در این تالاب دیده شد و آق‌گل همواره یکی از انتخاب‌های گونه‌های پرستوی دریایی، نوک کاکایی، چوب پا و آووست برای جوجه آوری و تولید مثل بوده است. این تالاب طبیعی یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان وحشی و مهاجر مانند فلامینگو، قو، غاز خاکستری، اردک مرمری و سرسبز، پلیکان، حواصیل و تنجه است. از جانوران بومی تالاب نیز می‌توان به لاک پشت، مار آبی، گراز، روباه و جوندگان اشاره کرد.

مسئولان اداره حفاظت از محیط‌زیست استان همدان امیدوارند بارش‌های پاییزه و زمستانه و گرفتن حقابه استان، آق گل را به موقعیت سابق خود برگرداند.

در استان همدان تالاب‌های چم‌شورو پیرسلمان واقع در شهرستان اسدآباد، وسج و رودباری در نهاوند و آق‌گل در ملایر شناسایی شده است.

کد خبر 147873

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز