به گزارش پایگاه رسمی صندوق توسعه ملی، سید محمدقاسم حسینی، قائممقام صندوق توسعه ملی در دیدار با هیات نمایندگان صندوق بینالمللی پول، با تشریح فرآیند اعطای تسهیلات ارزی و ریالی از محل منابع صندوق توسعه ملی، به حجم وسیع اعطای وام در سطح ملی و موارد مصرف منابع صندوق اشاره کرد و گفت: صندوق توسعه ملی از منظر میزان داراییها، بیستوسومین صندوق ثروت ملی در دنیا است.
وی با بیان اینکه هیچ محدودیتی در زمینه تسهیلات اعطایی به سرمایهگذاران خارجی در ایران وجود ندارد، گفت: از منظر قانونی هیچ نوع محدودیتی برای ورود به بازارهای بینالمللی وجود ندارد و اساساً صندوق توسعه ملی با هدف سرمایهگذاریهای ارزی ایجاد شده است و تسهیلات ریالی به دلیل شرایط خاص کشور و در قالب بودجههای سنواتی اعطا میشود. از طرفی به منظور کاهش ریسکهای سرمایهگذاری، لازم است صندوق توسعه ملی، سبد سرمایهگذاری خود را متنوع نموده و در انواع داراییها سرمایهگذاری نماید.
وی با توجه به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی در مورد کاهش 6% منابع ورودی به صندوق توسعه ملی، گفت: به دلیل مشکلاتی که دولت برای تامین منابع برای پروژههای عمرانی خود دارد، معادل 6% از منابع ورودی امسال صندوق توسعه ملی به شکل سپردهگذاری به بانکهای تجاری منتقل خواهد شد و صندوق توسعه ملی بابت آن سود دریافت خواهد نمود و بانکهای تجاری هم بر اساس ضوابط خود مبادرت به اعطای وام به بخشهای دولتی خواهند نمود.
حسینی خاطرنشان کرد: این منابع برای تامین هزینههای جاری دولت بکار نخواهد رفت و صندوق توسعه ملی پس از مدتی سپردههای خود را دریافت خواهد نمود.
قائممقام صندوق توسعه ملی، میزان وامهای اعطایی صندوق به شکل ریالی و ارزی و نقش بانکهای عامل و ریسکهای احتمالی، مشکلات گشایش «ال سی» و اولویتهای وامی صندوق توسعه ملی را برشمرد و اظهار داشت: ورودی صندوق توسعه ملی در سال آتی همان 29 درصد تعیینشده طبق قانون خواهد بود.
وی افزایش ارتباط صندوق توسعه ملی با نهادهای بینالمللی مانند صندوق بینالمللی پول، بانک توسعه اسلامی و صندوقهای ثروت حاکمیتی را موجب بهبود عملکرد آن دانست و خواستار همکاری بیشتر صندوق بینالمللی پول در ارائه کمکهای فنی و برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی شد.
بر طبق این گزارش، مارتین سریسولا رئیس هیات نمایندگان صندوق بینالمللی پول نیز با طرح سوالاتی در مورد فرایند اعطای تسهیلات، میزان دخالت سایر نهادها مانند بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در تصمیمات صندوق توسعه ملی، وامهای معوقه کشور، حجمی از وامهای اعطایی صندوق توسعه ملی که با مشکل عدم بازپرداخت مواجه شدهاند، چگونگی انتقال وجوه از بانک مرکزی به طرحهای تاییدشده و ... را جویا شد.
سریسولا با استقبال از افزایش همکاریهای صندوق بینالمللی پول و صندوق توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران، پیشنهاد کرد تا نوع کمکهای فنی درخواستی از سوی صندوق توسعه ملی به شکل کاملاً مشخص و دقیق به صندوق بینالمللی پول ارسال شود تا نسبت به تدوین برنامه کمکهای فنی اقدام گردد.
رئیس هیات نمایندگان صندوق بینالمللی پول در خصوص حضور مستقل صندوق توسعه ملی در اجلاس بهاره و سالانه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول نیز قول همکاری داد.
مارتین سریسولا همچنین با مفید ارزیابی نمودن کنفرانس بینالمللی صندوق توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران، علاقمندی صندوق بینالمللی پول برای شناخت رویکردهای دولت تدبیر و امید و نیز چگونگی عملکرد صندوق توسعه ملی کشورمان در حوزههایی نظیر فرایند وامدهی، اولویتها و میزان منابع ورودی و خروجی صندوق را ابراز نمود.
این گزارش میافزاید: محمود دودانگه، عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی نیز در این دیدار اظهار داشت: با توجه به اهداف تعیینشده برای صندوق توسعه ملی و به منظور کاهش ریسک و تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاریها و نیز ورود به بازارهای بینالمللی، علیرغم تقاضای فراوان برای وامهای ارزی در داخل کشور، صندوق توسعه ملی اهتمام دارد به بازیگر فعالی در عرصه بینالمللی تبدیل شود و لذا بخشی از منابع خود را برای سرمایهگذاری بینالمللی تخصیص داده است و به محض رفع تحریمها جهشی در این زمینه مشاهده خواهد شد.
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به منافع تعامل و همکاری صندوق توسعه ملی با نهادهای بینالمللی خاطرنشان کرد: با توجه به تجارب و اشراف صندوق بینالمللی پول در زمینه بازارهای پولی و مالی بینالمللی و شناختی که از فرصتهای سرمایهگذاری دارد، کمک آن صندوق به صندوق توسعه ملی ایران میتواند مفید باشد.