همشهری آنلاین: رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت از کاهش 10.4 درصدی میزان مرگ و میر ناشی از تصادفات در مقایسه با سال گذشته خبر داد و گفت: میزان مرگ و میر در ماموریت‌های غیر تصادفی اورژانس پیش بیمارستانی نیز 2.1 درصد کاهش داشته است.

اورژانس

به گزارش ایسنا، دکتر غلامرضا معصومی در نشست خبری که به مناسبت ارائه گزارشی پیرامون «وضعیت عملکردی مرکز فوریت‌های پزشکی در 9 ماهه ابتدایی سال 91» ترتیب داده شده بود، با بیان اینکه در حال حاضر تعداد پایگاه‌های پیش بیمارستانی در کشور به 2187 مورد رسیده است، عنوان کرد: بالغ بر 14 هزار و 558 نیروی ستادی و عملیاتی مشغول ارائه خدمت در اورژانس‌ها هستند.

پوشش 100 درصدی حوادث پرتلفات جاده‌ای در کشور

وی با اشاره به وجود 4186 آمبولانس فعال و پوشش 57 درصدی حوادث جاده‌ای در کشور، گفت: علی‌رغم اینکه 40 درصد حوادث ترافیکی ما در جاده‌های فرعی و روستایی رخ می‌دهد، هنوز نتوانستیم به این حیطه ورود پیدا کنیم. عمدتا مصدومان تصادفات جاده‌های فرعی و روستایی یا به بیمارستان نمی‌رسند، یا مردم آنها را به نزدیک‌ترین مراکز درمانی می‌برند. البته 100 درصد حوادث پر تلفات جاده‌ای کشور را پوشش می‌دهیم.

کاهش 2.6 درصدی ماموریت‌های اورژانس پیش بیمارستانی

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت با بیان اینکه مجموع ماموریت‌های اورژانس پیش بیمارستانی در 9 ماهه ابتدایی امسال، یک میلیون و 748 هزار و 546 مورد بوده است، گفت: این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، یک میلیون و 703 هزار و هفت ماموریت اورژانس پیش بیمارستانی داشتیم که 2.6 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: به این علت که در سال 91 افزایش پایگاه‌های اورژانس را به ویژه در شهرها نداشتیم، میزان ماموریت‌های اورژانس پیش بیمارستانی چشمگیر نیست.

معصومی با بیان اینکه مجموع ماموریت‌های تصادفی اورژانس در کشور از ابتدای سال تاکنون، 414 هزار و 763 مورد بوده است، عنوان کرد: این آمار نیز کاهش دو درصدی ماموریت‌های تصادفات شهری و کاهش 0.6 درصدی ماموریت‌های تصادفات جاده‌ای را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت با اشاره به شاخص کیفی «درمان در محل»، عنوان کرد: علی‌رغم کاهش 2.6 درصدی کل ماموریت‌های اورژانس، با رشد 4.8 درصدی شاخص درمان در محل روبرو هستیم که البته سهم بیماران غیر تصادفی در این شاخص بیشتر است.

وی ادامه داد: «اعزام به بیمارستان» نیز از جمله دیگر شاخص‌های ارتقای خدمات اورژانس در کشور است که توانستیم آن را در حد میانگین خود نگه داریم. اعزام به بیمارستان نیز همانند سال گذشته 2.6 درصد رشد را نشان می‌دهد. همچنین با کاهش 1.4 درصدی «لغو ماموریت» نسبت به سال 90 روبرو هستیم که 6.8 درصد آن مربوط به بیماران تصادفی بوده است.

کاهش 10.4 درصدی مرگ و میر ناشی از تصادفات در 9 ماهه امسال

رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت در ادامه از کاهش 10.4 درصدی میزان مرگ و میر ناشی از تصادفات در مقایسه با سال گذشته خبر داد و گفت: میزان مرگ و میر در ماموریت‌های غیر تصادفی اورژانس پیش بیمارستانی نیز2.1 درصد کاهش داشته است.

معصومی در ادامه به سایر شاخص‌های ارتقای خدمات اورژانس در کشور اشاره کرد و درباره رشد تحصیلات آکادمیک در حوزه اورژانس، گفت: امسال 1185 نفر در رشته طب اورژانس در آزمون سراسری پذیرفته و 3290 نفر فارغ‌التحصیل شده‌اند. همچنین 520 تکنیسین دیپلمه طی برگزاری آزمون‌های داخلی وارد دوره کاردانی شده‌اند.

وی همچنین به طرح «بسیج همگانی آموزش‌ کمک‌های اولیه» اشاره و عنوان کرد: تاکنون 162 هزار و 313 نفر دوره‌های آموزشی کمک‌های اولیه را گذرانده‌اند که البته با توجه به جمعیت کشور، آمار قابل قبولی نیست، البته هنوز نتوانسته‌ایم برای آموزش همگانی ردیف اعتباری خاصی بگیریم.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت اضافه کرد: این دوره‌های آموزشی برای عموم مردم به صورت رایگان و توسط دانشگاه‌ها یا از طریق خرید خدمت از انجمن‌های نظیر انجمن پرستاری و یا جهاد دانشگاهی برگزار می‌شود.

مدت زمان رسیدن آمبولانس به محل تصادف

معصومی در ادامه با بیان اینکه زمان رسیدن آمبولانس به محل تصادف در جاده‌های کشور زیر 14 دقیقه، در شهرهای بزرگ زیر 10 دقیقه و در شهرهای کوچک زیر 8 دقیقه است، گفت: این بازه زمانی در تهران 12.5 دقیقه است که هنوز نتوانسته‌ایم آن را کاهش دهیم، در تلاش هستیم این مدت زمان را به زیر 11 دقیقه برسانیم.

وی همچنین با بیان اینکه در سال جاری 1160 مجروح و 26.75 فوتی به ازای هر 100 هزار نفر، آمار بروز حوادث ترافیکی منجر به فوت در سال جاری است، گفت: این در حالی است که میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور در سال 84 به 40 مورد می‌رسید.

تصویب دریافت سه تا پنج فروند هلی‌کوپتر در دولت

وی درباره امداد هوایی نیز توضیح داد: طی سه سال گذشته اقدامات خوبی در خصوص پوشش جاده‌ای کشور از طریق امداد هوایی صورت پذیرفته است. اخیرا نیز دریافت سه تا پنج فروند هلی‌کوپتر در کارگروه هوا فضای دولت به تصویب رسید که امیدواریم هر چه زودتر محقق شود.

رئیس اورژانس کشور اضافه کرد: در حال حاضر اورژانس دارای یک فروند هلی‌کوپتر ملکی است که در شهرستان آمل مستقر است. همچنین شش فروند هلی‌کوپتر خرید خدمت در تهران، شاهرود، اهواز، شیراز، مشهد و اصفهان آماده ارائه خدمت و پوشش حوادث جاده‌ای هستند.

معصومی همچنین درباره اورژانس ریلی نیز گفت: فرآیند استقرار اورژانس ریلی در استان خوزستان حدود یک سال است که آغاز شده است، البته مستند بین‌المللی خاصی در این خصوص وجود ندارد و این طرح‌ به صورت بومی و توسط همکاران ما در نظر گرفته شده است. امیدواریم بتوانیم در سال 92 به طور مشخص به این حوزه نیز ورود پیدا کرده و واگنی را برای امداد ریلی آماده کنیم.

رییس اورژانس کشور در ادامه به ارائه گزارشی پیرامون عملکرد اورژانس‌های بیمارستانی پرداخت و گفت: رسیدگی به وضعیت اورژانس‌های بیمارستانی از جمله اولویت‌های وزارت بهداشت است، به گونه‌ای که می‌توان گفت علاوه بر بازدیدهای روتین از اورژانس‌ها، تاکنون دو مرتبه تمامی اورژانس‌های کشور بازرسی شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این پایش‌ها در قالب پنج شاخص ملی در حال پیگیری است.

90 درصد بیماران زیر شش ساعت در اورژانس تعیین تکلیف می‌شود

وی افزود: تعیین تکلیف بیمار زیر شش ساعت، اولین شاخص ملی اورژانس بیمارستانی است که در حال حاضر در 90 درصد موارد محقق می‌شود.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت با بیان اینکه شاخص دوم مربوط به خروج بیمار از اورژانس زیر 12 ساعت است، گفت: در حال حاضر این شاخص 70 درصد است که لازم است روی آن بیشتر کار کنیم. با وجود اینکه طی چند سال اخیر این شاخص بیش از 20 درصد رشد داشته است،‌ اما باید همه امکانات بیمارستان برای ارتقای این شاخص بسیج شوند.

وی افزود: عمده مشکل ما برای بستری شدن بیماران بدحال است، چرا که همه بخش‌های اورژانس، ظرفیت پذیرش ندارند، به ویژه این مشکل در آی‌سی‌یوها مشهود است، البته دستورالعمل‌های مختلفی برای حل این مشکل از سوی وزارت بهداشت در نظر گرفته شد که راه‌اندازی بیش از 1000 تخت آی سی یو در کشور، از جمله این اقدامات بود.

معصومی در ادامه به شاخص احیای قلبی و ریوی در اورژانس اشاره کرد و گفت: شاخص احیای قلبی و ریوی در بهترین مراکز دنیا 10 تا 15 درصد است، اما در ایران به پنج تا هفت درصد می‌رسد، البته امکانات، آموزش همگانی و سرعت رسیدن بر بالیدن مصدوم در رشد این شاخص تاثیر بسزایی دارد.

رئیس اورژانس کشور در ادامه به میانگین زمانی تریاژ و اولویت‌بندی بیماران اشاره کرد و گفت: در سطح اول که مربوط به ایست قلبی است، این شاخص در تمام کشورها صفر است، چرا که یک فرد مبتلا به ایست قلبی به محض ورود به اورژانس، مستقیما به اتاق احیا می‌رود، اما در سطح 4 و 5 که عمدتا مربوط به بیماران سرپایی و درمانگاهی می‌شود، میانگین بهترین مراکز درمان دنیا بالای سه ساعت است، در صورتی که در ایران به نیم ساعت تا 45 دقیقه می‌رسد.

وی اضافه کرد: علت این اختلاف فاحش این است که اگر در خارج از کشور بیماری به اورژانس مراجعه کرده و تشخیص بدهد که در سطح 4 یا 5 قرار دارد، منتظر می‌ماند تا نوبت به او برسد. در صورتی که بیماران ما در اورژانس تحمل انتظار را ندارند و بایستی حتما در همان نیم ساعت اول به وضعیت آنها رسیدگی شود. ممکن است با توجه به شلوغی که متوجه اورژانس‌های بیمارستانی ما است، فشار مضاعف به سیستم وارد شود و اقدامات درمانی برای بیماران بدحال به صورت کامل صورت نپذیرد.

رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت در ادامه به استانداردهای فضای فیزیکی اورژانس‌ها نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 30 درصد اورژانس‌های کشور حائز استانداردهای فیزیکی لازم هستند، البته استانداردهای فضای فیزیکی جزو شاخص‌های ملی پایش اورژانس‌ها نیست، اما اصرار داشتیم در تدوین این شاخص‌، ایده‌آل‌ها را مد نظر قرار دهیم. در کنار ایده‌آل بودن شاخص‌های در نظر گرفته شده یک علت دیگر پایین بودن این آمار، مشکلات بودجه‌ای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بود، به گونه‌ای که امسال اغلب این دانشگاه‌ها در تخصیص ردیف‌های عمرانی با سختی‌هایی روبرو بودند.

معصومی، اتصال سیستم اتوماسیون اورژانس به سامانه سپاس و ثبت الکترونیکی تمام ماموریت‌های اورژانس، پوشش 96 درصدی حوادث جاده‌ای، پوشش 100 درصدی خدمات اورژانس در آزادراه‌ها، حضور در تمام حوادث ویژه و پرتلفات جاده‌ای، تصویب استانداردهای مربوط به آمبولانس توسط سازمان ملی استاندارد، پذیرش 17 برابری داوطلبان ورود به دانشگاه، بازنگری در دستورالعمل نحوه احراز سلامت جسمانی و روانی متقاضیان گواهینامه رانندگی، ثبت رضایت فرد برای اهدای عضو در گواهینامه‌ها، طراحی آیین‌نامه چک لیست‌ها نظارت و ارزشیابی بسیج همگانی آموزش کمک‌های اولیه، ثبت و معرفی تهران به عنوان اولین کلانشهر ایمن شده دنیا، ثبت آنلاین موارد غرق‌شدگی، تدوین الگوی اپیدمیولوژیکی حوادث و بازنگری در تدوین استانداردهای ارزشیابی اورژانس‌ها، را از جمله دیگر اقدامات این مرکز در سال جاری عنوان کرد.

57 بیمارستان در کشور متخصص مقیم اورژانس دارند

وی در ادامه با بیان اینکه همچنین گایدلاین‌های مدیریت بحران برای اولین بار در کشور نهایی شد، عنوان کرد: در حال حاضر شاهد رشد در شاخص حضور متخصص مقیم در اورژانس‌های بیمارستان‌های بالای 30 هزار مراجعه در سال هستیم که تاکنون در 44 درصد این بیمارستان‌ها محقق شده است. این به معنا است که 57 بیمارستان در کشور متخصص مقیم اورژانس دارند.

وی در ادامه با اشاره به آمار 13.7 درصدی فوتی‌های حوادث ترافیکی، گفت: امیدواریم این آمار تا پایان سال کاهش یافته و به شش تا هفت درصد برسد. 40 درصد مرگ و میر حوادث ترافیکی در سر صحنه و 60 درصد این مرگ و میر در حین انتقال به بیمارستان و تا یک ماه پس از تصادف اتفاق می‌افتد. البته افزایش آمار مرگ در حین انتقال به بیمارستان به معنای رشد در ارائه خدمات در اورژانس است که ایده‌آل ما رسیدن به آمار 100 درصدی است، زیرا نشان می‌دهد ارائه خدمات اولیه بر سر بیمار بالین به نحو مطلوبی انجام شده است.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی وزارت بهداشت در خاتمه درباره اعتبارات تخصیص یافته به اورژانس نیز گفت: با توجه به اینکه در ابتدای سال برخلاف برنامه‌ریزی‌های ما با 80 میلیارد تومان کسری بودجه مواجه شدیم، اما اکنون مشکل جدی در خصوص اعتبارات نداریم و پایگاه‌ها همچنان مشغول ارائه خدمات به نحو مطلوب و با کیفیت هستند و حجم کسری بودجه ابتدای سال ما تا حدودی جبران شده است.

کد خبر 199436
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز