هنگام هضم و تجزیه مواد پروتئینی در بدن، اسیداوریک تولید میشود. این روند، روندی طبیعی است و این ماده معمولا از طریق ادرار دفع میشود، با این حال برخی افراد قادر به دفع مناسب آن نیستند. بنابراین اسیداوریک در کلیهها و مفصلهای بدن رسوب میکند و به تشکیل سنگ در کلیهها منجر میشود. علاوهبراین، مفاصل هم دچار التهاب و تورم میشوند. به این وضعیت، نقرس میگویند.
تورم مفاصل در بیماری نقرس، بهطور حملهای و ناگهانی رخ میدهد. معمول آن است که بیمار، پس از یک پرخوری شبانه، با خیالی آسوده به بستر میرود، اما چند ساعت بعد با درد بسیار شدیدی در ریشه شست پا بیدار میشود. درد، آنچنان شدید است که بیمار حتی تحمل ملحفه را روی مفصل مبتلا ندارد. گرمی و قرمزی مفصل نیز از مشخصات آن است. گاهی مچ پا و زانو یا مفاصل دیگر، محل ابتلای اولیه هستند و گاهی درد از شدت کمتر و مدت بیشتری برخوردار است. نقرس معمولا بیماری مردان میانسال و زنان کهنسال است.
به طور طبیعی، هورمونهای زنانه در سنین پیش از یائسگی، از خانمها در برابر این بیماری محافظت میکند. گاهی نقرس به علت اشکال در دفع اسیداوریک نیست، بلکه به علت تولید بیش از حد آن رخ میدهد. بیمارانی که شیمیدرمانی میشوند، از این دستهاند.
بدیهی است قبل از شروع درمان سرطان، پیشگیریهای لازم توسط پزشک انجام گیرد. ممکن است برخی افراد به طور کاملا اتفاقی و در هنگام بررسی نتایج آزمایشهای معمول، متوجه بالا بودن اسیداوریک خون خود شوند و هیچگونه بیماری جسمی هم نداشته باشند. در این افراد، رعایت رژیم غذایی و توصیههایی که در زیر درج شده، معمولا کافی است.
توصیههایی برای مبتلایان به نقرس
1- مصرف گوشت قرمز را کم کنید و به جای آن از مواد گیاهی یا گوشت سفید، آن هم در حد معقول استفاده کنید.
2- وزن خود را کم کنید و از پرخوری در منزل و در میهمانیها بپرهیزید.
3- هرگز الکل مصرف نکنید.
4- در صورتیکه فشارخون، چربی یا قند خون شما بالاست، با مراجعه به پزشک آنها را درمان کنید.
5- مصرف جگر، میگو و ماءالشعیر برای شما ممنوع است.
6- لبنیات کمچرب باعث بهبودی شما میشود.
7- ورزش کنید و سیگار نکشید.
8- داروهای تجویز شده را بهطور منظم مصرف کنید و از قطع خودسرانه داروها بپرهیزید.
9- در صورت تورم هر یک از مفاصل به پزشک مراجعه کنید.
منبع: روزنامه شرق