مثلاً همین سیدیها یا لوحهای فشرده که در طول روز از آنها برای پخش موسیقی، نمایش عکس یا جابهجاکردن و ذخیرهسازی اطلاعات استفاده میکنیم. تا بهحال فکر کردهاید که این وسیلۀ بهظاهر ساده چگونه کار میکند؟
سیدی که علامت اختصاری دو کلمه compact بهمعنای فشرده و disk به معنی قرص دایرهایشکل است، بر اساس میزان اطلاعاتی که میتواند ذخیره کند، انواع مختلفی دارد. اما معروفترین نوع سیدی، یک دیسک دایرهشکل به قطر 12 سانتیمتر است که از یکنوع پلاستیک با ضخامت حدود 2/1 میلیمتر تشکیل شده است. این روکش پلاستیکی به همراه یک ورقه اکریلیک از لایه بسیار نازک آلومینیومی -که بخش اصلی سیدی را تشکیل میدهد- محافظت میکند؛ اگر یک سیدی را بشکنید، این ورق نازک آلومینیومی را خواهید دید.
سیدیهای معمولی ظرفیت ذخیره حدود 700 مگابایت اطلاعات را دارند. اگر به یک سیدی خام و پرشده نگاه کنید، متوجه میشوید که تفاوتشان در دایرههایی است که روی بخش نقرهای رنگ سیدی دیده میشود. در واقع این دایرهها به شکل مارپیچی حول سوراخ وسط سیدی بهوجود آمدهاند و هرچه به سمت محیط دایره میروند، شعاعشان بیشتر و در نتیجه بزرگتر میشوند.
اطلاعات بهوسیله لیزری که در دستگاه رایت سیدی وجود دارد، روی دایرههای هممرکز بهصورت برآمدگی و فرورفتگی انتقال مییابند. همانطور که میدانید، زبان کامپیوتر صفر و یک است و روی سیدی نیز انواع دادهها مثلعکس، آهنگ، فیلم و فایلهای نوشتاری و... به همین صورت ضبط میشوند. زمانی که سیدی یا لوح فشرده را درون «سیدی درایو» یا دستگاه پخش میگذاریم، این صفر و یکها ترجمه و برای پردازش به سیپییو (cpu) و از آن جا به بخشهای دیگر مانند کارت گرافیکی (اگر تصویر باشد) و کارت صوتی (اگر موسیقی باشد) فرستاده میشود.
درون سیدی درایوها چشم الکترونیکی وجود دارد که شیارهای بهوجود آمده را به صفر و یک ترجمه میکند؛ به این ترتیب که نوری روی سیدی تابیده میشود و بازتابش از شیارها اگر بر چشم الکترونیکی منطبق باشد عدد یک و در غیر این صورت صفر ترجمه میشود. این صفر و یکها هم به صورت کدهای از پیش تعیینشده در کامپیوتر تفسیر میشوند. زمانی که میخواهید یک سیدی را رایت کنید، باید سرعت رایت را تعیین کنید.
حتماً میدانید که هر قدر سرعت را بالا ببرید، سی دی در زمان کمتری رایت میشود. سرعت رایت نشان میدهد که دادهها با چه سرعتی (کیلوبایت بر ثانیه) روی دایرههای هممرکز ایجاد میشوند.