با اینهمه بهبود در آموزش عالی در این کشورها دشوارتر است، بسیاری از اقتصادهای توسعه یافته گاهی از اوقات از تحصیلکردهترین جمعیت برخوردارند و درحالی که میزان آموزش در این کشورها به صورت پیوسته افزایش یافته، این افزایش در مقایسه با اقتصادهای درحال توسعه بسیار ناچیز به نظر میآید. برای مثال آمریکا یکی از کشورهایی است که کوچکترین رشد سالانه آموزش عالی را از سال 1997 تا کنون داشتهاست.
گزارش آموزش در یک نگاه نسخه سال 2010 سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی، OECD، میزان ساکنان کشورهای مختلف که از مدارک دانشگاهی برخوردارند را در گروهی 34 عضوی از اقتصادهای بزرگ جهان ارائه کردهاست و موسسه 24/7 والاستریت نیز بر اساس این گزارش 10 کشور جهان که بیشترین تحصیلکردهها را در خود گنجانده،معرفی کردهاست.
اکثریت کشورها که بر روی آموزش هزینه و سرمایهگذاری زیادی کردهاند،در این لیست قرار دارند. به گفته ماتیاس رامپ از OECD تخصیص بودجه تحصیلی ارتباط بسیار قدرتمندی با گرایش و تن دادن جمعیت یک کشور به گذراندن دورههای آموزش عالی دارد. داشتن تحصیلات بالاتر به مردم در سرتاسر جهان کمک کرده تا در دوران بحران اقتصادی بتوانند مشاغل خود را حفظ کنند. بین سالهای 2008 تا 2010 میزان بیکاری افرادی که میزان تحصیلات آنها تا دبیرستان و یا کمتر از آن بود، در میان کشورهای توسعه یافته از 8.8 درصد به 12.5 درصد رسید، برای افرادی که تنها مدرک دبیرستان داشتند از 4.9 به 7.6 درصد رسیده و برای افرادی که از تحصیلات دانشگاهی بهره برده بودند، از 3.3 به 4.7 درصد رسید.
در میان کشورهایی که بیشترین تحصیلکردهها را در خود دارند، میزان بیکاری افرادی که از مدرکی معادل مدرک کالج برخوردارند در استرالیا 2.8 درصد و در کانادا 5.4 درصد اعلام شدهاست. در هر دوی این کشورها، میزان بیکاری در میان این قشر پایینتر از میانگیل ملی کشور بودهاست.
در گزارش OECD اطلاعات از درصد ساکنان 25 تا 64 سالهای به دست آمده که از تحصیلات پس از دبیرستان برخوردارند و بر اساس این اطلاعات،در کنار معیارهایی از قبیل آمار سال 2010 برای پیشرفتهای تحصیلی، میزان فارغالتحصیلی، سرانه تولید ناخالص داخلی و میزان بیکاری،تحصیلکردهترین کشورهای جهان به این ترتیب معرفی شدهاند:
9- ایرلند: 37 درصد از این کشور از سطح تحصیلات مورد نظر گزارش برخوردار است، میزان پیشرفت تحصیلات در آن به صورت سالانه 7.3 درصد رشد دارد. تعداد افراد تحصیل کرده از سال 2000 تا 2010 در این کشور دوبرابر شدهاست و به این شکل درصد سالانه رشد تحصیل در این کشور به 7.3 رسیدهاست. در این دوره زمانی میزان فارغالتحصیلی از دوره دبیرستان نیز از 74 درصد به 94 درصد رسیده است.
8- استرالیا: 38 درصد از جمعیت این کشور دارای تحصیلات فراتر از دوره دبیرستان هستند و همین موضوع، رشد سالانه تحصیل در این کشور را به 3.2 درصد رساندهاست. این کشور مقصد اول بسیاری از دانشجویان بینالمللی است و همین موضوع این کشور را به کشوری با بالاترین تعداد دانشجویان تحصیلات دانشگاهی، پس از لوکزامبورگ،تبدیل کردهاست. یافتن شغل در این کشور برای افرادی که دارای مدرک دانشگاهی هستند کار چندان سختی نیست و میزان بیکاری نیروهای کار تحصیل کرده در سال 2010 در این کشور 2.8 درصد بوده است که در مقایسه با نرخ 5.2 درصدی کلی بیکاری، بسیار ناچیز به نظر میآید.
7- فنلاند: این کشور 6.4 درصد از تولید ناخالص داخلی خود در سال 2009 را صرف آموزش عالی کردهاست که 97.6 درصد از این سرمایه از منابع عمومی تامین شدهاست. بین سالهای 2009 تا 2010 میزان فارغالتحصیلی از دبیرستان در فنلاند تنها دو درصد افزایش پیدا کرد و تعداد افراد با تحصیلات دانشگاهی تا 6 درصد افزایش یافت از این رو فنلاند رتبه چهارم خود را از دست داده و به هشتمین کشور تحصیلکرده جهان تبدیل شد. درصد بیکاری افراد تحصیلکرده در این کشور 4.4 درصد و میزان بیکاری افراد بدون مدرک دانشگاهی 8.4 درصد است.
6- بریتانیا: این کشور با رشد 4 درصدی که سالانه در میزان آموزش و تحصیلات دارد، از 38 درصد ساکن با تحصیلات فراتر از دبیرستانی برخوردار است. بین سالهای 2000 تا 2010 درصد ساکنان تحصیلکرده بریتانیا 12 درصد افزایش یافت. دانشگاههای این کشور در میان دانشجویان بینالمللی از شهرت بالایی برخوردارند و 16 درصد از کل دانشجویان این کشور خارجی هستند. این درحالی است که تغییر سیاستهای مالی دانشگاهها دانشجویان را وادار کرده تا بخش بیشتری از شهره خود را پرداخت کنند و در عین حال شهریه دانشگاهها از سه هزار و 290 پوند به 9 هزار پوند افزایش یافته است.
5- کره جنوبی: کره از سال 2000 تا 2010 توانست درصد تحصیلکردههای دانشگاهی خود را از 24 درصد به 40 درصد برساند، بسیاری از شهروندان کرهای برای اینکه بتوانند به خوبی از دانشگاهها استفاده کنند، برای تحصیل خود سرمایهگذاریهای هنگفت انجام دادند. میزان بیکاری در سال 2010 برای افراد تحصیلکرده در این کشور 3.3 درصد اعلام شده است که به نسبت میانگین مورد نظر OECD پایین است اما به نسبت میزان تمامی کارگران کرهجنوبی، چندان پایین نیست.
4- نیوزیلند: جمعیت این کشور کوچک طی 10 سال با رشدی 13.2 درصدی مواجه شد. تعداد افراد تحصیلکرده در این دوره از 29 درصد به 41 درصد رسید و از سویی دیگر این کشور به مقصد تحصیلی بسیاری از دانشجویان بینالمللی تبدیل شد؛ به شکلی که این دانشجویان 14.2 درصد از جمعیت دانشجویان نیوزیلند را تشکیل میدهند. نیوزیلند در عین حال در آموزش دادن دانشمندان نیز در جهان رتبه اول را دارد زیرا 16 درصد از دانشجویان در این کشور برای ادامه تحصیل رشتههای علوم را انتخاب میکنند.
3- آمریکا: با وجود اینکه ایالات متحده یکی از معدود کشورهایی است که بیش از 40 درصد از افراد آن از تحصیلات فراتر از دبیرستان و دانشگاهی برخوردارند، سیستم آموزشی آن بدون مشکل نیست. از مهمترین نگرانیهایی که در این سیستم وجود دارد، کم بودن تعداد فارغالتحصیلان دبیرستانها در سال 2010 است. با اینکه میزان فارغالتحصیلی در این کشور پایین است، آمریکا یکی از بزرگترین سرمایه گذاران آموزشی در جهان به شمار میرود به شکلی که 7.3 درصد از درآمد ناخالص داخلی سال 2009 را تنها صرف آموزش کرد.
2- ژاپن: این کشور در سال 2009 درحدود 1.6 درصد از درآمد ناخالص داخلی خود را برای تحصیلات دانشگاهی و معادل آنها صرف کرد. با وجود سرمایهگذاری نسبتا پایین، میزان فارغالتحصیلی از دبیرستانها در این کشور 96 درصد است و تعداد تحصیلکردههای این کشور 14 درصد بالاتر از میانگین OECD است. با اینهمه،به گزارش والاستریت ژورنال،فارغالتحصیلان برای یافتن کار در این کشور دچار مشکل میشوند به شکلی که در سال 2010 درحدود 15 درصد از این افراد نه قادر بودند شغلی بیابند و نه در مراحل بالاتر آموزشی ثبت نام کنند.
1- کانادا: کانادا تنها کشوری است که بیش از نیمی از بزرگسالان آن در سال 2010 از تحصیلات فراتر از دبیرستان و دانشگاهی برخوردار بودهاند. این میزان در سال 2000 بیش از 40 درصد بودهاست و در آن زمان نیز کانادا به عنوان تحصیلکرده ترین کشور جهان شناخته شده بود. این کشور بدون اینکه در زمینه سرمایهگذاری آموزشی مقام اول را داشته باشد،از نظر آموزش و تحصیلات رتبه اول جهان را به خود اختصاص داده است، زیرا در سال 2009 تنها 6.1 درصد از درآمد ناخاصل داخلی خود را صرف بخش آموزش و تحصیلات کردهاست، میزانی که کمتر از میانگین 6.3 درصدی OECD است. یکی از ضعفهای کنونی این کشور، جذب دانشجویان بینالمللی است که تنها 6.6 درصد از کل دانشجویان کانادا را تشکیل میدهند.