یکشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۴:۱۸
۰ نفر

همشهری آنلاین: می‌گوید زنی ۶۱ ساله دچار آرتریت روماتوئید دچار یک عارضه وخیم این بیماری شده است: عنبیه چشم‌های او شروع به بیرون زدن کردند و او نیاز به جراحی فوری پیدا کرد.

cornea melt

به نوشته لایو ساینس شرح حال این بیمار و عارضه عجیب در چشمان او در گزارشی در که در ژورنال پزشکی نیوانگلند در ۱۲ فوریه منتشر شده است

افراد دچار آرتریت روماتوئید که باعث میزان بالای التهاب در سراسر بدن می‌شود ممکن است دچار عارضه‌ای به نام «ذوب قرنیه» (corneal melt) شوند. در این عارضه دستگاه ایمنی خود بیمار به منطقه‌ای از چشم در مجاورت قرنیه حمله می‌کند و باعث از هم گسیختگی بافت‌ها می‌شود و عنبیه که درست پشت قرنیه قرار دارد، از این رخنه بیرون می‌زند.

نتیجه این بیرون‌زدگی عنبیه این است که مردمک (سوراخ درون عنبیه) شکلی کاملا نامنظم به خود می‌گیرد.

cornea melt

دکتر مارک فرومر رئیس مراکز چشم فورمر در نیویورک و متخصص چشم‌پزشکی در بیمارستان لنوکس در این باره می‌گوید بروز عارضه ذوب قرنیه در هر دو چشم بسیار نادر است، اما برخورد پزشکان با موارد پارگی قرنیه نادر نیست.

او می‌گوید: «چشم‌پزشکان در دوران کاری‌شان ممکن است با موارد بسیاری از سوراخ شدن قرنیه مواجه شوند، اما به هر حال این عارضه‌ای نیست که هر روز به آن روبرو شوید.»

ذوب قرنیه عموما در بیماران دچار آرتریت روماتوئید طولانی‌مدت بروز می‌کند. این بیماران اغلب می‌گویند احساس می‌کنند که چیزی در چشم‌شان رفته است و آبریزش چشم‌ها یا نقصان بینایی را گزارش می‌کنند، اما بیماران لزوما ممکن است از درد شکایت نکنند.

جراچ چشم برای درمان این عارضه ممکن است یک قطعه کوچک را از بخش دیگر قرنیه بر می‌دارد و آن را در محل شکاف بخیه می‌کند. گاهی اوقات پزشک ممکن است مجبور شود که ملتحمه (لایه بیرونی چشم) را نیز بردارد، زیرا سلول‌های مهاجم ار راه این لایه به قرنیه حمله می‌کنند.

به گفته فرومر علاج کردن این عارضه بسیار سخت است. او می‌گوید: «حتی اگر پیوند قرنیه انجام دهید، ممکن است این عارضه دوباره رخ دهد، زیرا بیماری عمومی هنوز وجود دارد.»

به گفته او این بیماران باید با استروئیدها و داروهای مهارکننده ایمنی درمان مورد درمان قرار گیرند تا تهاجم دستگاه ایمنی جلوگیری شود.

آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی عمومی است که مفاصل بدن را درگیر می‌کند، اما ممکن سایر اندام‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دارد. علل این بیماری کاملا شناخته نشده است، اما تصور می‌شود که اختلال در پاسخ ایمنی نقشی در این مورد ایفا کند.

فرومر می‌گوید: «افراد مبتلا بیماری روماتوئید اغلب فکر می‌کنند بیماری محدود به دست‌ها و پاها است، اما مهم است که بدانیم آرتریت روماتوئید می‌تواند بر چشم نیز تاثیری وخیم داشته باشد.»

به گفته او مبتلایان به آرتریت روماتوئید یا اختلال خودایمنی دیگر باید به طور منظم، ترجیحا دو بار در سال معاینه چشم شوند. او می‌گوید چکآپ منظم می‌تواند باعث شناسایی زودرس بیماری شود؛ هنگامی که چشم سوراخ می‌شود، با یک اورژانس واقعی روبرو شویم.

کد خبر 249747

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز