به گزارش ایسنا، علیاکبر صالحی در گفتوگویی با روزنامه "فرانکفورتر آلگمانیه سایتونگ" در پاسخ به سوال این روزنامه که چه کسی اقدام علیه سفارت انگلیس در تهران را سازماندهی کرده بود؟ گفت که چند روز قبل از وقوع این حادثه وزارت امور خارجه تقاضای دانشجویان برای برگزاری تجمع مقابل سفارت انگلیس را دریافت کرد. این تقاضا به اطلاع وزارت کشور، پلیس و سفارت رسید.
صالحی در پاسخ به این سوال که چرا پلیس با افرادی که به خشونت دست زدند، مقابله نکرد؟ تاکید کرد که "پلیس نهایت تلاش خود را انجام داد و سه تن از پلیسها نیز زخمی شدند. اما به هیچ کس دیگری آسیب نرسید".
او افزود که "هیچکس انتظار نداشت برخی قوانین را زیر پا گذارند" و گفت که اگر پلیس شدیدتر اقدام میکرد، خشم آنها بالا میگرفت و همه چیز تشدید میشد.
صالحی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا پلیس برای حمایت از سفارت با قدرت بیشتری عمل نکرد؟ گفت: باید چه کار میکردند؟ به آنها شلیک میکردند؟
وزیر امور خارجه ایران گفت که در زمان وقوع این حادثه در عربستان بوده است و با کارکنانش تماس گرفته و نیز از رئیس پلیس خواسته است نهایت تلاش خود را به کار بندد تا این اتفاق در اسرع وقت متوقف شود.
صالحی گفت که ویلیام هیگ ـ وزیر امور خارجه انگلیس ـ با وی تماس گرفته و آنان حدود نیم ساعت صحبت کردهاند و او درباره آن چه رخ داده ابراز تاسف کرد و دلایل اتفاق را برایش توضیح داده است.
وزیر امور خارجه ایران گفت که رفتار و عملکرد انگلیس شرایطی را ایجاد کرده است که موجب عصبانیت مردم شده است و ادامه داد: روابط ما با انگلیس به چند قرن قبل باز میگردد اما هیچ خاطره خوبی از آن وجود ندارد. من به عنوان وزیر امور خارجه روابط خوبی با همه کشورها را خواستارم. اما اگر متاسفانه گامهای اشتباه خشم مردم را برانگیزد چه باید کرد؟
وی در برابر سوالهای این خبرنگار که قصد داشت این تظاهرات اعتراضآمیز دانشجویی را اقدامی با حمایت برخی افراد نشان دهد، گفت: چرا ما باید از چنین چیزی حمایت کنیم؟ آن چه صحیح است این است که مجلس پیشتر از ما خواست روابط دیپلماتیک با انگلیس را کاهش دهیم.
او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا دیپلماتهای غربی میتوانند اطمینان داشته باشند که در ایران به خوبی حمایت شوند؟ گفت: این واقعه تکرار نخواهد شد.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به سوالی درباره گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران گفت: آن چه مطرح میشود مربوط به "مطالعات ادعایی" است.
وی همچنین اظهار کرد که آژانس باید به راستی آزمایی برنامههای هستهای دولتها بپردازد اما صنعت موشکی به آژانس ارتباطی ندارد.
صالحی همچنین تاکید کرد که ایران به توافقش با آژانس متعهد است و از حقوقش برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بهره میبرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: ما شاگرد ممتاز آژانس هستیم. جنبش غیرمتعهدها همواره از ما حمایت میکند.
وی درباره احتمال تشدید تحریمهای ایران گفت: ما تاریخی سه هزار ساله داریم بنابراین شاید محدودیتهایی 20 یا 30 ساله پیش آید. اما اگر کشوری تصمیم بگیرد که نوکر قدرتهای خارجی نباشد باید بهای آن را بپردازد. ما از هشت سال جنگ با صدام جان سالم به در بردیم. میدانید که چه کسی تسلیحات شیمیایی در اختیار آنها قرار میداد.
صالحی در پاسخ به این سوال که در صورت اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هستهای ایران چه خواهید کرد؟ گفت: ما خواستار جنگ و ماجراجویی نیستیم. ما کشوری محتاط و عاقل هستیم. در صورت وقوع چنین اقدامی ما همانطور که در برابر عراق ـ که اتحاد جماهیر شوروی و کل غرب در کنارش بودند ـ از خود دفاع کردیم، دفاع خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره سوریه گفت: ما پاسخی اساسی برای همه ناآرامیها یا انقلابهای مردمی در منطقه داریم و آن این است که دولتها باید به مطالبات مشروع مردمشان توجه کنند.
صالحی درباره این که مطالبات مشروع سوریها چیست؟ گفت: دولت به مردم اطمینان دهد که در قانون اساسی تجدیدنظر میشود.
او در اینباره که آیا باید باور کنند که بشار اسد به قولش عمل کند؟ گفت: چرا که نه؟ باید به آنها فرصت داد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که هزاران تن در سوریه کشته شدهاند؟ گفت: آیا در یمن و بحرین مردم کشته نشدند؟ آیا در دیگر بخشهای جهان عده زیادی کشته نشدهاند؟ علت این تمرکز بر سوریه را درک نمیکنم.
صالحی در پاسخ به این سوال که منابع امنیتی غرب میگویند ایران در توافق با پاکستان از دشمنان دولت افغانستان و ناتو حمایت میکند؛ آیا چنین چیزی درست است؟ گفت: خیر، ما 10 سال قبل از بانفوذترین نیروهایی بودیم که این دولت را به قدرت رساند چرا اکنون باید با آنها بجنگیم.
وی در پاسخ به این سوال که شاید ایران بخواهد با تامین مالی و آموزشی آنها از وقوع آن چه در عراق توسط آمریکا رخ داده است جلوگیری کند؟ گفت: رئیسجمهور کرزای یک تبعه خوب افغانستان است که توسط مردمش برگزیده شده است. مادامی که مردم به او اعتماد داشته باشند ما هم همینکار را خواهیم کرد.
صالحی در پایان این گفتوگو در اظهاراتی انتقادی گفت که احتمالا اگر جایی در دنیا سونامی رخ دهد یا زمین لرزهای به وقوع بپیوندد، ایران مسوول آن خواهد بود، چرا که غرب اینطور فکر میکند.