توسعه دوچرخه سواری علاوه بر حفظ محیطزیست شهری بهعنوان یک ضرورت زندگی شهری باید مورد توجه قرار گیرد.سید رمضان شجاعی کیاسری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اهمیت استفاده از دوچرخه در سفرهای درون شهری به شهرنوشت گفت: دوچرخه بهعنوان یکی از وسایل حملونقل پاک در بیشتر کشورهای پیشرفته شناخته شده است و دولتها سعی میکنند از این وسیله پاک برای کاهش هزینههایی از جمله سوخت، کاهش میزان تصادفات، آلودگیهای زیستمحیطی و... بهره گیرند. وی افزود: بهنظر میرسد امروز بهدلیل احساس نیاز به داشتن زندگی سالمتر و شاداب تر، نگرش مردم تغییر کرده و شهروندان مایلند به ورزش و وسایل پاک روی آورند.
شجاعی کیاسری با بیان اینکه امروزه مزایای تحرک و فعالیتهای بدنی بر کسی پوشیده نیست تصریح کرد: احداث مسیرهای دوچرخه سواری در مناطق پایتخت یکی از کارهای ارزندهای است که در دستور کار شهرداری قرار گرفته است.وی تاکید کرد: استفاده از دوچرخه از ضروریات جامعه امروز است اما به شرطی که عرف و فرهنگ اجتماعی جامعه رعایت شود.این نماینده مجلس معتقد است: توسعه تکنولوژی در کنار همه مزایای خود، زندگی افراد را به کمتحرکی کشانده است که این عدمتحرک میتواند عواقب ناگواری را به همراه داشته باشد بنابراین امروزه در مدیریت ترافیک شهرهای دنیا توسعه دوچرخه سواری نقش بسیار مهمی دارد، بهطوری که این امر در بیشتر کشورهای پیشرفته مورد استفاده قرار گرفته است.به گفته شجاعی کیاسری کاهش ترافیک، مشکلات مربوط به جای پارک و پارکینگ، مصرف انرژی، آلودگیهای زیستمحیطی، ریسک تصادفات رانندگی و همچنین صرفهجوییهای اقتصادی، افزایش سلامت مسافران و کمک به شبکه حملونقل عمومی از جمله مزیتهای گسترش دوچرخهسواری در شهر پرترددی مانند تهران است.
حفظ محیطزیست اصلیترین منفعت استفاده از دوچرخه
درهمین رابطه علی طاهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز درباره ضرورت گسترش دوچرخه سواری به شهرنوشت گفت: توسعه دوچرخه سواری در تهران بهمنظور کاهش آلودگی و کمک به حملونقل عمومی امری بسیار مهم تلقی میشود اما باید در این زمینه تدابیری اندیشیده شود تا شهروندان بتوانند با امنیت کامل دوچرخه سواری کنند. وی افزود: تاکنون بحثی در کمیسیون فرهنگی مجلس درخصوص توسعه دوچرخه سواری صورت نگرفته است اما به عقیده من گسترش این وسیله و نهادینه کردن آن در فرهنگ عبور و مرور شهروندان از ارزشهای ماندگار و مؤثر در جامعه شهری است که باید به آن پرداخته شود.
طاهری با بیان اینکه یکی از بزرگترین مشکلات کلانشهرها ترافیک و آلودگی هواست افزود: استفاده از دوچرخه منفعتهای زیادی دارد که اصلیترین آنها حفظ محیطزیست و سلامت فردی است. وی ادامه داد: اجرای این طرح نیازمند مطالعات جامعی است و همکاری همه نهادهای فرهنگی و همچنین فرهنگسازی گسترده را میطلبد. به گفته وی صدا و سیما و رسانهها میتوانند نقش مهمی در فرهنگسازی استفاده از این وسیله را ایفا کنند.
این نماینده مجلس درخصوص استفاده بانوان از دوچرخه نیز گفت: با توجه به موازین اسلامی باید همه جوانب درنظر گرفته شود و بررسیهای لازم صورت گیرد تا مشخص شود آیا مطابق با این موازین استفاده بانوان از این وسیله ممکن است یا خیر؟ بهنظر من باید تمهیداتی اندیشیده شود تا بانوان با حجاب کامل و با درنظر گرفتن موازین اسلامی بتوانند از این وسیله استفاده کنند. ضمن اینکه هنوز فرهنگسازی برای آقایان هم به درستی صورت نگرفته است.