به گزارش خبرگزاری مهر، "نوشتن" جلوهای تمام نما از شخصیت انسان است و چون تابلویی مورد بازدید نگاهها و اندیشههای افراد قرار میگیرد، از این رو گفتهاند: به خاطر یک حرف، کسی دانا شمرده میشود و به خاطر یک حرف ابله پنداشته میشود.
اگر واقعا بفهمیم هر کلمهای که نوشته میشود همانند سنگی است که در ساختمان دوستی و دشمنی به کار میرود، آنگاه تلاش خواهیم کرد که بیهوده و کم ارزش ننویسیم. چرا که نوشتن یک جمله کوتاه، دوستیهای دیرینه را به دشمنی مبدل کرده و حتی سرنوشت کشورها را دگرگون ساخته است.
نوشته نسبت به سایر اشکال پیامها، سندیت و رسمیت بیشتری دارد و اگر نیاز به ثبت دقیق پیام را احساس میکنیم از ارتباط نوشتاری استفاده میکنیم. با نوشته میتوان جزییات پیچیده و اطلاعات کامل را به خوبی منتقل کرد، در حالی که در سایر کانال های ارتباطی معمولا انتقال دقیق جزییات پیام با مشکل همراه است. مخاطب می تواند پیام را به دفعات بخواند و در هر بار خواندن، درجه انتقال پیام و میزان اثرگذاری را بالاتر ببرد.
این بینش اندیشمندانه موجب گردیده که برخی پس از سالها علم اندوزی و هنر آفرینی به این باور بالنده دست یابند که هرچه پخته تر می شوم، صحبت کردن و نوشتن برایم دشوارتر میشود.
گرچه گفتهها و نوشته های شخص، هر دو صادرات قلبی و برگه های دفتر وجود ماست، اما نوشته های ما اسناد همیشه زنده و قابل توجهی است که در هر زمان و در هر زمین قابل تغییر یا انکار نیست. امیرمومنان(ع) نمودار عزت و یا ذلت فرد را نوشته های او دانسته و می فرماید: نوشته های شخص، تابلوی نمایان عقل و خرد و نشانگر فضل و دانش اوست.(غرر الحکم،ص 49)
در فرازهایی دیگر از سخنان خویش ارزش نوشتن و قلم را چنین می ستاید: نامه انسان ترجمان دل اوست، هر علمی که بر کتاب نیاید، ضایع و نابود شود، دانش را با نوشتن پایبند کنید، آنچه حفظ نشود بگریزد و آنچه نوشته شود برقرارماند.
عظمتی این چنین برای نوشتاری های ارزشمند و گرانمایه موجب گردیده که سورهای در قرآن به نام "قلم" نامگذاری شود و نیز خداوند به "قلم" سوگند بخورد که "ن و القلم و ما یسطرون؛ سوگند به قلم و آنچه می نویسد". همچنین مرکب قلم اندیشمندان آگاه و متعهد از خون سرخ شهیدان برتر دانسته شده، چرا خون شهید سیلی عظیم و بنیان کن است، ولی قلم عالم سیل بند و جهت بخش آن. امام صادق(ع) در سخنی زیبا می فرماید: من گریه کنندهای را ندیدم که در حال گریه زیباتر از قلم تبسم زند و بخندد.
جایگاه نوشتار و قلم در کلام امام علی (ع) نمایشگاه توانمندی های اندیشه اندیشمندان معرفی می شود: اندیشههای دانشمندان در اطراف قلم هایشان قرار دارد.
از این رو در آموزه های دینی آمده که از حقوق فرزند بر پدر این است که نام نیک بر او گذارد، کتابت و نوشتن به او بیاموزد و پس از بلوغ او را همسر دهد.
ابداع نوشتار نشانه ای از تمدن بشری است و انسان امروزی توانسته است رد پای تمدن ها و ایجاد و رشد و افول آنها را از طریق خط و نوشتار دنبال نماید. انسانها از نوشتار به عنوان ابزاری برای ارتباط با همنوع خود استفاده کرده اند. نمادهای قدیمی در غارها و کتیبه های کهن نشانه هایی از ارتباط نوشتاری در اعصارگذشته است.