به گزارش مهر، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با اصلاحطلبان استان یزد در محل بیت شهید صدوقی، با اشاره به پیش شرطهای مطرح از سوی بخشی از اصلاحطلبان برای شرکت در انتخابات گفت: اگر یادتان باشد، در اواسط سال 89 طرحی را مطرح کردم که این طرح البته اثر ریز و بسیار خوبی در جامعه گذاشت ولی نتوانست تغییری در جامعه ایجاد کند. یکی این بود که آیا هر کس احساس میکند به او جفا شده و بدی شده است حاضر است از ان بگذرد و همه با گذشت جلو برویم و رو به آینده کنیم؛ نه اینکه گذشته را فراموش کنیم بلکه در گذشته نمانیم و به سوی آیندهای برویم که برد برد باشد، هم نظام برد کند هم حاکمیت برد بکند و هم آْنهایی که سرکوب شده و ناراحت شدهاند برد کنند هم کسانی که انتقاد دارند برد کنند، آن راه همینی بود که بعد از دو سال پیگیری شد و ما به آن رسیدیم.
خاتمی افزود: در این انتخابات شرطی گذاشته نشد بلکه به آن سو حرکت کردیم که ان شاالله نتیجه انتخابات بهبود اوضاع باشد، فضا تلطیف شود و سوء ظنها و کینهها و دوریهای دلها از بین برود یا کاهش یابد و میدان از دست کینهتوزان کینپراکن در جامعه گرفته بشود. این هدفی بود که میتوانستیم برای آن فکر کنیم؛ البته اگر در انتخابات پیروزی هم بدست میآمد این مزید بر علت بود ولی برای ما کافی بود به همان دو هدف اصلی برسیم که حتی اگر انتخابات هم طوری میشد که کسانی غیر از ما غیر از کسانی که حرفهای ما را قبول دارند میآمدند و عاقلانه و مدبرانه رفتار میکردند ما به ان دو هدفمان میرسیدیم، هدف انتخابات با این دو مساله پیگیری شد و ادامه یافت.
رئیس جمهور سابق کشورمان افزود: در یک جمع اصلاحطلب وسیع که فراگیرتر از اصلاحات به معنی اصطلاحیاش بود با هم نشستیم و صحبت کردیم و دوستان به آن جمعبندی رسیدند که اول اینکه در انتخابات شرکت میکنیم و دوم اینکه بصورت حداکثری شرکت میکنیم. این اولین تصمیمگیری بود. بنده از اول تصمیم داشتم که نیایم و مطالبم را گفته بودم و الآن هم معتقدم کار درستی کردم ولی به احترام دوستان گفتم اعلام نخواهم کرد که نمیآیم ولی مطمئن باشید نخواهم آمد.
وی همچنین با اشاره به اینکه رد صلاحیت آیتالله هاشمی رفسنجانی قابل پیشبینی نبود، ادامه داد: رد صلاحیت بنده خیلی قابل فهم بود و ما نبایست به این سادگی این را در اختیار حضرات قرار بدهیم.
خاتمی به تشریح خواستههای اصلاحطلبان در انتخابات پرداخت و درباره انتخابات اخیر گفت: ما میان دو امر مخیر بودیم؛ اول شکست توأمان گفتمان اصلاحطلبی و اصلاحطلبان با هم و دوم ؛ تلاش برای پیروزی گفتمان اصلاحطلبی.
وی ادامه داد: من جایی گفتم جناب آقای روحانی که مواضعشان را قبول داریم ولی اگر یک اصولگرای منطقی این گفتمان را داشت و حرفهایی که ایشان زد و آقای عارف مطرح کردند را عنوان میکرد، ما او را هم تایید میکردیم.
رئیس جمهور سابق کشورمان گفت: اصلاً صحبت باندی و جناحی نبود بلکه گفتمان و سیاست و رفتارهای خطرناکی که در جامعه وجود داشت که همه چیز را داشت از بین میبرد؛ امام را، انقلاب را. و واقعاً معتقدم به رهبری و کشور هم زیان میزد، این میباید با گفتمان دیگری جایگزین میشد که ما معتقدیم آن گفتمان گفتمان اصلاحطلبی است که دقیقاً در موضع هر دو آقایان بود.
وی افزود: خوشبختانه راهکارهایی در نظر گرفته شده بود اگر هر دو میماندند چه خواهد شد هر دو شکست میخوردند، خوشبختانه در جامعه هم بطور گستردهای تقاضای ائتلاف شکل گرفت و مردم کاملا احساس خطر کرده بودند که اگر این دو بزرگوار باشند هم اصلاحطلبی شکست میخورد و هم گفتمان اصلاحطلبی.
سیدمحمد خاتمی با بیان اینکه برای ما بیش از اینکه فرد مطرح باشد رویکرد مطرح بود، تصریح کرد: معتقد بودیم هر کدام از دو عزیز بیایند گفتمان مورد قبول ما موفق خواهد شد و فضای جامعه نیز لطیفتر خواهد شد. خوشبختانه آقای عارف کار بزرگی کرد و تدبیری که به خرج داده شد نشان داد حتی در نومید کنندهترین شرایط و تاریکترین شرایط میتوان تصمیمات عاقلانهای گرفت که نتیجه کار امروز این شد که نوعی رضایت در جامعه حاصل شده است.
خاتمی گفت: خیلی از اصولگراهای عاقل و منطقی که احساس خطر میکردند، احساس رضایت میکنند، اصلاحطلبان احساس رضایت میکنند، نخبگان جامعه احساس رضایت میکنند. فکر میکنم خود نظام هم احساس رضایت میکنند، ما نمیتوانیم از رویکردهای رهبری و مطالبی که گفتند و نقشی که داشتند چشم بپوشیم.
وی ادامه داد: گله میکنند از آقای روحانی که گفتهاند فراجناحی هستند و رییسجمهور همه؛ اتفاقاً این درست است، ما کسی میخواهیم که رئیس جمهور همه باشد نه رئیس جمهور یک گروه خاٌص. این روش نه به معنی پشت کردن به اصلاحات است و نه پشت کردن به گفتمان اصلاحطلبی، ایشان روی همه حرفهایی که زدهاند دارند پافشاری می کنند، البته این به ان معنا نیست که انچه گفته شده است به زودی قابل تحقق است.
رئیس دولت اصلاحات تاکید کرد: یک شبه نمیتوان انتظار حل مسائل را داشت، مشکلات فراروی و موانع پیش رو بسیار است، آقای رئیسجمهور هم امکانات محدودی دارد، مهم این است که روی تعهدی که با مردم کردهاند بمانند که به حمدالله ماندهاند.
خاتمی گفت: آنچه مهم است اینکه آیا این انتخابات سبب تغییر رویکرد در سیاست، فرهنگ و روابط بینالملل خواهد شد؟ یا همان رویکردهای گذشته ادامه پیدا کند. همین که مردم احساس کنند رویکردها عوض شده، راضی خواهند بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: کی از کدام جناح است اصلاً برای ما مهم نیست؛ مهم این است که سازگار با معیارهایی باشد که عرضه شده و مردم به آن رأی دادهاند. انشالله چنین خواهد شد و همه ما هم باید کمک کنیم.
رئیس دولت اصلاحات ادامه داد: اگر این فضا باز شد زمینه برای فعالیتهای منطقی، قانونی، شرعی و فکری برای اصلاحطلبان و همه فراهم خواهد آمد و ما شاهد فضایی خواهیم بود که چیزی جز رشد معنوی و عقلانی جامعه و پیشرفت همهجانبه کشور نخواهد بود و انشالله چنین خواهد شد البته اگر خیلی عجول نباشیم و واقعیتها را در نظر بگیریم.