دانشمندان بر این باورند که ما آدمها با شنیدن هر موسیقی، رنگ مشخصی به ذهنمان خطور میکند. مثلاً با شنیدن یک ترانهی شاد یک رنگ و با گوش دادن به یک موسیقی غمگین و آرام، رنگ دیگری را تجسم میکنیم. دانشمندان دانشگاه برکلی در تحقیق تازهای، 100 داوطلب از مناطق مختلف قارهی آمریکا را مورد بررسی قرار دادند. برای آنها 18 موسیقی کلاسیک پخش کردند و از هر کدام خواستند بگوید چه رنگی به ذهنش آمده است. نتیجهی آزمایش جالب بود؛ به موسیقیهای زنده و شاد رنگهای شفاف مانند زرد نسبت داده شد و به موسیقیهای آرام و حزن انگیز، رنگهای تیره مثل آبی. یعنی هر فرد با توجه به برداشت و احساسی که از یک آهنگ گرفته بود، رنگی را به آن نسبت داد، اما با وجود تفاوتهای فرهنگی و سلیقههای مختلف، بیشتر آدمها رنگهای مشابهی را به یک آهنگ ربط دادند!
این تحقیق با چه هدفی انجام شده است؟ با پژوهش روی رابطهی بین رنگ و موسیقی شاید بتوان دستگاهی ساخت که تصورات ما را با شنیدن یک موسیقی به تصویر دربیاورد. این طوری میتوان فهمید هر کس با شنیدن آهنگ موردعلاقهاش چه احساسی دارد و چرا بعضی موسیقیها جهانی میشوند و همه با آنها ارتباط برقرار میکنند.
موضوع دیگر پی بردن به برخی بیماریهای نادر عصبی است که در آن افراد، توانایی تمیز دادن بین حسهایشان را از دست میدهند و چند حس را با هم ترکیب میکنند. یعنی برای کلمهها، مزه قائل میشوند. مثلاً طعمی را به یک رنگ مشخص اختصاص میدهند. جالب است بدانید که برخی از نوازندگان و موسیقیدانان معروف دنیا به این بیماری مبتلا هستند!