قرص‌ها و پودرهای کلاژن در حال حاضر بسیار رایج و محبوب هستند. تخمین زده می‌شود که در سال گذشته، مردم آمریکا چیزی حدود ۱۲۲ میلیون دلار برای مکمل‌های کلاژن هزینه کردند. پیش بینی می‌شود که مصرف اشکال مختلف کلاژن در سال‌های پیشرو در سراسر جهان به ویژه ایران نیز افزایش یابد؛

قرص کلاژن

به گزارش همشهری آنلاین، این سوال مطرح می‌شود که: «قرص‌های کلاژن سازی واقعاً به حفظ سلامت مفاصل و استخوان‌ها، بهبود ظاهر و کیفیت مو، پوست و ناخن‌ها کمک می‌کنند؟» در این بررسی از «همشهری آنلاین» به طور خاص در مورد قرص کلاژن چیست صحبت می‌کنیم و نگاهی به علم پشت آن میندازیم.

کلاژن چیست؟

کلاژن فراوان‌ترین پروتئین در بدن انسان و بخش مهمی از پوست را تشکیل می‌دهد. کلاژن مسئول ایجاد ساختار و خاصیت ارتجاعی پوست است. این نوع پروتئین از تاندون‌ها، رباط‌ها، استخوان‌ها و ماهیچه‌ها حمایت می‌کند. پوست انسان به طور طبیعی کلاژن تولید می‌کند، اما با گذشت زمان تولید کلاژن کند می‌شود. این موضوع می‌تواند منجر به خشکی پوست و ظاهر شدن خطوط و چین و چروک شود.

در سال‌های اخیر، مکمل‌های کلاژن به شکل قرص و پودر به طور فزاینده‌ای محبوب شده‌اند. بیشتر آنها از طریق فرآیندی به نام هیدرولیزاسیون تولید شده‌اند که در آن کلاژن برای جذب بهتر توسط بدن به پپتیدها تجزیه می‌شود. ممکن بپرسید: «نحوه ساخت قرص کلاژن چیست؟» باید بگوییم که این قرص نیز از کلاژن هیدرولیز شده ساخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: خوراکی‌های جوان کننده پوست را بشناسید

قرص کلاژن چیست و چه کاربردهایی دارد؟ + نحوه مصرف

انواع کلاژن و منابع آن

انواع مختلف کلاژن از وجود دارند که هر کدام عملکردهای منحصر به فردی را انجام می‌دهند و از منابع مختلفی حاصل می‌شوند. در ادامه به انواع کلاژن اشاره می‌کنیم:

کلاژن نوع I: فراوان‌ترین و قوی‌ترین کلاژن نوع I برای پوست، تاندون‌ها، رباط‌ها، استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. این نوع کلاژن سئول کشسانی و آبرسانی پوست است. در مکمل‌های کلاژن گاوی و دریایی (ماهی) یافت می‌شود. همچنین در سفیده و غشاهای تخم مرغ وجود دارد.

کلاژن نوع II: جزء اصلی غضروف است و به حمایت از سلامت و تحرک مفاصل کمک می‌کند. همچنین از مفاصل در برابر ضربه محافظت به عمل می‌آورد. به طور معمول از غضروف مرغ مشتق شده و به یک عنصر کلیدی در بسیاری از مکمل‌های مفاصل شناخته می‌شود.

کلاژن نوع III: اغلب در کنار نوع I عمل می‌کند و ساختاری قوی برای اندام‌ها، شریان‌ها و ماهیچه‌ها فراهم می‌کند. همچنین برای بهبود زخم و ترمیم پوشش روده بسیار مهم است. در منابع گاوی (مخصوصاً در پوست گاو) و گوشت خوک یافت می‌شود.

کلاژن نوع IV: این نوع کلاژن برای تشکیل غشای پایه که ثبات بافت‌ها، به ویژه در پوست و اندام‌ها را فراهم می‌کند، کاربرد دارد. همچنین در مکمل‌های حاوی پروتئین مشتق شده از سفیده و غشای تخم مرغ یافت می‌شود.

کلاژن نوع V: به شکل گیری سطح سلول‌ها کمک می‌کند و برای سلامت چشم و حفظ بافت سالم جفت در دوران بارداری مهم است. در برخی از مکمل‌های چند کلاژنی مشتق شده از غشای پوسته تخم مرغ و سایر منابع حیوانی موجود است.

کلاژن نوع X: نقش کلیدی در تشکیل استخوان و ایجاد غضروف دارد و برای سلامت کلی استخوان و مفاصل مفید است. در کلاژن مرغ و گاو یافت می‌شود که اغلب به صورت قرص یا پودر عرضه می‌شود.

بیشتر بخوانید: آب کلاژن چیست ؟ ؛ میزان مصرف کلاژن در روز | فواید و نحوه درست کردن آب و پودر کلاژن در خانه

قرص کلاژن چیست؟

قرص‌های کلاژن مکمل‌های غذایی هستند که برای افزایش سطح کلاژن در بدن طراحی شده‌اند. با افزایش سن، تولید کلاژن طبیعی کاهش‌ می‌یابد که‌ می‌تواند منجر به چین و چروک، ناراحتی مفاصل و سایر علائم پیری شود. قرص‌های کلاژن معمولاً حاوی پپتیدهای کلاژن هیدرولیز شده هستند که از منابع حیوانی به دست می‌آیند و جذب پروتئین را برای بدن آسان‌تر می‌کنند. هدف بسیاری از افراد با مصرف مکمل کلاژن شامل هیدراتاسیون (آبرسانی)، استحکام و قابلیت ارتجاعی پوست است و در عین حال از عملکرد مفاصل و ریکاوری عضلات نیز حمایت‌ می‌کند.

قرص‌های کلاژن به طور معمول حاوی کلاژن هیدرولیز شده هستند، نوعی کلاژن که به پپتیدهای کوچکتر در می‌آید و به راحتی جذب‌ می‌شود. این پپتیدها معمولاً از منابع حیوانی مانند کلاژن گاو، ماهی یا مرغ مشتق‌ می‌شوند. بسیاری از قرص‌های کلاژن حاوی مواد مغذی دیگری هستند که از سلامت پوست، مو و مفاصل حمایت می‌کنند، مانند ویتامین C که برای سنتز کلاژن ضروری است و جذب را افزایش می‌دهد. دیگر مواد تشکیل دهنده قرص کلاژن چیست؟ باید بگوییم که برخی از فرمولاسیون‌ها ممکن است شامل موارد زیر نیز باشند:

هیالورونیک اسید برای هیدراتاسیون و الاستیسیته بیشتر پوست

بیوتین برای حمایت از سلامت مو و ناخن

مواد معدنی مانند روی برای کمک به ترمیم بافت و عملکرد سیستم ایمنی

پرکننده‌ها، چسباننده‌ها یا تقویت کننده‌های برای طعم و نگهداری بیشتر

بیشتر بخوانید: کلاژن چیست؟ | تاثیر کلاژن بر پوست

قرص کلاژن چیست و چه کاربردهایی دارد؟ + نحوه مصرف

انواع قرص کلاژن چیست؟

قرص‌های کلاژن در انواع و مارک‌های مختلف وجود دارند که هر کدام برای هدف قرار دادن فواید خاص پوست، مفاصل و سلامت کلی طراحی شده‌اند. برندهای معروف مانند Vital Proteins، NeoCell، Youtheory، Garden of Life و Dr. Emil مکمل‌های کلاژن را با انواع مختلف کلاژن (نوع I، II، III و غیره) تولید می‌کنند یا ترکیباتی را برای رفع نیازهای منحصر به فرد ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، نوع I و III در قرص‌های متمرکز بر خاصیت ارتجاعی و هیدراتاسیون پوست رایج است، در حالی که نوع II سلامت مفاصل و غضروف را هدف قرار می‌دهد که برای افراد فعال یا مسن مناسب است. پس تنوع از زیادی از انواع قرص کلاژن در بازار وجود دارد.

فواید مصرف کلاژن برای بدن

مصرف کلاژن می‌تواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

افزایش آبرسانی به پوست

کلاژن یک پروتئین حیاتی است که رطوبت را در پوست حفظ‌ کرده و به پوست کمک‌ می‌کند هیدراته و به اصطلاح چاق بماند. کلاژن با تقویت سد رطوبتی پوست از خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری حمایت‌ کرده و پوست را کمتر مستعد خشکی‌ می‌کند. افزایش قدرت هیدراتاسیون‌ می‌تواند منجر به پوستی شاداب‌تر و سالم‌تر شود و ظاهر و احساس کلی پوست را بهبود بخشد.

بهبود سلامت پوست و کاهش چین و چروک

کلاژن ساختاری را برای پوست ایجاد می‌کند، بنابراین با کاهش سطح کلاژن طبیعی با افزایش سن، پوست ممکن است دچار افتادگی و چین و چروک شود. مکمل کلاژن‌ می‌تواند خاصیت ارتجاعی و استحکام پوست را بهبود بخشد و به طور بالقوه خطوط ریز و چین و چروک را کاهش دهد. کلاژن با حمایت از ساختار زیرین پوست به حفظ ظاهری جوان و بافت صاف پوست کمک‌ می‌کند.

افزایش توده عضلانی

فواید مصرف قرص کلاژن چیست؟ باید بگوییم که کلاژن همچنین در عملکرد و رشد ماهیچه‌ها مهم است، زیرا جزء اصلی بافت‌های عضلانی است. این‌ موضوع می‌تواند با تقویت سنتز پروتئین که پس از ورزش ضروری است، از ریکاوری و رشد عضلات حمایت کند. مکمل‌های کلاژن ممکن است به ویژه در جلوگیری از دست دادن عضله که با افزایش سن رخ‌ می‌دهد مفید باشد و به حفظ فیزیک قوی‌تر و انعطاف پذیرتر کمک کند.

پیشگیری از پوکی استخوان

کلاژن نقش مهمی در تراکم و ساختار استخوان دارد. کلاژن جزء اصلی استخوان‌ها را تشکیل‌ می‌دهد و به عنوان چارچوبی عمل‌ می‌کند که مواد معدنی به آن‌ می‌چسبند و استخوان‌ها را قوی و انعطاف پذیر نگه‌ می‌دارد. قرص کلاژن به طور بالقوه‌ می‌تواند با کاهش سرعت تحلیل استخوان و حمایت از تراکم مواد معدنی استخوان، به ویژه در افراد مسن از پوکی استخوان جلوگیری کند.

افزایش استحکام ناخن‌ها

ناخن‌های شکننده اغلب نشانه سطوح پایین کلاژن هستند، زیرا کلاژن به استحکام و دوام ناخن کمک‌ می‌کند. قرص کلاژن‌ می‌تواند به رشد ناخن‌ها کمک کند تا در برابر شکستگی قوی‌تر و مقاوم‌تر شوند و مشکلاتی مانند شکافته شدن یا ترک خوردن ناخن‌ها را کاهش دهد. این‌ موضوع می‌تواند به ویژه برای کسانی که ناخن‌های ضعیف یا نازکی دارند مفید باشد و منجر به رشد کلی ناخن سالم‌تر شود.

تسکین دردهای مفصلی

فواید مصرف قرص کلاژن چیست؟ درحقیقت، کلاژن جزء اصلی غضروف و بافت محافظ مفاصل است. این پروتئین پشتیبانی ساختاری را فراهم‌ می‌کند که در کاهش درد و سفتی مفاصل، به ویژه در شرایطی مانند آرتریت موثر است. مصرف منظم کلاژن ممکن است انعطاف پذیری مفاصل را بهبود بخشد و درد را در حین حرکت کاهش دهد و از یک سبک زندگی فعال و سلامت طولانی مدت مفاصل حمایت کند.

نحوه مصرف و دوز مناسب قرص کلاژن چیست؟

برای استفاده موثر از قرص‌های کلاژن، رعایت دوز توصیه شده روی برچسب محصول یا مشورت با پزشک پوست و مو ضروری است. به طور کلی، یک دوز استاندارد روزانه بین ۲.۵ تا ۱۵ گرم بسته به اهداف سلامتی فرد است. برای سلامت پوست، دوز کمتر حدود ۲.۵ تا ۵ گرم اغلب کافی است، در حالی که دوزهای بالاتر مانند ۱۰ تا ۱۵ گرم، گاهی اوقات برای حمایت از مفاصل و عضلات توصیه‌ می‌شود.

قرص‌های کلاژن معمولاً با آب مصرف می‌شوند و بسیاری از افراد آنها را با معده خالی می‌خورند تا جذب آن را افزایش دهد. اغلب چندین هفته از استفاده روزانه طول‌ می‌کشد تا متوجه اثرات قابل مشاهده این قرص روی پوست، مو، ناخن‌ها و مفاصل شوید. همیشه بهتر است قبل از شروع هر مکملی با یک پزشک خود صحبت کنید، به خصوص اگر بیماری زمینه‌ای خاصی دارد.

قرص کلاژن چیست و چه کاربردهایی دارد؟ + نحوه مصرف

عوارض احتمالی قرص کلاژن چیست؟

کلاژن با هیچ عارضه جانبی جدی یا تداخلات دارویی مرتبط نیست. با این حال، استفاده از قرص کلاژن با سه عارضه جانبی از جمله سنگینی معده، بثورات پوستی و اسهال همراه است. هنگام مصرف کلاژن، ممکن است احساس سنگینی معده داشته باشید. بثورات پوستی نیز می‌توانند ظاهر شوند و ممکن است در برخی روزها اسهال را تجربه کنید. کلاژن همچنین می‌تواند برای کسانی که به برخی از ترکیبات مکمل کلاژن حساسیت دارند مشکل ساز باشد. اگر آلرژی غذایی به صدف، ماهی یا تخم مرغ دارید، بهتر است از مکمل‌های کلاژن حاوی این اجزا خودداری کنید. به طور کلی، مصرف کلاژن برای اکثر افراد بدون مشکل است.

آیا برای مصرف کلاژن به تجویز پزشک نیاز داریم؟

مکمل‌های کلاژن نیازی به تجویز پزشک ندارند، زیرا آنها به جای یک دارو یک مکمل غذایی در نظر گرفته‌ می‌شوند. کلاژن پروتئینی است که به طور طبیعی در بدن یافت‌ می‌شود و بسیاری از افراد مکمل‌های کلاژن به شکل قرص را برای حمایت از خاصیت ارتجاعی پوست، سلامت مفاصل و سایر فواید مصرف‌ می‌کنند. با این حال، عاقلانه است که قبل از شروع هر مکمل جدیدی با پزشک متخصص مشورت کنید، به خصوص برای افرادی که شرایط خاص سلامتی مانند آلرژی دارند یا باردار یا شیرده هستند.

کلام آخر

قرص کلاژن چیست؟ این قرص یک مکمل غذایی حاوی کلاژن است که نقش مهمی در حفظ ساختار و خاصیت ارتجاعی پوست، مفاصل، استخوان‌ها و بافت‌های همبند ایفا می‌کند. قرص‌های کلاژن معمولاً از کلاژن هیدرولیز شده ساخته می‌شوند که برای جذب بهتر توسط بدن به پپتیدهای کوچکتر تجزیه می‌شود.

این قرص‌ها معمولا برای حمایت از سلامت پوست، بهبود عملکرد مفاصل و کاهش علائم قابل مشاهده پیری مانند چین و چروک و افتادگی پوست استفاده می‌شوند. در حالی که تحقیقات در مورد اثربخشی مکمل‌های کلاژن در حال انجام است، بسیاری از مردم از آنها برای کمک به ارتقای سلامت و شادابی کلی استفاده می‌کنند. در نتیجه، قرص‌های کلاژن راهی مناسب برای تکمیل تولید کلاژن طبیعی بدن هستند که به طور بالقوه مزایایی زیادی را ارائه می‌دهند.

کد خبر 899290

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha