دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در بیست و دومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو به اتهامات مطرح شده از سوی گزارشگر ویژه پاسخ داد و گفت:چهارمین گزارش احمد شهید به شورای حقوق بشر سازمان ملل را محصول یک اقدام غیرسازنده، مغرضانه و ناسالم دانست که بانیان آن ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپایی آن هستند.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، محمدجواد لاریجانی در پاسخ به گزارش گزارشگر ویژه درباره وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران گفت: تهاجم کنونی به فرهنگ بشری بزرگترین جنایتی است که تا به حال در حقوق بشریت صورت گرفته و اجازه دهید صریح و شفاف عرض کنم، ما بعنوان یک کشور مسلمان و بخشی از جامعه بزرگ مسلمانان جهان، به طور یکسان این حق خدا دادی را داریم که یک سبک زندگی بر اساس عقلانیت اسلامی و فرهنگ ارزشمند خود داشته باشیم.
لاریجانی با ابراز تاسف از اینکه آرم سازمان ملل بر روی چنین گزارشی نقش بسته است گفت: اقداماتی از این دست، از لحاظ فنی، تنها ارتقا قابلیتهای درون سیستم را نادیده میگیرد و فضا را به سمت قطبی شدن و سیاسی شدن بیشتر حقوق بشر در سازمان ملل هدایت میکند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که در رأس یک هیات عالیرتبه حقوق بشری در مقر اروپایی سازمان ملل، ژنو به سر میبرد گفت: قطعنامههایی از این دست که برخی کشورها را به صورت گزینشی هدف میگیرد مکانیزمهای ارزشمند حقوق بشری را تا سطح ابزارهایی برای رقابت سیاسی در دست کشورهای قدرتمند تنزل میدهد.
لاریجانی با اشاره به اظهارات کمیسرعالی حقوق بشر در سخنرانی افتتاح بیست و دومین نشست شورا گفت: اینجانب به طور کامل با دیدگاه ایشان در جهانشمول بودن نظارت بر وضعیت حقوق بشر و نفی گزینشی برخورد کردن با کشورها و سوء استفاده از ابزار حقوق بشر سازمان ملل موافقم و بر این باورم که دو رویه گزارش دهی موازی و تکراری در مجمع عمومی و شورای حقوق بشر که مامور ارائه گزارش درباره وضعیت حقوق بشر در کشور اینجانب شدهاند برای اثبات بیمار بودن این اقدام کافی است. ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز در سخنرانی خود گفته بود مکانیزم یوپی آر، مکانیزمی منحصر بفرد برای نظارت بر وضعیت حقوق بشر همه کشورها در سراسر جهان است و حقوق بشر نباید ابزاری برای برخورد گزینشی با کشورهای خاص باشد.
لاریجانی با تکیه بر همین استدلال در پاسخ به گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل که همچنان تلاش میکند موافقت مسئولان کشورمان برای سفر به ایران را جلب کند اما هنوز موفق نشده است گفت: ما معتقدیم جهانشمولی در توجه به وضعیت حقوق بشر باید یک اصل اساسی باشد که سازمان ملل به آن پایبند باشد. برخورد گزینشی و استاندارد دوگانه به سوء استفاده از کل ابزار حقوق بشر سازمان ملل منتهی خواهد شد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه افزود: براساس چنین باور بنیادینی، جمهوری اسلامی ایران صریحا با تعیین گزارشگر ویژه مخالفت کرد و در آینده نیز بر این موضع صحیح خود باقی خواهد ماند. با این همه این نباید به عنوان عدم همکاری ایران با مکانیزم حقوق بشر سازمان ملل تلقی شود. برعکس ما همواره تمایل خود برای برقراری همکاری سازنده با مکانیزمهای حقوق بشری سازمان ملل را که قابل درک و شامل همه اعضای سازمان ملل میشود، اعلام کردهایم.
مشاور امور بین الملل رییس قوه قضاییه در ادامه رفتار و کردار گزارشگر ویژه را مغایر با استانداردهای بیطرفی و انصاف دانست و گفت: او به عنوان یک گزارشگر لازم است اصول بیطرفی، صداقت، شفافیت و انصاف را رعایت کند و از تاثیر فشارهای سیاسی برکار خود اجتناب ورزد. گزارشگر با انجام مصاحبههای غیر اصولی با رسانههای جهت دار و پیش داوری نسبت به ادعاها، بر خلاف شرح وظیفه ماموریت داران، سطح خود را در حد یک رقیب سیاسی که علیه جمهوری اسلامی ایران عمل میکند، پایین آورده است.
بخش دیگری از اظهارات جواد لاریجانی در پاسخ به گزارش احمد شهید بود. لاریجانی گفت: گزارشگر به صورت فعال برای تهیه گزارش خود، با گروههای مشخص و بدنام تروریستی که دستشان به خون بیش از ۲۰ هزار شهروند ایرانی بیگناه آلوده است همکاری کرده است. اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا به خاطر اهداف سیاسی خود این بدنامترین فرقه تروریستی را از لیست گروههای ترویستی خود خارج کردهاند و حالا برای حقوق بشر ایران اشک تمساح میریزند؛ و این بیش از پیش رویکرد ریاکارانه آنها به موضوع حقوق بشر را نشان میدهد.
یکی از بارزترین نقایص گزارش احمد شهید بیتوجهی کامل او به تحریمهای یک جانبه و سنگین کشورهای غربی علیه مردم ایران بود. لاریجانی با اشاره به این بخش گفت: مایه تاسف است که در این گزارش هیچ اشارهای به تحریمهای یکجانبه و ضد حقوق بشری کشورهای غربی علیه ایران نشده است. تاسف بارتر اینکه گزارشگر ویژه به جای اینکه از تحمیل کنندگان تحریمها انتقاد کند و آنها را ناقض حقوق بشر شهروندان ایرانی بنامد، کشور مورد هدف تحریمها را نقد میکند. آنچه حتی شرم اورتر است اینکه در سراسر این گزارش طولانی، گزارشگر ویزه حتی یک بار به تحریمهای یکجانبه تحمیل شده علیه ایرانیها توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا اشاره نکرده، چه رسد به اینکه آنها را محکوم نماید. چنین تحریمهایی در تعارض آشکار با اصول قوانین بین المللی و نیز روح و پیام منشور سازمان ملل است. امکان ندارد که او از تحمیل تحریمهای یکجانبه علیه مردم و شهروندان ایرانی آگاه نباشد یا از تاثیر چنین تحریمهایی بر حقوق بشر آنها بیخبر باشد. آیا نباید این سکوت حساب شده گزارشگر ویژه را همسویی با نقض حقوق بشر همه مردم ایران تفسیر کرد؟
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه به ناآشنایی گزارشگر ویژه نسبت به فرهنگ و مذهب حاکم برایران اشاره کرد و گفت: واضح است که گزارشگر نه از پیشینه مذهبی و فرهنگی ایران و تعهداتش با خبر است و نه حتی با زبان و ادبیات مرسوم بین المللی. به طور مثال او ایران را محکوم میکند که حقوق همجنسگرایان را به رسمیت نمیشناسد. هیچ یک از تعهدات حقوق بشری، ما را ملزم به انجام این کار نمیکند. ارجاعات ایشان به اصطلاحاتی مانند زنای محصنه یکی دیگر از این موارد است. نکته خطرناک، تحمیل یک «سبک زندگی» خاص توسط برخی جوامع غربی به سایر ملل جهان فارغ از تفاوتهای فرهنگی و تجربیات بشری ارزشمند آنها است. عجیب اینکه این تهاجم و ظلم فرهنگی خشن با نام حقوق بشر و جهان شمولی آن دنبال میشود.
لاریجانی با بیان اینکه ایران قدرتمندترین دموکراسی منطقه و یکی از پیشرفتهترین کشورهای منطقه از نظر علم و فناوری است گفت: ما معتقدیم که تهاجم کنونی به فرهنگ بشری بزرگترین جنایتی است که تا به حال در حقوق بشریت صورت گرفته و اجازه دهید صریح و شفاف عرض کنم: ما بعنوان یک کشور مسلمان و بخشی از جامعه بزرگ مسلمانان جهان، به طور یکسان این حق خدا دادی را داریم که یک سبک زندگی بر اساس عقلانیت اسلامی و فرهنگ ارزشمند خود داشته باشیم. جهانشمولی حقوق بشر نباید بعنوان توجیهی برای نابود کردن و ریشه کن کردن ارزشمندترین تجربیات بشری در ایجاد مدلهای متفاوت زندگی مورد استفاده قرار گیرد، بلکه باید سکویی برای ارتقاء احترام برای دیگران و تعامل معنی دار باشد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پایان سخنرانی خود گفت: ارائه اتهامات بیپایه و گسترده درباره وضعیت حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با استفاده و اتکاء به منابع جهت دار سندی در اثبات موضع ما است که تعیین گزارشگر به خودی خود نتیجه یک فرایند ناقص است که متاثر از دخالت و سوء استفاده از مکانیزمهای حقوق بشری است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به این موضوع همچنان اصرار دارد که تعیین گزارشگر ویژه یک تصمیم نامناسب بود که منتهی به تضعیف اعتبار شورای حقوق بشر به عنوان نهادی که باید فعالیتهای خود را در چارچوب مقررات قانون بین المللی انجام دهد، میشود. جای تاسف است که این گزارش مانند گزارشهای قبلی در ارائه هرگونه نکته مثبتی که بتواند باعث ارتقاء و حمایت از حقوق بشر و نیز ارتقاء اعتبار مکانیزمهای حقوق بشری سازمان ملل شود بسیار ناتوان است.