براساس گزارش BBC، این اتهامات علیه دولت آمریکا روز شنبه در روزنامه گلوبو منتشر شده است. اتهامات براساس اسنادی هستند که توسط ادوارد اسنودن درباره فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا منتشر شدهاند.
آنتونیو پاتریوتا وزیر امور خارجه برزیل در بیانیهای اعلام کرد برزیل این گزارشها را در نهایت نگرانی دریافت کردهاست. دیلما روسف رئیسجمهور این کشور نیز در پی انتشار این گزارشها در روزنامه گلوبو برای بررسی این موضوع چند وزیر کابینه خود را در جلسهای اضطراری فراخواند.
پاترویتا در بیانیهای گفت دولت برزیل از طریق سفارت آمریکا در برزیل و سفارت برزیل در آمریکا از دولت آمریکا خواستار توضیح درباره این گزارشها شدهاست. وی اعلام کرد از سازمان ملل متحد درخواست میکند تا قوانینی را برای جلوگیری از سوء استفاده و حفظ حریم شخصی کاربران اینترنتی وضع کند.
ائولو برناردو، وزیر ارتباطات برزیل نیز اعلام کرد پلیس فدرال به همراه سازمان مخابرات این کشور تحقیقی را برای تعیین دست داشتن شرکتهای خدمات اینترنتی در برزیل در این برنامه جاسوسی انجام خواهند داد. درصورتی که دست داشتن این شرکتها مشخص شود،این به آن معنی است که شرکتها قوانین را نقض کرده و علیه قانون اساسی برزیل که در راستای محافظت از حریم خصوصی است، عمل کردهاند. وی همچنین گفت این نظارتها احتمالا از طریق کابلهای زیر دریایی و یا ماهوارهها انجام میگرفتهاند و اغلب کابلهایی که برای ارتباطات بینالمللی استفاده میشوند، از آمریکا عبور میکنند.
بر اساس گزارش روزنامه گلوبو، برزیل یکی از کشورهایی بوده که آمریکا حتی در دورانی که روابط خوبی با این کشور داشته، بیشترین نظارت را بر پیامهای الکترونیکی و تلفنهای شهروندان آن داشتهاست. بر اساس این گزارش تعداد افراد و یا شرکتهایی که در برزیل تحت نظر قرار داشتند مشخص نیست، اما مشخص است که به صورت منظم اطلاعات زیادی جمعآوری میشدهاست. برزیل در کنار کشورهایی مانند چین، روسیه، ایران و پاکستان، در صدر اهداف جاسوسی مکالمات تلفنی و اطلاعات سازمان امنیت ملی آمریکا قرار داشته است.
این اتهامات در یکی از حساسترین دورانهای روابط میان ایالات متحده و آمریکای لاتین مطرح شدهاند. روز سهشنبه هواپیمای ویژه رییس جمهوری بولیوی، از ورود به محدوده هوایی فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال منع شد. اوو مورالس، رییس جمهوری بولیوی که از روسیه بازمی گشت، مجبور شد ۱۳ ساعت در وین منتظر ماند تا اجازه پرواز به کشورش را دریافت کند. فرانسه به خاطر وقوع این رویداد از مورالس وی عذرخواهی کرده و دلیل آن را دریافت اطلاعات ضد و نقیض درباره حضور اسنودن در این پرواز اعلام کرد.
با این همه مورالس و دیگر سران کشورهای آمریکای لاتین نسبت به این موضوع با خشم واکنش نشان دادند. پس از آن بود که بولیوی، ونزوئلا و نیکاراگوئه اعلام کردند به اسنودن پناهندگی سیاسی خواهند داد. همچنین رئیسجمهور برزیل در بیانیهای اعلام کرد رفتار شرمآوری که با مورالس شد اهانتی نه فقط به بولیوی، بلکه به کل آمریکای لاتین بوده است.