محمودرضا خواجهنصیری در گفتوگو با همشهری درباره کدهایی که اصطلاحا هویت واقعی ندارند، گفت: اساسا بحث مربوط به استفاده از کدهای معاملاتی دیگران مربوط به امروز یا دیروز نیست، این موضوع از چند دهه گذشته در بورس تهران رواج داشته و تبدیل به یک فرهنگ شده است. وی افزود: بهطورسنتی یک عادت و فرهنگ قدیمی برای پنهانکردن فعالیتهای اقتصادی در ایران وجود دارد که در تمام بخشهای اقتصادی مشاهده میشود، ازجمله بحث مالیات که برای فرار از پرداخت مالیات، از هویتهای جعلی استفاده میشود.
به گفته وی، در بازار سرمایه نیز این موضوع به شکل دیگری وجود دارد و از گذشته برخی سرمایهگذاران به دلایل مختلف از طریق کدهای معاملاتی دیگران اقدام به خرید و فروش سهام میکردند.وی در ادامه توضیح داد: با توجه به اجرای جدیتر مقررات مربوط به پولشویی در بازار سرمایه از سالجاری، این کدها در بازار سهام شناسایی خواهند شد و درصورت مشاهده چنین مواردی با کارگزار متخلف برخورد میشود. خواجهنصیری با بیان اینکه سازمان بورس قصد دارد امسال بهطور جدی این کدها را شناسایی و به آنها رسیدگی کند، تأکید کرد:
استفاده از کد معاملاتی دیگران برای خرید و فروش سهام در زمره پولشویی قرار میگیرد و درصورت مشاهده چنین مواردی، مراتب به کمیته تخلفات ارجاع داده میشود. وی تصریح کرد: با شناسایی همه کدهای معاملاتی درصورتی که به یک کد مشکوک شویم بهطور دقیقتر و جزئیتر معاملات این کد پیگیری خواهد شد و نهایتا به تمام این کدها رسیدگی خواهد شد.
مبارزه با پولشویی در بورس
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که ارزش کل پولشویی که در حوزه بازار سرمایه اتفاق میافتد چقدر است، گفت: با توجه به آنکه بازار سرمایه فعالیت نقدی کمتری دارد در خط مقدم پولشویی نیست و تمام وجوهی که در بازار سرمایه گردش دارد در شبکه بانکی ذخیره شده است.
وی توضیح داد: اگر بانکها مقررات مربوط به پولشویی را به دقت کنترل کنند موارد مربوط به پولشویی به بازار سرمایه تسری پیدا نمیکند اما اگر کنترل بانکها در این زمینه کم باشد، پولشویی به بازار سرمایه سرایت میکند. خواجه نصیری تصریح کرد: سازمان بورس اقدامات نظارتی خود را در بحث پولشویی انجام داده اما اگر بانکها مقررات مربوط به پولشویی را که از طریق یک کمیته متمرکز در وزارت اقتصاد پیگیری میشود، رعایت نکنند موارد مربوط به پولشویی به بورس نفوذ خواهد کرد.