به گزارش دویچه وله، روزنامهی گاردین به استناد مدارکی که ادوارد اسنودن در اختیار این رسانه قرار داده، نوشته است که سازمانهای امنیتی کشورهای عضو اتحادیهاروپا در اجرای برنامههای جاسوسی گسترده علیه شهروندان اروپایی با سرویس مخفی بریتانیا، موسوم به "ستاد مرکزی ارتباطات دولت" (GCHQ) همکاری تنگاتنگ داشتهاند.
بر پایه این گزارشها، مقامات امنیتی کشورهای آلمان، فرانسه، اسپانیا و سوئد در طرحریزی برنامههای جاسوسی برای ذخیرهکردن دادهها و تماسهای اینترنتی شهروندان خود سهیم بودهاند.
آموزش کادر جاسوسی
این اسناد نشان میدهند که ستاد مرکزی ارتباطات دولت بریتانیا در آموزش ماموران امنیتی این چهار کشور در جهت دورزدن قوانین ملی محدودکنندهی برنامههای تجسسی، نقش رهبریکننده داشته است.
گاردین در این رابطه به سندی استناد میکند که در آن آمده است: «ما از تلاشهای اداره سرویس اطلاعات برونمرزی آلمان در جهت اصلاحات قوانین محدودکنندهیناظر بر فعالیتهای تجسسی ادارات آلمان و تعبیر و تفسیرهای جدید از آنها پشتیبانی کردیم.»
در این اسناد همچنین تواناییهای فنی دستگاههای سرویس اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) مورد تحسین قرار گرفته است.
ابعاد برنامه تجسسی تمپورا
روزنامه گاردین در ادامه افشاگریهای خود درباره عدم رعایت حریم خصوصی کاربران اینترنت و تلفنهای همراه شهروندان اروپایی، از جمله از برنامهی تجسسی تمپورا (Tempora) یاد میکند.
این برنامه از سوی ستاد ارتباطات دولت بریتانیا، روی صدها کابل فیبر نوری در سطح بریتانیا و اروپا نصب شده است و اطلاعات و دادههای کاربران صدها میلیون مشترک را برای مدت ۳۰ روز ذخیره میکند.
گاردین در توصیف ابعاد این برنامه و قانونشکنیهای سرویس اطلاعاتی بریتانیا به گفتهی وزیر دادگستری آلمان، زابینه لویتهویزر-اشنارنبرگر استناد میکند که گفته بود: «اتهاماتی که به دستگاههای امنیتی بریتانیا میزنند، مثل کابوسهای فیلمهای هولیوودی است.»
رئیس آژانس امنیت ملی: با شرکای اروپایی همکاری داشتهایم
به نوشتهی اشپیگل آنلاین، افشاگریهای تازهی گاردین نشان میدهد که اظهارات کیت الکساندر، رئیس آژانس امنیت ملی ایالات متحده در برابر کمیتهی سازمانهای اطلاعاتی مجلس نمایندگان این کشور منطقی به نظر میرسد.
کیت الکساندر روز ۲۹ اکتبر گفته بود که هدف فعالیتهای ادارههای تحت مسئولیت او، تنها بخشهای عملیات نظامی کشورهایی را دربر میگیرد که همپیمانان ناتو و ایالات متحده هستند.
رئیس آژانس امنیت ملی همچنین اعلام کرده بود که سازمانهای اطلاعاتی شرکای اروپایی در گردآوری دادههای شهروندان این قاره نقش عمدهای بازی میکنند.
به گفتهی الکساندر تمام عملیات در چارچوب همکاری و تبادل اطلاعات صورت میگیرد: «اینها اطلاعاتی نیستند که ما دربارهی شهروندان اروپایی جمع کرده باشیم، بلکه اطلاعاتی هستند که ما و متحدان ما در پیمان ناتو به خاطر دفاع از ملتهای خود و حمایت از فعالیتهای مشترک نظامی گردآوردهایم.»
روزنامهی والتاستریت ژورنال پیش از این نوشته بود که سازمانهای اطلاعاتی فرانسه و اسپانیا، ارتباطات تلفنی شهروندان خود را ذخیره کرده و در اختیار آژانس امنیت ملی ایالات متحده قرار دادهاند.
همکاری سرویسهای اطلاعاتی آلمان
رسانههای آلمان نیز در ماه سپتامبر فاش کردند که نه تنها سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان، بلکه همچنین سازمان امنیت داخلی این کشور به نام ادارهی فدرال برای حراست از قانون اساسی (BfV)، که سازمان امنیت داخلی آلمان است، به طور منظم اطلاعاتی در اختیار سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا، از جمله آژانس امنیت ملی این کشور (NSA) قرار میدهند.
طبق این گزارش، سازمان امنیت داخلی آلمان در مقابل، اطلاعات و نرمافزارهای جاسوسی دریافت کرده است.
هانس گئورگ ماسن، رئیس اداره فدرال برای حراست از قانون اساسی، در رابطه با این خبر اعلام کرد که همکارینهاد تحت سرپرستی او اکیدا در چارچوب اختیارات قانونی خود عمل کرده است.
آقای ماسن گفت که ادارهی کل حراست از قانون اساسی، با چند سرویس اطلاعاتی خارجی، از جمله سرویسهای آمریکایی همکاری تنگاتنگ و بر اساس اعتماد متقابل دارد.