یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۹:۴۵
۰ نفر

همشهری‌آنلاین: همزمان با برگزاری دومین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران، نمایشگاهی متشکل از ۲۱ پروژه از ۲۱ عکاس به نام ایرانی در خانه هنرمندان ایران افتتاح شد.

خانه هنرمندان

به گزارش هنرآنلاین، دومین دوره  10 روز با عکاسان ایران با حضور بزرگان عکاسی ایران شب گذشته در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران آغاز به کار کرد و همزمان با برگزاری این نمایشگاه از مجید دوخته چی‌زاده، ابراهیم حقیقی، آزاده اخلاقی، رومین محتشم، علیرضا میرزایی، صمد قربانزاده، نیکول فریدنی، محمد رضا بهار ناز، امیر علی جوادیان، مرتضی پور صمدی، محسن راستانی، فخرالدین فخرالدینی ،مریم زندی، مجید سعیدی، مهدی منعم، جمشید بایرامی، کاوه گلستان، محمد فرنود، محمود کلاری، بهزاد ترکی زاده و عباس تحویلدار تقدیر شد و در نهایت عکاسان شرکت کننده در این رویداد با هم عکس دست جمعی گرفتند.

علی قلمسیاه از عکاسان پیشکسوت ایران اجرای این مراسم را بر عهده داشت که در سخنانی به اهمیت عکس و عکاسی در حدود دو قرن اخیر اشاره کرد و گفت: امروزه در جهان عکاسی به جایگاه واقعی خود دست یافته است و جای تعجب نیست که برای این رشته مهم هنری در کنار سایر رشته‌های هنری جشنواره‌ها و جوایز معتبری در دنیا راه‌اندازی شده است. این نشان می‌دهد که عکس توانسته در کنار سایر رسانه‌ها فرایند متعالی و پویای خود را طی کند.

به گفته قلم سیاه عکاسان ایرانی هم در کنار سایر عکاسان جهان توانسته‌اند به جایگاه واقعی خود در جهان دست یابند و امروزه عکاسان ایرانی در جهان شناخته شده هستند.

وی افزود: قریب به 20 سال دیگر تاریخ عکاسی ایران 200 ساله می شود هر چند که ایرانی ها از دیرباز با عکس آشنا بودند و حافظ قرن ها پیش عکس رخ یار را در جام دیده است.

او به شکل‌گیری انجمن عکاسان ایران و همچنین دریافت پروانه بهره‌برداری این انجمن پس از ۸ سال تلاش اشاره و ابراز امیدواری کرد که این انجمن بتواند در جهت تعالی عکاسی کشور گام بردارد. به گفته او راه اندازی انجمن عکاسان یکی از بزرگترین آرزوهای جامعه عکاسان در طول سال ها بوده است.

قلمسیاه به موضوع دومین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران اشاره کرد وگفت: برای این دوره پروژه عکاسی تعریف شده است و ۲۱ پروژه عکاسی از ۲۱ عکاس که در طول 35 سال گذشته کار شده اند، را به نمایش می گذاریم. در طول سال های گذشته همواره نمایشگاه عکس های متعددی برپا شده است اما در این نمایشگاه تک عکس های از عکاسان به نمایش گذاشته شده است و امروزه بیشتر عکاسان به تک عکس روی آورده اند.

وقتی یک عکاس یک عمر زمان می گذارد که روی یک موضوع خاص کار کند وقتی دوربین را در دست می گیرد دیگر سوژه مقابل او نیست تا آن را ثبت کند، بلکه این ایده و سوژه در ذهن اوست که با دوربین ثبت می شود و این موضوع به اهمیت این عکس می افزاید.

در ادامه این مراسم ویدئوکلیپی از آثار حسن غفاری با عنوان معیشت چند هزار ساله به نمایش درآمد که مروری داشت بر معیشت و شیوه زندگی عشایر ایران در طول ۲۰ سال گذشته که در قالب یک کلیپ ۳ دقیقه‌ای برای حاضران به نمایش گذاشته شد. در این کلیپ مجموعه قریب به 300 عکس از زندگی عشایر ایران در هنگام کوچ، عروسی، تولد فرزند و زندگی روزمره شان در معرض دید علاقمندان قرار گرفت.

در ادامه نیز ساعد نیک‌ذات رئیس هیات مدیره انجمن عکاسان ایران گزارشی از روند شکل گیری انجمن عکاسان ایران از سال 1384 تا به امروز داد و گفت برای گرفتن مجوز این انجمن 8 سال پیگیری کردیم و روند دریافت این مجوز آن قدر طولانی بود که چندین وزیر عوض شد.

نیک ذات افزود: پس از تاسیس انجمن هر سال هنگام نوروز برای اعضای انجمن در قالب یک هدیه نوروزی مجموعه‌ای کتاب عکاسی و سی دی های آموزشی ارسال می‌کردیم اما پس از مدتی تصمیم گرفتیم که رویداد مهم 10 روز با عکاسان ایران را به پیشنهاد سیف‌الله صمدیان برگزار کنیم که در نخستین دوره برگزاری این رویداد شاهد برگزاری 40 کارگاه آموزشی و نمایشگاه عکس بزرگی از اعضای انجمن در خانه هنرمندان ایران بودیم که با استقبال روبرو شد. کتاب این رویداد هم امیدواریم بزودی منتشر شود.

وی افزود: در این دوره تصمیم گرفتیم که به جای نمایش تک عکس روند پیگیری 21 عکاس را که برخی بیش از 50 سال روی یک پروژه کار کرده اند و برخی قریب به 10 سال ، به نمایش بگذاریم.

او همچنین تصویر ۸ سال پیش خود را روی پروانه بهره‌برداری انجمن به حاضران نشان داد و گفت: این عکس که با ظاهر امروز من بسیار متفاوت است سندی است بر تلاشی ۸ ساله برای راه اندازی این انجمن و ثابت کردیم که با ایستادگی و پشتکار می‌توانیم به هدف خود برسیم.

مجید سرسنگی مدیر عامل خانه هنرمندان ایران نیز با ابراز خرسندی از برگزاری دومین دوره این برنامه از سوی انجمن عکاسان ایران گفت: گزارش نیک ذات مرا به وجد آورد نه به این دلیل که بعد از ۸ سال تلاش و پیگیری موفق به راه‌اندازی یک انجمن شدند بلکه به این دلیل که نشان می دهد هنرمندان ما امروز چندین گام جلوتر از مدیران پیش می‌روند و این انجمن‌ها نیز با وجود همه مشکلاتی که وجود دارد بدون ناله و شکایت با سخت‌کوشی کار می‌کنند و این مایه مباهات است که همه این هنرمندان دل در گرو توسعه فرهنگی این کشور دارند.

او در ادامه با اشاره به مشکلات حوزه فرهنگ و هنر گفت: حوزه فرهنگ وهنر حوزه بسیار مشکلی است که اتفاقات بسیاری در مسیر آن رقم می‌خورد و گاه سنگ‌هایی در این مسیر گذاشته می‌شود که تکان دادن آن ها بسیار زمان‌بر و انرژی‌بر است اما با این وجود باز هم می‌شود در این شرایط و در این زمانه هم کار کرد.

سرسنگی ادامه داد: برگزار شدن برنامه‌های خوب فرهنگی و هنری نشان می‌دهد که ما اگر بخواهیم در توسعه فرهنگی کشور نقش داشته باشیم باید دست به کار بریم و همه مشکلات را تحمل کنیم و با تلاش و ایمان خالصانه به هدفی که داریم برسیم و فضای فرهنگی کشور را به سمت رشد و تعالی سوق دهیم.

او همچنین با ابراز تأسف از شنیدن عذر و بهانه‌های مدیران در جبران کم‌کاری‌های فرهنگی و هنری گفت: متأسفم که گاه می‌شنویم در برخی حوزه‌ها به جای آن که به فکر کار و رفع مشکلات باشند، درگیر توجیه کردن و انداختن تقصیر به گردن گذشتگان و همچنین غلو کردن در سختی‌ها هستند. در حالی که با وجود داشتن هنرمندانی چنین پر تلاش و فضای پر نشاط برای کار و فعالیت،‌مدیران موظفند از مدیریت موجود به سمت مدیریت مطلوب نزدیک شوند و به جای گله گذاری از سختی‌ها با هنرمندانی که همیشه همراه با سختی‌ها بوده‌اند،‌ همراه شوند.

سرسنگی با اشاره به تلاش انجمن عکاسان ایران برای گرفتن پروانه بهره‌برداری گفت: این انجمن عظیم که ۸ سال برای راه‌اندازی و گرفتن پروانه بهره‌برداری تلاش کرده است، اگر قرار بود مثل ما مدیران فکر کنند،‌شاید امروز این پروانه برایشان صادر نمی‌شد.برای من جای بسی خوشحالی است که مجوز فعالیت این انجمن در دوران مدیریت من در خانه هنرمندان ایران صادر شده است.

او در بخش دیگری از سخنانش درباره اهمیت عکس هم توضیح داد: هنر عکاسی جزء هنرهایی است که هم متعلق به همه عامه مردم و هم متعلق به نخبگان است و اگر امروز هر کسی در خانه خود با عکس سروکار دارد جزء امتیازات این رشته هنری محسوب می‌شود چرا که بسیاری از هنرها قشری است و در تملک عده‌ای خاص قرار دارد اما هنر عکاسی در لابه لای جامعه حضور دارد که امیدوارم همین امتیاز ویژه بتواند هنر عکاسی کشور را به جلو هدایت کند.

مدیرعامل خانه هنرمندان ایران در پایان سخنان خود گفت: هر هنر تا زمانی که با جامعه خود پیوند نداشته باشد به یک نهاد فرهنگی تبدیل نمی‌شود و زمانی که هنرها با اجتماع گره خوردند و توانستد خود را به عنوان یک نهاد فرهنگی به ثبت برسانند، دیگر نمی‌توان با آن‌ها ناجوانمردانه رفتار کرد.

در ادامه این مراسم ویدئوکلیپی با موضوع روایت ۷ عکاس از روز دهم به نمایش درآمد که این کلیپ شامل بیش از 100 قطعه عکس از محمد فرنود، مجید سعیدی، نیوشا توکلیان، جمشید بایرامی،‌آلفرد یعقوب‌زاده و عاطفه سمایی و عباس کوثری بود.

در ادامه نیز سیف‌الله صمدیان دبیر دومین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران گفت: در این دوره به دلیل محدودیت فضای نمایشگاهی و همچنین وضعیت نابسامان اقتصادی و عدم حضور حامیان مالی، تنها از پروژه‌هایی که چاپ شده و آماده بودند استفاده کردیم.
او افزود: در این دوره فکر کردیم که روی یک موضوع ریشه‌ای در عکاسی که با خلاقیت و مدیریت زمانی و پیگیری آگاهانه همراه بوده است، تمرکز کنیم.

صمدیان درباره ویدئوکلیپ روایت ۷ عکاس از روز دهم هم گفت: سالهاست که عکاسان بسیاری با موضوع روز عاشورا و دهه محرم عکاسی می‌کنند و همه عکاسان برای خود چنین آرشیوی دارند اما در این ویدئوکلیپ شاهد آثاری از ۷ عکاس هستیم که با طرح و برنامه قبلی به این موضوع عاشورا نگاه کردند و به همین دلیل آثارشان رنگ و بوی خاصی داشت، البته برخی از این عکس ها به دلیل مشترک بودن سوژه و مکان ها به هم شبیه شده بود اما در این مجموعه عکس هایی بودند که بسیار شخصی شده بودند.

به گفته صمدیان این مجموعه عکس بسیار قابل تامل است و از جنبه های بصری بالایی دارد که برای هر فردی در گوشه گوشه جهان نیز قابل توجه خواهد بود.

او در ادامه به تک تک عکاسانی که منتخبی از پروژه‌های عکاسی آن‌ها در این دوره از "۱۰ روز با عکاسان ایران" به نمایش گذاشته شده است پرداخت و به اهمیت پروژه‌های آن‌ها تأکید کرد.

در ادامه این مراسم با اهدای لوح از تلاش‌های این ۲۱ عکاس تقدیر شد و سپس عکاسان حاضر در این نمایشگاه عکس یادگاری گرفتند.

پایان‌بخش مراسم نیز افتتاح نمایشگاه آثار دومین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران بود.

در دومین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران منتخبی از پروژه‌های عکاسی مجید دوخته چی‌زاده، ابراهیم حقیقی، آزاده اخلاقی، رومین محتشم، علیرضا میرزایی، صمد قربانزاده، نیکول فریدنی، محمد رضا بهار ناز، امیر علی جوادیان، مرتضی پور صمدی، محسن راستانی، فخرالدین فخرالدینی ،مریم زندی، مجید سعیدی، مهدی منعم، جمشید بایرامی، کاوه گلستان ،محمد فرنود، محمود کلاری، بهزاد ترکی زاده و عباس تحویلدار در گالری‌های خانه هنرمندان به نمایش درآمده است و از روز سه شنبه پنجم آذرماه نشست‌های تخصصی با حضور عکاسان برگزار خواهد شد.

سه‌شنبه پنجم آذرماه در سالن شهناز ساعت 16 میزگرد با حضور مجید دوخته‌چی‌زاده (چندگانگی)، آزاده اخلاقی (به روایت یک شاهد عینی) و ابراهیم حقیقی ( طبیعت بیجان ) با کارشناسی ابراهیم حقیقی و در همین روز از ساعت 18 میزگرد دوم رومین محتشم ( پرسه‌های بی‌سرانجام)، صمد قربانزاده (کابوس‌های خاکستری)، علیرضا میرزایی (تبعید به ساعت گرگ و میش) با کارشناسی محمد مهدی رحیمیان برگزار خواهد شد.

چهارشنبه ششم آذر ساعت 16 سالن شهناز میزبان دومین میزگرد با حضور آثار زنده‌یاد نیکول فریدنی (ایران سیاه و سفید )، مرتضی پورصمدی (عشایر ایران)، امیرعلی جوادیان( عروسی‌های سنتی ایران)، محمد رضا بهارناز (عروس برون) با کارشناسی فرزاد هاشمی برگزار خواهد شد.

شنبه نهم آذر از ساعت چهار بعدازظهر فخرالدین فخرالدینی (پرتره مفاخر ایران )، محسن راستانی ( خانواده ایرانی ) و مهدی منعم ( قربانیان جنگ تحمیلی ) با کارشناسی مسعود زنده‌روح‌کرمانی به خانه هنرمندان می‌آیند و از ساعت شش عصر همین روز مریم زندی (پرتره)، مجید سعیدی ( زندگی در جنگ) و بهزاد ترکی‌زاده (رویای آبی) با کارشناسی سعید دستوری میزگرد دیگری را برگزار خواهند کرد.

یکشنبه دهم آذر از ساعت 16 و 30 دقیقه میزگرد ما با حضور محمود کلاری (روزهای انقلاب)، آثار زنده یاد کاوه گلستان و محمد فرنود (به مجنون بگو زنده بمان )، جمشید بایرامی (مستند اجتماعی آئینی) و عباس تحویلدار (ادیان در ایران) با کارشناسی محمود کلاری گردهم می‌آیند تا میزگردی دیگر داشته باشند.

کد خبر 240003
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار هنر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز