مهر نوشت: محمدرضا فرزین در مورد هدفمندی یارانهها گفت: با توجه به اینکه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفتهایم، افکار عمومی در مورد نقاط قوت و ضعف نحوه اجرای آن و ... تحلیلهایی میکنند. کمتر کاندیدای ریاست جمهوری بر اهمیت و ضرورت اجرای هدفمندسازی یارانهها تاکید نمیکند و همه به دنبال این هستند که در آینده طرح را ادامه دهند.
دبیر هدفمندسازی یارانهها با بیان اینکه طرح در افکار عمومی قابل قبول است و مردم مدافع اجرا و خواهان ادامه آن هستند، افزود: قانون هدفمندسازی یارانهها در سال 90 یعنی اولین سال اجرای خود 17.5 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه داشت که دلیل آن شیب مناسب قیمتها بود. نمونه بارز آن قیمت حاملهای انرژی است که طی 28 ماه گذشته که از اجرای طرح میگذرد، تغییری نکرده است.
فرزین با اعلام اینکه در سال 90، ضریب جینی در شهر و روستا شدیدا بهبود یافته است، افزود: نسبت 10 درصد درآمد اغنیا به فقرا در سال 90، به زیر 10 درصد یا به عبارت صحیحتر به 9.38 درصد رسیده که برای اولین بار در تاریخ کشور رخ داده است. به معنای دیگر، نسبت درآمد فقرا به اغنیا شدیدا بهبود یافته و این موضوع را آمارهای مرکز آمار ایران نشان میدهد، یعنی توزیع درآمد در سطح کشور بهبود یافته است.
وی با بیان اینکه دولت منابع انرژی کشور را با اجرای هدفمندسازی یارانهها مدیریت کرد و باعث کاهش قاچاق سوخت، صرفه جویی منابع انرژی و تغییر روند مصرف تولید خانوار شد، گفت: اینکه گفته میشود اجرای هدفمندی یارانهها و پرداخت یارانههای نقدی با کسری بودجه مواجه شده و سازمان هدفمندی از بانک مرکزی برای ادامه اجرای آن استقراض کرده است، صحیح نیست. همچنین اینکه گفته میشود سازمان از تولید حمایت نکرده و تولید دچار مشکل شده است، منطقی نیست.
دبیر ستاد هدفمندی یارانهها با اعلام اینکه تا پایان سال 91 با اجرای هدفمندی یارانهها 91 هزار میلیارد تومان پول پرداخت شده است، اظهارداشت: این در حالی است که تنها در ابتدای اجرای طرح 9 هزار میلیارد تومان تنخواه اخذ شد که هم اکنون 5 هزار و 700 میلیارد تومان آن باقی مانده و بخشی از تنخواه اخذ شده را بازپرداخت کردیم، با این حال، بیش از این رقم، رقمی که باقی مانده از دستگاههای تولید انرژِی و توانیر طلبکاریم.
به گفته فرزین، با اجرای هدفمندی یارانهها به هیچ وجه نقدینگی کشور افزوده نشده و از منابع خود استفاده کردیم، همچنین نرخ رشد نقدینگی از سال 84 تا 90، که اولین ماههای اجرای هدفمندی یارانهها در سال 90 رخ داده است، پایین ترین نرخ رشد را در همین سال نشان میدهد.
فرزین گفت: نرخ رشد پایه پولی در سال 90 به حدود 11.4 درصد رسیده که در 7 سال قبل از آن بالاترین رقم در این خصوص بوده است. در شهریور و بهمن ماه 91 دو شوک ارزی رخ داد که منجر به نوسانات قیمتی شدیدی شد. بنابراین افزایش قیمتها به دلیل اجرای هدفمندی یارانهها نبوده و هدفمندی آثار خود را در پایان سال 90 تخلیه کرده است. در اصل مباحث نوسانات نرخ ارز هیچ ارتباطی به هدفمندی یارانهها نداشته است.
دبیر هدفمند سازی یارانهها با تاکید بر اینکه در کشور بیش از 10 درصد از خانوارها از دریافت یارانهها قابل حذف نیستند، زیرا آسیب خواهند دید، گفت: طرح تحول مالیاتی بر روی نظام شناسایی افراد و درآمد آنها در اجرای هدفمندی و در مجموع حذف برخی از خانوارها از دریافت یارانه نقدی کمک خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها عنوان کرد: در جلسات مشترک دولت و مجلس سناریوهای مشخصی توسط دولت به صورت کتبی ارائه شد، در اصل دولت 3 سناریو مشخص در این خصوص دارد و آنچه دولت به مجلس ارائه کرده است، سناریوی یک بوده، این در حالی است که احساس کردیم توافقی در مجلس بر سر اجرای سناریوی 2 و 3 وجود ندارد؛ گرچه پیشنهاد دولت اجرای سناریوی 3 بوده است.
وی ادامه داد: براساس سناریوی اول، قیمت بنزین 1060 تومان خواهد بود، یعنی قیمت بنزین 2 برابر هم نخواهد شد و در سناریوی سوم حدود 2160 تومان خواهد بود، بر این اساس اینکه برخیها مطرح میکنند با اجرای گام دوم هدفمندسازی یارانهها قیمت بنزین 3 هزار تومان خواهد شد، صحیح نیست.
فرزین با بیان اینکه در حال حاضر در حال مذاکره با مجلس برای اجرای گام بعدی هدفمندسازی یارانهها هستیم و خواهان توافق با آنها میباشیم، تاکید کرد: بهتر است که دست دولت برای ادامه اجرای گام اول باز باشد که البته هرگونه تغییری برای گام اول برای کشور خطرناک است و شرایط را سخت میکند یا اینکه مجلس اجازه اجرای گام دوم را بدهد، البته در این زمینه برای توافق با مجلس در کمیسیون تلفیق حضور خواهیم یافت.
وی با تاکید بر اینکه یارانه نقدی نه قطع میشود و نه کاهش خواهد یافت، گفت: نظر دولت اجرای گام دوم هدفمندی یارانههاست. افزایش مبلغ یارانه نقدی منوط به اجرای گام دوم است، در غیراین صورت با ادامه اجرای گام اول همان مبلغ یارانه نقدی که در حال حاضر پرداخت میشود، ادامه خواهد یافت.
به گفته فرزین، با اجرای هدفمندی یارانهها سالانه 40 هزار میلیارد تومان به خانوار پرداخت میشود و ادامه شرایط موجود نیازمند تامین چنین مبلغی در سال است.
وی گفت: هیچ عددی در سناریوی اول پیشنهادی دولت در مورد مبلغ یارانه نقدی ارائه نشده است و مبلغ 250 هزار تومان اعلام شده توسط رئیس جمهور متعلق به سناریوی 3 است.
فرزین ادامه داد: دولت با اجرای هدفمندسازی یارانهها حتی یک ریال با کسری مواجه نشده و هیچ پولی از هیچ دستگاهی دریافت نکرده است. برای ادامه اجرای قانون از محل درآمد حاملهای انرژی و اصلاح ردیفهای بودجه بوده است.