همشهری آنلاین: فلسطین توانست با کسب 138 رای موافق در مقابل 9 رای مخالف در مجمع عمومی سازمان ملل موقعیت خود را از "نهاد ناظر" به عنوان "کشور ناظر غیرعضو" در این سازمان ارتقا دهد.

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، مجمع عمومی سازمان ملل با برگزاری نشستی درخواست محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برای ارتقای عضویت فلسطین در سازمان ملل را بررسی کرد و با 138 رای موافق عضویت فلسطین در سازمان ملل را به عنوان "کشور ناظر غیر عضو" در این سازمان پذیرفت.

در این رای‌گیری 9 کشور با درخواست فلسطینی‌ها مخالفت کردند و 41 کشور به آن رای ممتنع دادند.

در رای‌گیری روز پنجشنبه مجمع عمومی سازمان ملل سه کشور از پنج کشور عضو دائم شورای امنیت یعنی فرانسه، روسیه و چین به درخواست فلسطینی‌ها رای مثبت دادند و آمریکا با این درخواست مخالفت کرد و انگلیس به آن رای ممتنع داد.

کشورهای دیگری که به درخواست فلسطینی‌ها رای منفی دادند کانادا، جمهوری چک، جزایر مارشال، میکرونزیا، نائورو، پالائو و پاناما بودند.

رژیم صهیونیستی نیز با موضع‌گیری شدید در قبال این اقدام فلسطینی‌ها به آن رای مخالف داد.

در متن قطعنامه‌ای که توسط مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد آماده است: فلسطین به عنوان کشور ناظر غیرعضو در سازمان ملل پذیرفته شده و از شورای امنیت خواسته تا به درخواست فلسطینی‌ها که در سپتامبر 2011 مطرح شد و در آن از این شورا خواسته بود تا با عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل موافقت کند با دیدی مثبت نگاه کند.

در قطعنامه تصویب شده سازمان ملل هم‌چنین بر ضرورت حل و فصل عادلانه مشکل آوارگان فلسطینی و توقف کامل شهرک‌سازی‌های رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینی از جمله قدس شرقی تاکید شده است.

قطعنامه مذکور همچنین خواستار مشخص شدن چارچوب حقوقی فلسطینی‌ها شد و تاکید کرد که باید صلح در خاورمیانه به شکلی عادلانه برقرار شود و "اشغالگری که از سال 1967 آغاز شده"، پایان یابد.

در این قطعنامه همچنین تاکید شده که باید مذاکرات و گفت‌وگوها میان دو طرف برای حل و فصل اختلافات موجود به شکل عادلانه، دائم و فراگیر آغاز شود و "دو کشور مستقل در کنار هم" تشکیل شوند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی روز پنجشنبه با حضور در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک و در حالی که در مجمع عمومی این نهاد بین المللی حضور داشت، درخواست فلسطینی‌ها را رسما مطرح کرد.

عباس در نشست سازمان ملل متحد گفت: "باید اینجا بار دیگر هشدارمان را تکرار کنیم؛ فرصت درحال از دست رفتن و مهلت به سرعت به سر می‌آید. کاسه صبر پرتر می‌شود و امیدها کمرنگ. آدم‌های بی‌گناهی که جانشان را در بمباران های اسرائیل از دست داده‌اند - بیش از ۱۶۸ شهید در غزه که بیشترشان کودکان و زنان و ۱۲ عضو یک خانواده، خانواده دعلو بودند - یادآور دردناک این موضوع برای جهان است که این اشغال نژادی و استعماری یک راه حل مبتنی بر پیدایش دو کشور و چشم انداز تحقق صلح را به گزینه‌ای خیلی دشوار، اگر نه غیرممکن، بدل می‌کند. اکنون وقت عمل و حرکت است. برای همین است که به اینجا آمده‌ایم."

عباس همچنین تاکید کرد که از نظر او موافقت با درخواست فلسطینی‌ها "آخرین شانس برای نجات طرح دوکشور مستقل" یهودی نشین و عرب نشین است.

همزمان هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا که مخالف اصلی پیشنهاد فلسطینی‌ها بود، گفت: "این مصوبه سازنده نیست و موانع را بر سر پیشرفت مذاکرات صلح بیشتر خواهد کرد."

ران پروسر، نماینده اسرائیل در سازمان ملل هم مصوبه مجمع عمومی را "عقب گردی" در راه پیشرفت صلح خاورمیانه خطاب کرد.

به این ترتیب، ‌برای اولین بار رتبه فلسطین در سازمان ملل متحد با جایگاه واتیکان برابر شد. این ترفیع به ظاهر کوچک می‌تواند برای اسرائیل پیامدهای جدی داشته در پی‌داشته باشد.

حالا طرف فلسطینی قادر خواهد بود تا در برابر ساخت و سازها در کرانه باختری رود اردن و بسیاری از موارد اختلافش با اسرائیل به نهادهای بین‌المللی شکایت کند.

این رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روزی اتفاق افتاد (۲۹ نوامبر) که ۶۵ سال پیش مصوبه دیگری موجب شکل گیری "کشور اسرائیل" شده بود.

در ۲۹ نوامبر سال ۱۹۴۷ این مجمع با تصویب قطعنامه ۱۸۱ به تقسیم فلسطین به دو کشور مجزا برای یهودیان و اعراب ساکن آن رای داد، قطعنامه‌ای که کشورهای عرب آن را رد کردند.

کشورهایی چون آمریکا، کانادا و دیگر مخالفان رای گیری مجمع عمومی می‌گویند ارتقای وضعیت تشکیلات فلسطینی نباید به روند مذاکرات صلح و توافقات میان اسرائیل و فلسطینی‌ها در جریان توافقنامه ۱۹۹۳ اسلو آسیب بزند.

این در حالی است که طرف فلسطینی هم با استناد به توافقنامه اسلو می‌گوید بخش‌های مهمی از کرانه غربی رود اردن طی دو دهه گذشته و از طریق حملات نظامی یا ساخت و سازهای اسرائیلی به طور نظام یافته‌ای از غزه جدا شده است.

فلسطینی‌ها سالهاست که به دنبال تصویب عصویت خود تحت عنوان یک کشور مستقل در سازمان ملل هستند و تلاش می‌کنند که سرزمین‌هایی چون رام الله، کرانه غربی رود اردن، غزه و مناطق اشغال شده توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷ را یکپارچه و زیر پرچم فلسطین درآورند.

این در حالی است که طرف اسرائیلی هم با انتقاد از فلسطینی‌ها می‌گوید آنها هیچگاه اسرائیل را به عنوان یک سرزمین یهودی نشین به رسمیت نشناخته‌اند؛ در حالی که مطابق رای اعضای سازمان ملل متحد برای تشکیل دو سرزمین یهودی نشین و عرب نشین در ۲۹ نوامبر سال ۱۹۴۷ اسرائیل "یک کشور" محسوب می‌شود.

ران پروسر، سفیر اسرائیل در سازمان ملل در آستانه تصویب ارتقای عضویت فلسطینی‌ها گفته بود: "هیچ چیز نمی تواند مشکلات میان اسرائیل و فلسطینی‌ها را حل کند مگر مذاکره."

سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد هم در این باره گفت: "حامیان قطعنامه (فلسطینی‌ها) به دنبال یک کشور مستقل و کارآمد فلسطینی هستند که در کنار اسرائیل با صلح و آرامش استقرار یابد. ما هم همینطور، اما ما همواره به صراحت گفته‌ایم که ایجاد چنین کشوری برای فلسطینیان و حل تمام مسائل نهایی تنها از راه مذارکات اساسی و مستقیم بین دو طرف امکان پذیر است."

ارتقای وضعیت تشکیلات فلسطینی در سازمان ملل متحد، همچنین به محمود عباس کمک خواهد کرد تا برای عضویت در آژانس‌های سازمان ملل متحد درخواست کند.

کد خبر 192759
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز