جشنواره موسیقی نواحی بنا به گفته مدیران و مسئولان موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مهمترین جشنوارههای موسیقی محسوب میشود و حالا برگزاری این جشنواره پس از وقفهای یکساله با چراغ خاموش آغاز بهکار کرده است.
هشتمین جشنواره موسیقی نواحی امسال با انتشار دیرهنگام فراخوان و مهلت اندک برای ارسال درخواست شرکت در جشنواره مواجه شد و قبل از آن محمدرضا درویشی از سمت دبیری جشنواره موسیقی نواحی ایران کنار گذاشته شد. البته بهمن کاظمی در مقام دبیر جشنواره که از اسفندماه به گروه جدید جشنواره موسیقی نواحی ملحق شد، از کمبود جشنواره و کاهش 40درصدی بودجه نسبت به دوره قبل خبر داد.
برگزاری جشنواره موسیقی نواحی ایران مهمترین فعالیت دفتر موسیقی ارشاد بهشمار میرود که از سال۸۳ به همت علی مرادخانی که مدیریت وقت مرکز موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد را برعهده داشت برپا شد و تا 6 دوره محمدرضا درویشی دبیری این جشنواره را برعهده داشت که ششمین دوره آغاز سکوت این جشنواره بود تا سال90 که طلسم هفتمین دوره آن به شکلی مستقل از جشنواره موسیقی فجر با تأخیری زیاد با دبیری جهانگیر نصر اشرفی شکسته شد. در همان زمان نصر اشرفی از برنامهریزی 3ساله دوره آتی خبر داد. هرچند که نصر اشرفی دیگر دبیری این جشنواره را برعهده نگرفت اما خبرهای بعدی حکایت از دبیری محمدرضا درویشی داشت. سال گذشته او حکم خود را از محمد میرزمانی مدیرکل وقت دریافت کرد و حتی از عدمبرگزاری این جشنواره در سال91 بهمنظور ارتقای کیفیت دفاع کرد. با این حال او تصمیم گرفته که درباره استعفای خود سکوت کند.همچنین حمید شاهآبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دلیل برکناری او عدم برگزاری جشنواره موسیقی نواحی به شکل بینالمللی و کمبود مالی اعلام کردهاست.
همچنین کنارهگیری محمدرضا درویشی و جایگزینی بهمن کاظمی که بهگفته خود 19سال با دفتر موسیقی همکاری نکردهاست، شکل دیگری به جشنواره داده است. در حاشیه برگزاری هفتمین جشنواره موسیقی نواحی ایران معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با خبرنگاران به گفتوگو نشست و از آغاز بهکار دبیرخانه جشنواره موسیقی نواحی بهمدت 3سال در کرمان خبر داد و علی ترابی که آن زمان سرپرستی دفتر موسیقی را برعهده داشت، اعلام کرد برنامهریزی ما برای 3سال آینده بسیار کلی است و معطوف به دبیر برگزارکننده نخواهد بود؛ بر این اساس هر دبیری که برای دورههای آتی انتخاب شود در چارچوب برنامهریزی 3ساله ما قرار خواهد گرفت. بهنظر میرسد که این تصمیم به مرور زمان مشمول فراموشی شدهاست چرا که کاظمی در نشست خبری این جشنواره اعلام کرد: قرار نیست ما سیاست تغییرکرده را دنبال کنیم. همچنین در این دوره برخلاف دورههای قبل انجمن موسیقی که بازوی اجرایی دفتر موسیقی است هیچ نقشی در برگزاری این دوره ندارد و بهنظر میرسد که تلاش خود را برای برگزاری بهتر و باکیفیت جشنواره موسیقی جوان انجام داده است. از سوی دیگر در این دوره، هادی منتظری که دبیر علمی این دوره از جشنواره را برعهده دارد در نشست خبری هشتمین جشنواره موسیقی نواحی در 22 اردیبهشتماه از حضور هنگامه اخوان، هوشنگ جاوید و خودش بهعنوان هیأت انتخاب جشنواره خبر داد. اما هوشنگ جاوید که همواره حضوری فعال در برنامهها و جشنوارههای دفتر موسیقی دارد، حضورش را در هیأت انتخاب جشنواره موسیقی نواحی رد کرد. او ضمن رد هیچگونه نقشی در جشنواره اعلام کرد که انتخاب اثر برعهده بهمن کاظمی بوده و او با برگزارکنندگان جشنواره بر سر مسائل اقتصادی و حقالزحمههای جشنواره به توافق نرسیدهاست.
اگر برگزارکنندگان بیستوهشتمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر در سال گذشته به این نتیجه رسیدند که نشستهای تخصصی با استقبال مخاطب مواجه نمیشود و به همین دلیل نمایش فیلم مستند-موسیقی را جایگزین بخش نشستهای تخصصی کردند که با استقبال خوب مخاطبان هم مواجه شد، اما بهنظر میرسد که برگزارکنندگان جشنواره موسیقی نواحی تصمیم ندارند که از تجربیات ارزشمند دیگران استفاده کنند. به همین دلیل در این دوره از جشنواره با وجود کمبود مالی، 4نشست تخصصی برگزار میشود. «جنگنامههای سنتی و مدرن از افسانههای کهن ایرانی تا جنگهای قدرتهای بزرگ در قرن21» با حضور محمدرضا آزادهفر و «نگاهی اجمالی بر شاهنامهخوانی قوم لر» با شرکت پیمان بزرگنیا، 2 نشست روز نخست این جشنواره است که ساعت18 در سالن رودکی برگزار خواهد شد. نشستهای «روش همانندسازی در انتوموزیکولوژی» با تأکید بر نمونه موردی سوگواریهای حماسی در مناطق «لرنشین و کردنشین» با حضور بهمن کاظمی و «بیتخوانی حماسی کردستان» با حضور صلاح خضری نیز دوشنبه 30اردیبهشت ساعت18 در سالن رودکی میزبان علاقهمندان است.