گروه اقتصادی: مجلس پس از کش‌وقوس دوماهه بر سر هدفمندی یارانه‌ها، دیروز به همه شایعات و پیش‌بینی‌ها پایان داد و تکلیف یارانه نقدی و افزایش قیمت حامل‌های انرژی را مشخص کرد.


به گزارش همشهری، نمایندگان مجلس که دیروز برای رفع ایرادات شورای نگهبان روی بودجه 93وارد شور شده‌بودند، از مصوبه قبلی خود بازگشتند و با بالابردن سقف درآمد قانون هدفمندی یارانه‌ها، مجوز افزایش قیمت حامل‌های انرژی در سال آینده را به دولت دادند. اما در کنار این مجوز، مجلس دولت را مکلف کرد که در سال آینده یارانه نقدی را فقط به نیازمندان پرداخت کند. سازوکار تشخیص خانوارهای نیازمند، درآمد سالانه خانوارها مشخص شده که تعیین این میزان درآمد بر‌عهده دولت گذاشته شده است.

براساس تبصره 21قانون بودجه، افراد متقاضی دریافت یارانه نقدی باید در موعد تعیین شده به مراکز ثبت‌نام مراجعه کرده و اطلاعات اقتصادی مبنی بر اینکه نیازمند دریافت یارانه نقدی هستند را ثبت کنند. نمایندگان مجلس درعین حال ضمانت اجرایی لازم را نیز گذاشته‌اند به این ترتیب که چنانچه پس از تحقیق مشخص شد که اشخاص با درآمد بیشتر از مبلغ فوق اقدام به دریافت یارانه کرده‌اند به میزان سه‌برابر یارانه دریافتی جریمه می‌شوند. آیین‌نامه اجرایی این تبصره ظرف 3‌ماه توسط معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور و با همکاری وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد. با این مصوبه عملا باید گفت که خانوارهای بسیاری که از سطح درآمدی متوسط به بالا برخوردار هستند از سال آینده یارانه نقدی آنها قطع خواهد شد و در مقابل یارانه نقدی خانوارهای نیازمند افزایش می‌یابد.

به گزارش همشهری، تبصره 21مجلس همچنین به دولت اجازه داد تا سقف منابع درآمدی هدفمندی یارانه‌ها را به 48هزارمیلیارد تومان افزایش دهد. پیشنهاد قبلی دولت در حدود 52هزار میلیارد تومان بود که به این ترتیب 4هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. این کاهش به معنی کم شدن شیب تند افزایش قیمت حامل‌های انرژی خواهد بود که به‌طور متوسط 60درصد پیش‌بینی می‌شود. با این حساب درآمد سر جمع کل یارانه‌ها در بودجه 92به 59هزار میلیارد تومان خواهد رسید. مجلس در کنار این افزایش درآمد، موارد هزینه‌ای آن را نیز مشخص کرد. به این ترتیب که مبلغ 10هزار میلیارد تومان برای کمک به بخش تولید، بهبود حمل‌ونقل عمومی و بهینه‌سازی‌ مصرف انرژی در واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی هزینه خواهد شد. مبلغ 4800میلیارد تومان هم به نظام سلامت اختصاص می‌یابد. مبلغ 2هزار میلیارد تومان هم به بیمه بیکاری و حمایت از بیکاران متقاضی پرداخت می‌شود. مبلغ 42هزار و 500 میلیارد تومان هم به‌منظور پرداخت نقدی و غیرنقدی موضوع ماده 7قانون هدفمندکردن یارانه‌ها هزینه می‌شود. براساس یکی از بندهای این تبصره در شهرهای با جمعیت بالای یک میلیون نفر و یا آلوده عوارض خاصی به‌منظور مقابله با آلودگی محیط‌زیست و کمک به توسعه حمل‌ونقل عمومی تعیین می‌شود. 100 در صد مبالغ وصولی تا سقف 11هزار میلیارد ریال نسبت به وصولی هر یک از شهرهای موصوف در اختیار همان شهر قرار می‌گیرد.

کد خبر 250081

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز