همشهری آنلاین: مشاور عالی وزیر علوم در نشست روسای کمیسیون‌های دایمی هیات‌های امنای دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی با اشاره به نقش و جایگاه هیات‌های امنا گفت: نگاه هیئت‌های امنا به آیین‌نامه‌ها و قوانین باید در جهت ایجاد نوآوری و خلاقیت باشد.

به گزارش سرویس دانشگاهی ایسنا، دکتر جعفر توفیقی اظهار داشت: هیات‌های امنای دانشگاه در یک سری اصول و قواعد بنیادی مشترک هستند و باید وحدت رویه داشتند ولی در بسیاری از امور دیگر باید مستقل و متناسب با موسسه خود تصمیم‌گیری کنند برای مثال نباید نحوه ارتقای عضو هیات علمی یک دانشگاه در حال توسعه شهرستانی با دانشگاه‌های برتر کشور یکسان باشد.

وی با اشاره به بند الف ماده 49 قانون برنامه چهارم و ماده 20 برنامه پنجم توسعه که تصویب آیین نامه‌های اداری مالی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها را منحصرا در اختیار هیات‌های امنا قرار داده است، این موضوع را نشانه اوج اعتماد نظام جمهوری اسلامی به نهادهای علمی و آموزشی بیان کرد.

مشاور عالی وزیر علوم با اشاره به اینکه هیات‌های امنا برای ایفای صحیح نقش خود باید با ویژگی‌های دانشگاه مطلوب آشنا شوند گفت: دانشگاه علمی در سه بعد علمی، فرهنگی و اجتماعی رسالت دارد. در بعد علمی وظیفه دانشگاه مطلوب روشن است که تربیت نیروهای متخصص و تولید دانش روزآمد است.

وی افزود: وظیفه دانشگاه مطلوب در بعد فرهنگی تربیت نیروهای آزاد اندیش، نواندیش، انتقادگر و معتقد به کار گروهی است تا حدی که محققان نیز خود انتقادی را فرا بگیرند و ضعف‌ها و آسیب‌ها ی کار خودرا بیان کنند.

توفیقی گفت: در بعد اجتماعی دانشگاه مطلوب باید نسبت به جامعه مسئول و همدل و همزبان مردم باشد و علم را باید از حالت انحصاری نخبگان دانشگاهی خارج کرده و وارد درون جامعه برد و وارد شیوه زیست مردم کرد .نظام آموزشی و پژوهشی دانشگاهها باید بازتاب مسائل و مشکلات جامعه باشد.

وی با تاکید براینکه در بعد پژوهش دانشگاه باید پاسخگوی نیازهای جامعه و در خدمت مردم باشد گفت از نظر نظام مدیریت دانشگاه باید هوشمند و دانشگاه باید سازمان دانش محور و دارای نظام خود ارزیابی باشد به گونه ای که سایر سازمانها و دستگاهها سبک‌های جدید مدیریت هوشمند را از دانشگاههای ما اخذ کنند.

مشاور عالی وزیر علوم تاکید کرد: اگر دانشگاه نتواند برای تعالی و ساماندهی خود اقدام کند نهادهای دیگری از بیرون به خود اجازه خواهند داد در امور دانشگاه دخالت کنند.

دکتر توفیقی با ذکر اینکه دانشگاه نهاد ظرفیت ساز و توانمند ساز است تاکید کرد: وزارت علوم باید وزارت کارآفرین، ظرفیت ساز و توانمند ساز باشد نه اینکه به شکل متمرکز برای دانشگاهها عضو هیات علمی جذب کند یا دانشجوی دکتری پذیرش کند .

مشاور عالی وزیر علوم گفت : دردانشگاه مطلوب وظیفه استاد آموزش و توزیع دانش به دانشجو نیست بلکه ایجاد محیط های یادگیری است که دانشجو بتواند در آن تولید فکر و اندیشه کند و توانایی انتقاد کردن داشته باشد.

وی اظهار داشت : اعضای هیات علمی باید شیوه‌های جدید و نوین تدریس را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و در این زمینه کار پژوهشی صورت بگیرد و بهترین روشها جایگرین شیوه‌های گذشته شود.

دکتر توفیقی گفت: دانشگاه مطلوب تقاضا محور و ماموریت محور است و نظام پژوهش آن نیز در جهت انجام پژوهش های آینده نگر حرکت می کند ، همچنین دانشگاه مطلوب، چابک ، منعطف و پاسخگو به محیط و مسئولیت پذیر است.

مشاور عالی وزیر علوم تاکید کرد : نگاه هیات‌های امنا به آیین نامه ها و قوانین باید تسهیل گری ودر جهت ایجاد نوآوری و خلاقیت باشد البته باید بسترهای قانونی هیات های امنا متنوع و متفاوت بوده و در همه کشور یکسان نباشد تا ویژگی‌های خاص دانشگاهها و مراکز پژوهشی نیز مورد لحاظ قرار گیرد.

وی نیاز دانشگاهها به داشتن "دفاتر ارزیابی کیفیت" را ضروری دانست و گفت : در دنیا نظامهای مختلف تضمین کیفیت تدوین شده است و وجود این نظامها در دانشگاه‌ها در رتبه بندیهای جهانی نقش مهمی دارد.

کد خبر 246039
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آموزش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز