اگر از ما بپرسند که با چه کارهایی میتوان به کاهش آلودگی هوا کمک کرد، شاید اولین چیزی که به فکرمان میرسد، استفادهی کمتر از ماشینهای شخصی و بعد جایگزینی سوختهای فسیلی با سوختهای پاک باشد.
اما برای یک مخترع قضیه فرق میکند؛ یک مخترع علاقهمند به محیطزیست و زمین ممکن است به فکر راهی بیفتد که در آن هیچ خبری از عامل آلودهکننده نباشد. یعنی صرفاً به این فکر میکند که چهطور میتوان آلودگی هوا را بدون در نظر گرفتن این که چه چیزی آن را به وجود آورده، کاهش داد؟!
تعجب نکنید قرار است در اینجا با یکی از جالبترینِ این اختراعات آشنا شوید. رنگی که به کمک آن میتوان هوا را تمیز کرد. یعنی اگر دیوارهای ساختمانها با آن رنگ شود، آلودگی هوای اطراف تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. حتماً میپرسید چهطور؟
به کمک فناوری نانو. همانطور که میدانید دانش نانو علمی است که در آن، همهچیز در مقیاس خیلی ریز مطرح میشود. از طرفی آلودگی هوا چیزی نیست جز ترکیب شدن مولکولهای هوا با مواد شیمیایی که در نتیجه ترکیباتی مضر برای طبیعت و ما آدمها به وجود میآید. پس شاید بتوان به کمک علم نانو که در مقیاس مولکولی بحث میکند، راهی برای حل این مشکل یافت.
به تازگی جمعی از دانشمندان علوم زیستی و فناوری نانوی انگلستان با همکاری گروهی از مخترعان در کشور فیلیپین، موفق شدند رنگی بسازند که هوا را تصفیه میکند. این اختراع جالب و عجیب که به آن «ناکسوت» میگویند، با شکستن مولکولهای هوا، آن را از ترکیبات مضر جدا میکند. یعنی اکسیدهای سمی نیتروژن را به مواد بیضرر تبدیل میکند. شاید بپرسید انرژی لازم برای انجام این واکنش شیمیایی از کجا تأمین میشود؟
به گفتهی دانشمندان، این رنگ جوری ساخته شده که اشعهی فرابنفش نقش سوخت آن را برعهده دارد و با جذب اشعهها، انرژی لازم برای شکسته شدن ترکیبها فراهم میشود. همچنین این رنگ ویژگی خودشویندگی دارد یعنی خودش، خودش را تمیز میکند.
جالب است بدانید که استفاده از این رنگ در برخی از کشورها مورد آزمایش قرار گرفته است و دانشمندان امیدوارند با استفادهی بیشتر از آن، مشکل آلودگی هوای زمین تا حدی کاهش پیدا کند. البته یادمان باشد که بدون رعایت مسائل زیستمحیطی و استفادهی کمتر از سوختهای فسیلی این اتفاق نخواهد افتاد!