چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۸
۰ نفر

همشهری آنلاین: یک گروه بین المللی از دانشمندان فسیل گونه جدیدی از نوعی خزنده دریایی دلفین مانند هم عصر دایناسور را در عراق یافته‌اند که شناخت ما را از تکامل و انقراص این خزنده‌های دریایی باستان متحول می‌کند

فسیل یک خزنده دریایی هم عصر دایناسور

به گزارش خبرگزاری مهر، این گونه‌ی جانوری ایکتیوساروس خوانده می‌شود که خزنده‌ای دریایی است که صدها فسیل آنها از زمان داینوسورها به دست آمده است.

دکتر والتین فیشر از دانشگاه لیژ بلژیک در توصیف ظاهر این جانور باستان گفت: قد آنها از یک تا بیش از 20 متر متفاوت بوده، همگی آنها بچه‌زا بودند و در دریا به دنیا می‌آمدند. برخی از آنها شناگرهای سریعی بودند و می‌توانستند به اعماق بروند. چشمان درشت داشته و خونگرم بودند.

تا همین اواخر تصور می‌شد که ایکتیوساروس به تدریج و در جریان تنوع زیستی از طریق رویدادهای انقراضی متعدد در طول دوره ژوراسیک از بین رفته‌اند.

تصور می‌شد حوادث پی در پی، همه ایکتیوساروس‌ها را کشته است البته به جز آنهایی که به طور قدرتمندانه‌ای می‌توانستد شنا کنند و زندگی خود را در اقیانوس‌های آزاد ادامه دهند.

بر اساس این الگو تصور می‌شد که ایکتیوساروس‌ها به سرعت به شناگرهای سریع‌تری در آب‌های آزاد تبدیل شدند و به نظر می‌رسید هیچ دوره سکونی در تاریخچه طولانی تکامل آنها دیده نمی‌شود.

با این حال یک گونه کاملا جدید از ایکتیوساروس‌ها از منطقه کردستان عراق به دست آمده است که دیدگاه دانشمندان را در مورد این جانور تغییر داده است. این گونه توسط زمین شناسان نفتی انگلیسی در طول دهه 1950 به دست آمده است.در این فسیل تقریبا اسکلت جانور به خوبی حفظ شده است.

این فسیل بر روی یک تکه سنگ حفظ شده بود و زمین شناسان در هنگام حفاری برای یافتن نفت آن را یافته و به انگلیس انتقال داده بودند. این فسیل از آن زمان تا کنون در موزه نگهداری می‌شود.

مطالعه بر روی این فسیل از دهه 1970 آغاز شد و از آن پس محققان متفاوتی بر روی آن کار کردند.

محققان در جدیدترین یافته‌های خود نام این گونه جانوری را Malawania anachronus به معنای خارج از شناگر گذاشتند. با وجود آنکه این جانور در دوره کرتاسه می‌زیسته اما آخرین عضو شناخته شده از ایکتیوساروس‌ها است که مدت‌ها تصور می‌شد در اوایل ژوراسیک یعنی 66 میلیون سال زودتر منقرض شده‌اند.

این نوع ایکتیوساروس باستانی ظاهرا با یک سکون تکاملی شناخته می‌شود: به نظر می‌رسد که بین اوایل ژوراسیک و کرتاسه خیلی تغییر نکرده است که این یک شاهکار بسیار نادر در سیر تکاملی خزندگان دریایی به شمار می‌آید.

فیشر می گوید: شاید وجود ایکتیوساروس‌های ژوراسیکی در دوره کرتاسه به این دلیل از دید دانشمندان دور افتاده‌اند که آنها همیشه در خاورمیانه زندگی می‌کرده‌اند منطقه‌ای که پیش از این فقط یک فسیل ایکتیو ساروس بسیار ناقص از آن به دست آمده بود.

کشف این فسیل حاکی از آن است که انقراض دوره ژوراسیک در مورد ایکتیوساروس‌ها روی نداده است حقیقتی که ثبت فسیل آنها را کاملا از دیگر گروه‌های دریایی خزنده متفاوت کرده است.

انقراض نهایی ایکتیوساروس‌ها در حدود 95 میلیون سال پیش روی داده است.

کد خبر 214379
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز