گروه محیط‌زیست: 21 تیر شهروندان تهرانی برای نخستین‌بار خرید بدون کیسه نایلونی و بدون ظروف یک‌بارمصرف پلیمری را در پنج میدان اصلی میوه‌و‌تره‌بار شهرداری و هفت فروشگاه شهروند تجربه می‌کنند.

 مدیریت شهری با این اقدام نخستین گام به سوی حذف کیسه نایلونی و ظروف یک‌بارمصرف پلیمری را برداشته است، با این امید که با مشارکت شهروندان به‌تدریج حذف این ظروف از چرخه خرید نهادینه شود.

به گزارش همشهری، پنج میدان اصلی میوه‌وتره‌بار (آزادگان، صادقیه، جلال‌آل‌احمد، لواسانی و غیبی) و هفت فروشگاه شهروند (میدان آرژانتین، فرمانیه، آل‌احمد، حکیمیه، صادقیه، شهرری و شهرک قدس) امسال به‌صورت داوطلبانه مجری این طرح زیست‌محیطی شده‌اند اما پس از اجرای این طرح‌، قرار است با بررسی بازخوردها، چگونگی نهادینه شدن آن در تمامی فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند و میادین میوه‌و‌تره‌بار پایتخت فراهم شود.

more  آشنایی با بسته‌های بیوژنیک

دست‌اندرکاران این طرح امیدوارند با مشارکت شهروندان این ظروف نه‌تنها از فروشگاه‌های شهروند و میادین میوه‌و‌تره‌بار که از تمامی فروشگاه‌های پایتخت حذف شود.این باور مسئولان شهری چندان دور از واقعیت نیست زیرا پس از انتشار نخستین گزارش در این زمینه که باعنوان«21تیر، روز بدون نایلکس» روز ششم تیرماه جاری در همین صفحه منتشر شد شماری از شهروندان با همشهری تماس گرفته و ضمن استقبال از این طرح آن را اقدامی دیرهنگام اما ضروری عنوان کردند.

ازجمله یکی از شهروندان گفت: «از مدیران شهری انتظار می‌رود تنها به حذف نایلکس و ظروف یک‌بارمصرف بسنده نکنند بلکه با تمهیداتی حذف بطری‌های یک‌بار مصرف را هم در برنامه قرار دهند.» یک کارشناس محیط‌زیست هم تأکید کرد این اقدام نمادین باید به دستورالعملی لازم‌الاجرا تبدیل شود و در سراسر کشور به اجرا درآید.

رئیس ستاد محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران هدف از نامگذاری روز 21تیرماه به عنوان روز بدون نایلکس را ارتقای سطح آگاهی مردم در زمینه مضرات بهداشتی و محیط‌زیستی استفاده از کیسه‌های نایلونی و آماده‌سازی‌ بستری مناسب برای مسئولین جهت قانونگذاری دانست.

محمدهادی حیدرزاده با اشاره به اینکه زباله‌های پلاستیکی هم‌اکنون یکی از معضلات جدی کلانشهرهای دنیا ازجمله تهران به‌حساب می‌آید، گفت: به‌علت تولید انبوه و ارزانی کیسه نایلونی متأسفانه میزان استفاده از آن در شهرها بسیار افزایش پیدا کرده است. وی افزود: آمار و ارقام نشان می‌دهد که کشور ما به‌علت اینکه تولید‌کننده مواداولیه پتروشیمی است جزو یکی از کشورهای پرمصرف دنیا از لحاظ کیسه‌های نایلونی به شمار می‌آید.

به گفته حیدرزاده شاید تغییر شیوه خرید مردم، دلیلی بر افزایش تولید کیسه‌های نایلونی باشد که به‌نوعی سیستم خرید زنبیلی به خرید بسته‌بندی تغییر شکل داده است.

آغاز برنامه‌ریزی در مدیریت شهری

رئیس ستاد محیط‌زیست و توسعه پایدار یادآور شد: از تماس مستقیم مواد غذایی داغ با ظروف و کیسه‌های نایلونی، 9سرطان در انسان ایجاد می‌شود که شایع‌ترین آن سرطان معده است.حیدرزاده گفت: با توجه به اهمیت موضوع استفاده از کیسه‌های نایلونی، براساس مصوبه شورای اسلامی شهر تهران، کارگروهی با دو فعالیت در زمینه تغییر کیسه‌های نایلونی از تجدیدناپذیر به تجدیدپذیر و دوم بحث آموزش و فرهنگسازی‌ و اطلاع‌رسانی تشکیل شد.

وی با اشاره به اینکه در شهرداری تهران دو حوزه فروش سازمان میادین میوه‌وتره‌بار و فروشگاه شهروند مشغول خدمت‌رسانی به شهروندان هستند، گفت: فعالیت‌هایی در زمینه جایگزین کردن ظروف و کیسه‌های نایلونی انجام شده که به مرور کیسه‌های تجدیدپذیر با الیاف گیاهی جایگزین کیسه‌های تجدید‌ناپذیر می‌شود. وی در ادامه با اشاره به اینکه این اقدامات باید توسعه یابد و به شکل یک قانون اجرایی شود، افزود:

در بسیاری از کشورها مانند کانادا، امارات متحده‌عربی و انگلیس قوانین تشویقی و تنبیهی در زمینه مصرف کیسه نایلونی اعمال شده است مانند اخذ مالیات هزینه کیسه نایلونی از مصرف‌کننده که به‌عنوان سیاست‌های تنبیهی اعمال می‌شود و سیاست‌های تشویقی مانند معافیت‌های مالیاتی به فروشندگانی که کیسه‌های پلاستیکی را حذف می‌کنند، تعلق می‌گیرد.

حیدرزاده با اشاره به اینکه این روز بهانه‌ای است که توجه افکار عمومی به این موضوع معطوف شود، گفت: در حوزه آموزش محیط‌زیست معمولا نامگذاری یک روز، برای جلب مشارکت شهروندان و مسئولین بوده است به همین دلیل در کارگروه مقرر شد در آستانه‌ماه مبارک رمضان یک روز به نام روز بدون نایلکس نامگذاری شود.

حیدرزاده در ادامه به تشریح برنامه‌های روز بدون نایلکس پرداخت و گفت: با همکاری سازمان میادین میوه‌وتره‌بار و فروشگاه شهروند تبلیغات و اطلاع‌رسانی در سطح شهر انجام شده و اداره کل آموزش‌های شهروندی و اداره کل سلامت، آموزش‌های محلی و شهروندی در زمینه آشنایی شهروندان با مضرات استفاده از کیسه‌های نایلونی و استفاده از کیسه‌های تجدیدپذیر را در سطح محلات برگزار می‌کنند.

وی تبلیغات محیطی و تلویزیونی و اطلاع‌رسانی از طریق روزنامه همشهری و ضمائم آن، معرفی کیسه‌های تجدیدپذیر، برگزاری مسابقه یک میلیون نفری مشتریان فروشگاه شهروند و میادین میوه‌وتره‌بار با هدف آشنایی مشتریان با مقوله عدم‌استفاده از کیسه‌های نایلونی، تبلیغات و آموزش‌های مجازی از طریق ارسال پیامک، برگزاری مسابقه نقاشی کودکان و نوجوانان در
پنج میدان میوه‌وتره‌بار و آموزش چهره‌به‌چهره را از اهم برنامه‌های روز بدون نایلکس برشمرد.

کد خبر 176854
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز