کتایون خوشرقم که چند وقتی است در ایران زندگی نمیکند، بعد از دیدن کرم عجیبی تصمیم گرفت دربارهاش تحقیق کند. شرح این پژوهش را بخوانید:
وقتی عکس این کرم زیبا را نشان معلمم دادم، اولین چیزی که از من پرسید این بود: «بهش که دست نزدی؟!»
کرم Thaumetopoea Pityocampa گونهای از کرم-پروانههای شفیرهساز است که آفت درخت کاج است. نام اختصاریاش P.P.M است، مخفف Pine Processionary Moth. این کرمها دستهجمعی و پشت سر هم رژه میروند که به این کار رژهی بینی به دم گفته میشود. کرکها و موهای این کرم پروتئینی به نام Thaumetopoein دارد که سوزاننده و التهابآور است و در صورت تماس با پوست انسان و حیوانات، آنها را دچار آسم و تنگی نفس میکند. این کرمها اوایل زمستان، لانههایی به رنگ سفید ابریشمی و به شکل یک توپ کشیده روی درخت میسازند و فصل سرما را در آن میگذرانند. شبها از این لانه بیرون میآیند و از درخت کاج تغذیه میکنند. تماس با این لانه و بقایای کاجی که کرم از آنها تغذیه کرده هم میتواند سبب بروز التهاب پوستی شود.
در اواخر زمستان و اوایل بهار، مراسم رژهی این کرمها شروع میشود. معمولاً یک کرم ماده در رأس رژه قرار میگیرد و جستوجو برای یافتن مکانی مناسب برای شفیرهسازی آغاز میشود. گاهی تا 300 کرم در این راهپیمایی دیده میشوند.
اگر شرایط محیطی مساعد نباشد، این آفت درخت کاج میتواند چند سال در مرحلهی شفیره باقی بماند. در آن صورت وقتی شرایط مساعد شد، چندین نسل از پروانهها همزمان از شفیرهها خارج میشوند و به درخت خسارت میزنند. پروانههای بالغ فقط یک روز تابستانی زندگی میکنند و پس از تخمگذاری روی درختان کاج میمیرند.
کتایون خوش رقم، 16 ساله
خبرنگار افتخاری هفتهنامهی دوچرخه