به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این شیشه جدید چند منظوره که مبتنی بر بافت نانوی سطحی تولیدکننده یک مجموعه از ویژگیهای مخروطی است، خود پاککننده بوده و در برابر مه و تابش مقاومت میکند.
محققان در نهایت امیدوارند بتوانند این شیشه را با استفاده از فرایند کمهزینه تولید کرده و در دستگاههای نوری، نمایشگر تلفنهای هوشمند و تلویزیونها، صفحات خورشیدی، شیشه جلوی خودرو و حتی پنجرههای ساختمان مورد استفاده قرار دهند.
نتایج پژوهش این دستاورد در مجله ACS Nano منتشر شده است.
صفحات فتوولتائیک طی شش ماه ممکن است تا 40 درصد از کارایی خود را در اثر انباشت غبار و کثیفی بر روی سطح آنها از دست بدهند؛ اما یک صفحه خورشیدی تحت محافظت با این شیشه خود پاککننده از مشکلات کمتری برخوردار خواهد بود.
علاوه بر آن این صفحه از کارایی بیشتری برخوردار خواهد شد چرا که نور بیشتری از میان سطح آن عبور کرده و بازتاب صورت نخواهد گرفت.
درحالی که برخی از تحقیقات پیشین، صفحات خورشیدی را با روکشهای آبگریز پوشش میدادند، سطوح چند منظوره این محققان از تاثیر بیشتری در دفع آب و تمیز نگهداشتن طولانیتر صفحات برخوردار است. علاوه بر آن پوششهای آبگریز موجود از تلفات بازتابی جلوگیری نمیکند.
از دیگر کاربریهای این شیشه میتوان به دستگاههای نوری مانند میکروسکوپها و دوربینهای مورد استفاده در محیطهای مرطوب اشاره کرد که در آن هر دو قابلیت ضدبازتابی و ضد مه مورد استفاده خواهد بود. در دستگاههای نمایشگر لمسی، این شیشه نه تنها بازتابها را حذف کرده بلکه در برابر آلودگیهای بوجود آمده توسط عرق نیز مقاوم است.
در نهایت اگر هزینه چنین شیشههایی به میزان لازم پائین آورده شود، حتی در شیشههای خودرو نیز میتوان از خاصیت پاککنندگی خودکار آنها در سطح خارجی، حذف تابش و بازتابهایی که دید را کور کرده و جلوگیری از مهگرفتگی استفاده کرد.
بافت سطحی که از مجموعهای از مخروطهای مقیاس نانو تشکیل شده، مبتنی بر یک رویکرد جدید ساخت توسط محققان موسسه فناوری ماساچوست بوده که با استفاده از شیوههای پوششدهی و حکاکی برگرفته از صنعت نیمهرسانا بوجود آمده است. ساخت این ماده با پوششدهی سطح یک شیشه با چندین لایه نازک شامل یک لایه مقاوم در برابر نور که با یک الگوی شبکهای پوشانده و حکاکی شده، آغاز میشود.