یکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۲ - ۱۶:۵۰
۰ نفر

گروه دانش و سلامت: معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران گفت: براساس آخرین مطالعات ۱۵درصد در تهران شیوع دیابت داشته‌ایم که علت آن می‌تواند استرس‌های ناشی از محیط کار و الگوی تغذیه نامناسب باشد.

به گزارش همشهری، رضا قهرمانی، معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران در نشست هفته ملی دیابت گفت: براساس یک برنامه مطالعاتی به نام سنجش عدالت که در تهران و روی ۳۴ هزار خانواده انجام‌شده، مشخص شد مناطق ۱۴، ۲۰ و ۱۶ بیشترین آمار دیابتی و مناطق 17، 13و ۱۲ کمترین بیماران دیابتی را به‌خود اختصاص داده‌اند. وی افزود: آموزش، اساس مدیریت بیماری دیابت است و بالا‌رفتن آگاهی مردم می‌تواند این بیماری را مدیریت کند.

معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران گفت: باید در این زمینه از بسیج عمومی مردم استفاده کرد که بدین‌منظور بالغ بر 22هزار نفر برای پیشگیری از دیابت در 400پایگاه نمایشگاه و ایستگاه سلامت در مراکز 22گانه تهران مشغول فعالیت هستند.

وی به 680همایش، کارگاه آموزشی، ورک‌شاپ و 52پایگاه و میدان میوه و تره‌بار، 7مرکز تاکسیرانی و 12نقطه مترو اشاره کرد و گفت: 1100نقطه در سطح شهر به غربالگری دیابت می‌پردازند و 140تور آموزشی و تفریحی با موضوع دیابت در این هفته مشغول به فعالیت هستند. وی همچنین به 70مسابقه ورزشی، فرهنگی و آموزشی با موضوع دیابت اشاره کرد و گفت: 74حلقه انسانی در میادین شهر با کاور، چتر، بادکنک یا پارچه آبی برای حساس کردن جامعه نسبت به موضوع دیابت تشکیل خواهند شد.

معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران به استقرار اتوبوس دیابت در میدان امام حسین اشاره و تصریح کرد: 54پیاده‌روی نمادین، نورپردازی اماکن خاص چون برج میلاد و برج آزادی با رنگ آبی و اجرای کمپینگ روبان آبی، پخش پوستر، تراک و... ازجمله برنامه‌هایی است که شهرداری تهران در هفته ملی دیابت به آن اهتمام می‌ورزد.

معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران ادامه داد: تحقیقات نشان داده که افراد بی‌سواد نسبت به افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند آمار بیشتری از دیابت را به‌خود اختصاص داده‌اند و نقش آگاهی عمومی و تحصیلات در کاهش کنترل بیماری مؤثر است.

در همین حال عضو کمیته کشوری دیابت گفت: ۹۵ درصد هزینه ناشی از دیابت هزینه عوارض حاصل از آن است و هزینه دارو و انسولین ۵ تا ۱۰ درصد کل هزینه‌ها را شامل می‌شود. علیرضا استقامتی استاد بیماری‌های غدد و عضو کمیته کشوری دیابت گفت: برای تشخیص دیابت از تکرار آزمایش استفاده می‌کنیم البته برای فردی که علامت نداشته باشد و با قند بالا در آزمایش مواجه شده باشد، با تکرار آزمایش و تأییدیه آن و شرح حال و معاینات می‌توانیم قند خون را تشخیص دهیم. استقامتی تصریح کرد: نزدیک به یک دهه است که مطالعات مدون علمی برای بیماری‌های غیرواگیر انجام شده و اطلاعاتی در زمینه شیوع دیابت به‌دست آمده که آمار نگران‌کننده است.

عضو کمیته کشوری دیابت ادامه داد: در سری اول مطالعات، شیوع دیابت 7.8درصد بود که در مطالعات بعدی و در 3 سال بعد به 9.7درصد رسید و در آخرین آمار که سال قبل انجام شد به 11.36درصد رسید که آمار افراد بالغ بالای 20سال است که مبتلا به دیابت هستند. همچنین14.6درصد مبتلا به پیش‌دیابت هستند.

استقامتی ادامه داد: 10میلیون نفر یا دیابت دارند یا پیش‌دیابت که البته چاقی و فشار خون نیز معضل دیگری در بیماری‌های غیرواگیر است. استقامتی شیوع دیابت در خانم‌ها را بیشتر عنوان کرد و گفت: چاقی در خانم‌ها بیشتر است و در زندگی شهر‌نشینی نسبت به روستا‌نشینی آمار بیشتر دیده شده است. عضو کمیته کشوری دیابت شیوع دیابت را بالا دانست و گفت: البته در منطقه ما و در کشورهای عربی این درصد به 20درصد هم می‌رسد اما با این حال ایران با 11درصد رقم بالایی دارد که اقتصاد بهداشت را تهدید می‌کند.

عضو کمیته کشوری دیابت کنترل دیابت را متفاوت از بیماری‌های حاد دانست و گفت: کنترل دیابت مثل یک بیماری مزمن است و باید مدل مراقبتی مزمن در آن رعایت شود. پس باید سیاستگذاران، جامعه، سیستم بهداشتی و درمانی در این زمینه وارد شوند و با جمع‌آوری اطلاع از بیماران و غربالگری و برنامه‌های پیشگیری در کاهش و کنترل دیابت پیشقدم باشند. وی مهم‌ترین وظیفه همگان را بالا بردن آگاهی جامعه و مردم عنوان کرد و افزود: نیمی از بیماران بدون علامت هستند و اطلاعی از دیابت خود ندارند که در دور اول این برنامه نیمی از مردم از دیابت خود اطلاع نداشتند اما امروز ما به جایی رسیده‌ایم که 35تا 36درصد افراد از دیابت خود مطلع هستند.

کد خبر 239020
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز