موضوع این قطعنامه پیگیری اجرای تعهدات پذیرفته شده در چارچوب کنفرانس های بازنگری دولت های عضو پیمان عدم اشاعه سلاح های هسته ای در سالهای 1995، 2000 و 2010 میلادی بود که برای ششمین بار طی 10 سال گذشته از سوی ایران ارائه و تصویب شد.
این قطعنامه از کشورهای دارای سلاح های هسته ای می خواهد به اقدامات لازم جهت اجرای تعهداتشان مبنی بر انهدام کامل زرادخانه تسلیحات اتمی خود بر اساس اصول شفافیت، برگشت ناپذیری و نظارت بین المللی سرعت بخشند.
طبق پیمان عدم اشاعه هسته ای (ان پی تی) که از سال 1970 میلادی لازم الاجرا شده است، کلیه دولت های برخوردار از سلاح هسته ای متعهد شده اند تمام تسلیحات اتمی خود را منهدم کنند. بعلاوه، آنها از نظر حقوقی موظف اند نه تنها از هرگونه اقدام برای ساخت سلاح هسته ای خودداری کنند، بلکه از انتقال این گونه سلاح ها به دیگر کشورها، استقرار آنها در خارج از خاک خویش و همکاری با دیگر دولتها برای ساخت سلاح اتمی نیز بپرهیزند.
دولت های هسته ای پس از دهه ها عدم پای بندی به این تعهدات حقوقی مصرح خود، بار دیگر در قالب اسناد نهائی کنفرانس های بازنگری پیمان عدم اشاعه سلاح های هسته ای در سالهای 1995، 2000 و 2010 میلادی متعهد شده اند تا گام های عملی مؤثری را برای امحای سلاح های هسته ای خود بردارند.
در بخشی از قطعنامه تصویب شده ایران بر اجرای قطعنامه کنفرانس 1995 در خصوص ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای نیز تأکید شده است. قطعنامه سال 1995 در مورد خاورمیانه خواستار پیوستن اسرائیل به معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر تأسیسات هسته ای آن شده است.
مجموعا 52 هیات، از جمله هیأت های آمریکا، فرانسه، انگلیس، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، به تأکید موجود در این بخش به قطعنامه پیشنهادی ایران رأی منفی دادند.
در قطعنامه تصویب شده ایران همچنین بر ضرورت ارائه تضمین های امنیتی به کشورهای غیرهسته ای مبنی بر عدم به کارگیری و یا تهدید به استفاده از سلاح هسته ای علیه آنها تأکید گردیده است.
اکثر کشورهای جهان، وجود سلاح های هسته ای را اصلی ترین تهدید صلح و امنیت جهان می دانند و معتقدند تنها راه رهایی از این خطر امحای کلیه این سلاح ها و ایجاد جهان عاری از سلاح هسته ای است. از جمله، جنبش عدم تعهد امحای کامل تمام سلاح های هسته ای در جهان را اولین اولویت خود در زمینه خلع سلاح دانسته است.
در همین راستا، بنا به ابتکار جنبش عدم تعهد، در چهارم مهرماه سال جاری، اولین نشست عالی رتبه مجمع عمومی در خصوص خلع سلاح هسته ای برگزار شد که طی آن نزدیک به 100 نفر از سران و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل متحد سخنرانی و بر لزوم امحای کامل سلاح های هسته ای تأکید کردند. اولین سخنران نشست افتتاحیه این نشست عالی رتبه نیز دکتر روحانی، رییس جمهور کشورمان بود که به نمایندگی از 120 کشور جنبش عدم تعهد به تشریح مواضع آنها پرداخت.
دکتر روحانی در این سخنرانی سه پیشنهاد از سوی جنبش عدم تعهد ارائه نمود که چند روز پس از آن این پیشنهادات از سوی نم در قالب قطعنامه ای تنظیم و برای تصویب به کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی مجمع عمومی ارائه شد. در حال حاضر این پیش نویس در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی مجمع عمومی تحت بررسی قرار دارد و انتظار می رود طی هفته آینده در مورد تصویب آن تصمیم گیری شود. انتظار می رود این قطعنامه به همراه برخی پیشنهادات دیگر تصویب شده ایران در کمیته خلع سلاح، نظیر قطعنامه جامع مرتبط با موشک ها و استفاده های غیرنظامی از آن، طی هفته های آتی در مجمع عمومی سازمان ملل طرح و به تصویب برسند.