«گشت ارشاد»، «قلادههای طلا»، «تلفن همراه رئیسجمهور»، «زندگی خصوصی» و «انتهای خیابان هشتم» فیلمهایی هستند که از آنها بهعنوان آثار نوروزی سینمای ایران در سال91 نام برده شده است؛ فهرستی که خروجی غیررسمی آخرین جلسه شورای صنفی نمایش بود ولی مورد تأیید قرار نگرفت.
نخستین فردی که نسبت به لیست لو رفته فیلمهای نوروزی واکنش نشان داد، مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی بود که با چند خبرگزاری و سایت خبری مصاحبه کرد و به تکذیب خبر مشخصشدن فیلمهای نوروزی پرداخت. علیرضا سجادپور رسانهایشدن اسامی 5فیلم برای اکران نوروزی را صرفا گمانهزنی مطبوعات خواند و گفت: هنوز تصمیمی در این خصوص گرفته نشده است. نکتهای که رئیس و سخنگوی شورای صنفی نمایش نیز بر آن تأکید کردند.
سیدضیاء هاشمی گفت: هنوز شورای صنفی تصمیمی برای اکران نوروزی نگرفته و حبیب کاوش هم تنها به ذکر این نکته بسنده کرد که ترکیب فیلمهای این اکران را آثار «شیرین» و کمدی تشکیل خواهند داد. در حالی از 5فیلمی که بهصورت غیررسمی از آنها بهعنوان آثار نوروزی نام برده شده تنها گشت ارشاد و تلفن همراه رئیسجمهور را میتوان آثاری با بار طنزآمیز دانست. قلادههای طلا یک درام سیاسی است. زندگی خصوصی هم ترکیبی از «جذابیت مرگبار»،آدریان لین، «امتیاز نهایی» وودی آلن و «شوکران» افخمی است که هرچه باشد قطعا کمدی نیست. این فیلم همچنین ارجاعاتی سیاسی نیز به همراه دارد.
انتهای خیابان هشتم نیز یک درام خیابانی تلخ است که پس از یکسال وقفه، ظاهرا قرار است در ایام نوروز به نمایش عمومی درآید.
جالب اینکه سیدجمال ساداتیان تهیهکننده انتهای خیابان چهلوهشتم، فیلم «برف روی کاجها» را در جشنواره امسال داشت که با توجه به داشتن پروانه نمایش قطعی میتوانست در فهرست آثار نوروزی قرار گیرد ولی بهنظر میرسد براساس توافق صورت گرفته، قرار است نخستین ساخته پیمان معادی فعلا اکران نشود و به جایش انتهای خیابان چهلوهشتم در ایام نوروز روی پرده سینماها برود. از سوی دیگر گفته میشود اکران قلادههای طلا نیز ممکن است به ایام دیگری موکول شود.
ضمن اینکه این روزها بیلبوردهایی در سطح شهر نصب شده که از اکران نوروزی «بوسیدن روی ماه» خبر میدهد؛ فیلمی که گرچه نامش در فهرست نوروزی اعلام شده به چشم نمیخورد ولی تمام ویژگیهایی که بتواند در این ایام به نمایش عمومی درآید را دارد. بوسیدن روی ماه در جشنواره سیام به نمایش درآمده و دارای پروانه نمایش دائم است.
درست مثل «نارنجی پوش» ساخته داریوش مهرجویی که گفته میشود گزینه تازه اکران نوروزی سینماهاست و با تعبیر «شیرین» بودن مورد نظر سخنگوی شورای صنفی نیز همخوانی دارد. البته ظاهرا اداره نظارت و ارزشیابی و شورای صنفی تمایلی به قرار دادن نام این دو فیلم در فهرست آثار نوروزی ندارند. این در حالی است که طبق قانون، براساس توافق تهیهکننده با سینماداران فیلمهایی که دارای پروانه نمایش هستند میتوانند در فهرست اکران قرار گیرند و وظیفه اصلی شورای صنفی ثبت قرارداد فیلمهاست، نه اینکه در تعیین ترکیب اکران دخالت کند و بدتر از آن مجری سیاست اداره نظارت و ارزشیابی شود. سینماگرانی که2سال پیش به تغییر ترکیب شورای صنفی اکران اعتراض کردند و انتصاب اعضای این شورا توسط اداره نظارت و ارزشیابی را مورد انتقاد قرار دادند احتمالاً چنین روزهایی را پیشبینی میکردند.