از سوی دیگر شرایط بازارهای بینالمللی نفت و قیمت 100 دلاری نفت ایران نیز این روزها بهگونهای رقم خورده که سبب نگرانی کشورهای تحریمکننده شده است. آنگونه که معاون وزیر نفت گفته، قرار نیست راهکارهای دور زدن تحریمها رسانهای شود، اما روز گذشته برخی از زوایای کلی این برنامهها و اقدامات منتشر شد.
برنامههای دفاعی در جنگ اقتصادی
به گفته عبدالحسین بیات برنامههای جدید مقابله با تحریم هماکنون تدوین شده است تا در جنگ اقتصادی با غرب بتوانیم از منافع خود دفاع کنیم. معاون وزیر نفت همچنین از فوریت و ضربالاجل بودن صدور برخی مجوزها و مساعدتها برای توسعه صنعت پتروشیمی در کوتاهترین زمان ممکن در شرایط تحریم خبر داد.
بسته ویژه تحریمی مجلس
از مجلس هم خبر میرسد که نمایندگان در حال آمادهسازی بسته ویژهای برای مقابله با تحریمها هستند. براساس یکی از بندهای این بسته برای فروش نفت از ظرفیت عالیترین مقام اجرایی کشور یعنی رئیسجمهور استفاده خواهد شد. البته جزئیات بیشتری درباره این بند اعلام نشده است.
نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: این بسته نفتی در حدود هفت تا هشت ماده دارد که هنوز به تصویب نهایی نرسیده است. علی مروی به مهر افزود: موضوعات مختلفی ازجمله فعالسازی ظرفیت شرکتهای بیمهای داخلی برای بیمه کردن نفتکشها در این بسته گنجانده شده است. معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت نفت گفت: یکی دیگر از مسائل هم خودداری برخی کشورها از اجاره کشتیها و نفتکشهایشان برای انتقال نفت از ایران بود که در حال حاضر کشورهای دیگری هستند که حاضر به اجاره دادن ناوگان دریایی خود به کشورمان هستند.
نفت بدون مشتری نداریم
در بخش فروش هم تحرکات جدیدی آغاز شده و آنطور که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته، مشتریان جدید نفتی در نقاط مختلف جهان با خریداران اروپایی جایگزین شدهاند. به گفته احمد قلعهبانی، موضوع تحریم خرید نفت ایران از اواسط نیمه دوم سال گذشته توسط اتحادیه اروپا مطرح شده و این موضوع تازهای نیست.
با وجود این در طول چندماه گذشته شرکت ملی نفت توانسته با مشتریان جدیدی در نقاط مختلف دنیا قرارداد امضا کند. وی با بیان اینکه ایران در پایانههای نفتی خود در خلیجفارس نفت بدون مشتری ندارد، گفت: با توقف کامل صادرات نفت ایران به اروپا، مشتریهای جدیدی برای فروش نفت خام شناسایی شدهاند.