کیف بچهها را هم پر میکنید از نانهایی که لای آن از اینجور چیزها چپانده شده؟ شکی نیست که آماده کردن و خوردن یک ساندویچ کالباس خیلی سریعتر و راحتتر از تهیه یک وعده آبگوشت بزباش است و احتمالاً، متاسفانه بچهها هم از آن استقبال بیشتری میکنند.
اما هیچ شده به زیانها و خطرهای این رژیمی که به آن عادت کردهاید، فکر کنید؟ بهتازگی محققان هشدارهای جدیدی درباره زیانهای اینگونه فراوردههای گوشتی آماده دادهاند.
البته تا به حال هشدارهای زیادی درباره خطر فراوردههای گوشتی، مانند همبرگر، هاتداگ، سوسیس، کالباس و مشابه آن شنیده بودیم، اما بیشتر این خبرها حول این محور میچرخید که مواد نگهدارنده موجود در این فراوردهها میتواند احتمال بروز انواع سرطانها را زیاد کند؛ بهخصوص سرطانهای دستگاه گوارش. چندی قبل هم هشداری از محققان شنیدیم درباره بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان سینه در افرادی که از این فراوردههای گوشت قرمز بیشتر استفاده میکنند.
این بار محققان هشدار دیگری دادهاند و آن اینکه نیتریت موجود در این مواد غذایی میتواند احتمال بیماری «انسداد مزمن ریوی» را بالا ببرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی رویترز، این محققان دانشگاه کلمبیا در آمریکا، میگویند حتی حذف عوامل خطرساز دیگر، مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی ناسالم و نیز بالا رفتن سن هم اثری در این نتیجهگیری ندارد و باز هم میتوان گفت احتمال ابتلا به بیماری مزمن انسداد ریوی در افرادی که دستکم ۱۴بار در ماه فراوردههای گوشتی مصرف میکردند، ۷۸ درصد بیشتر از افرادی بود که این فراوردههای گوشتی را مصرف نمیکردند.
در بیماری انسداد مزمن ریوی، که به آن «برونشیت مزمن» هم میگویند، عملکرد ریه تا حدی پایین میآید و فرد بهطور مداوم دچار سرفه و تنگی نفس است. اغلب این بیماران که سیگاری هم هستند، لبها و انگشتان کبودی دارند که نشان دهنده پایین آمدن اشباع اکسیژن خون آنها به دلیل ناکارآمدی مجاری ریویشان است.
به گفته این محققان، نیتراتها که برای پیشگیری از خراب شدن گوشت و رنگدار کردن به فراوردههای گوشتی اضافه میشوند، میتوانند به بافت ریه آسیب بزنند. لازم به توضیح است که در صنایع غذایی، در تهیه اغلب غذاهای آماده و کنسروی، از این نوع مواد نگهدارنده، برای حفظ طعم و تازگی خوراکیها، بهطور گسترده استفاده میشود.
با این حال به نظر میرسد هنوز برای اعلام نظر قطعی جامعه پزشکی پیرامون این اتهام جدید علیه همبرگر و سوسیس و کالباس، خیلی زود باشد.
خود این محققان تاکید کردهاند ملاحظات و محدودیتهایی در این مطالعه وجود دارد که نمیتوان از آن یک نتیجه قاطع و صد در صد، علیه نیتریتها و فراوردههای گوشتی گرفت.
برای این کار نیاز است که موضوع در گروههای جمعیتی مختلف و نمونههای بیشتری مطالعه شود. تا آن زمان، البته شرط احتیاط و عقل آن است که از غذاهای تازه و همچنین گوشت سفید مرغ و ماهی بیشتر در رژیم غذاییمان استفاده کنیم و مصرف مقادیر کافی از میوه و سبزیجات را فراموش نکنیم؛ چرا که به هر حال فایدههای اینها مشخص شده است.
این تحقیق در آخرین شماره نشریه «بیماریهای تنفس و مراقبتهای ویژه» آمریکا منتشر شده است.