عباس زارع، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج درباره قطع درختان باغ سیب کرج به ایسنا گفت: براساس تفاهمنامهای که بین شهرداری و سازمان بنیاد مستضعفان منعقد شده، مقرر شده بود این نهاد 350 درخت از درختان نیمه خشک و آفتزده محدوده خاصی از باغ سیب کرج را برای انجام طرحهای عمرانی قطع کند ولی این نهاد در تعطیلات نوروز و بدون مجوز قانونی اقدام به قطع بیش از 2000 درخت در قسمتهای مختلف این باغ کرده است.
وی خاطرنشان کرد: سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج، روز هفتم نوروز از این اقدام، مطلع و با اعزام اکیپ ویژهای از ادامه روند قطع درختان جلوگیری کرد و در حال حاضر مأموری در این باغ مستقر شده تا به صورت شبانهروزی از محوطه باغ محافظت کند تا درختان بیشتری از این باغ قطع نشود.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج یادآور شد: پروندهای نیز در خصوص وقوع این تخلف به مراجع قضایی استان ارجاع داده شده و دستور کاشت مجدد درخت به جای درختان قطع شده، صادر شده است.
این مسئول گفت: بدون شک این پرونده تا مراحل پایانی توسط مراجع ذیربط، پیگیری و متخلفین اعمال قانون خواهند شد.
وی با اشاره به اهمیت باغ سیب کرج گفت: باغ سیب به عنوان یکی از سرمایههای طبیعی استان البرز محسوب میشود که حفاظت از آن وظیفه همه مردم و مسئولین استان است. این باغ در کنار اینکه مکان مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت مردم به شمار میآید، به عنوان بخشی از ریههای تنفسی شهر وظیفه پاکسازی هوای کرج را نیز به عهده دارد.
تخریب بخش وسیعی از باغ سیب کرج توسط بنیاد مستضعفان
همچنین بهنام محمودی، عضو شورای شهر کرج در واکنش به این اقدام بنیاد مستضعفان گفت: طی چند سال اخیر شاهد تخریب بخش وسیعی از این باغ به دلایل و بهانههای مختلف بودهایم که در نهایت نتیجهای جز آسیب به محیط طبیعی استان نداشته است.
وی ادامه داد: یکی از نهادهایی که به تعهدات خود نسبت به این باغ عمل نکرده بنیاد مستضعفان است و منجر به قطع شمار زیادی از درختان این باغ شده است. چرا بنیاد مستضعفان به تعهد خود نسبت به قطع تعداد مشخصی از درختان نیمه خشک این باغ عمل نکرده و تبر به ریشه درختان سبز این باغ زده است؟
عضو شورای شهر کرج بیان کرد: این اقدام قانونی نبوده و باید در اسرع وقت توسط مسئولین ذیربط پیگیری شود تا شاهد وقوع خسارت بیشتری به این باغ نباشیم.
موانع جهاد کشاورزی کرج برای جلوگیری از تغییرکاربری زمینهای کشاورزی در محدوده شهری
میرسعید ولیعهدی، رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان کرج با اشاره به کافی نبودن قانون حفظ کاربری زمینهای کشاورزی و باغی در محدوده خدمات شهری کرج، گفت: این قانون در محدوده زمینهای کشاورزی و باغی که در محدوده خدمات شهری قرار دارند نافذ نیست و جهاد کشاورزی تنها میتواند مانع تغییر کاربری این زمینها در خارج از محدوده شهری شود.
وی ادامه داد: جهاد کشاورزی وظیفهای در قبال حفظ و نگهداری باغات درون شهری ندارد و این امر به عهده سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری است. جهاد کشاورزی در بخش جلوگیری از قطع درختانی که در باغات درون شهر قرار دارند با موانع قانونی مواجه است و امکان چنین اقدامی را ندارد.
ولیعهدی یادآور شد: جهاد کشاورزی پیش از این برای جلوگیری از تسریع روند تخریب باغ سیب کرج تلاشهای زیادی کرده و طرحهای مختلفی را به مراجع ذیصلاح پیشنهاد داده بود اما متأسفانه با اجرای این طرحها موافقت نشد. استفاده از این باغ برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی یکی از این طرحها بود که متأسفانه به در بسته خورد و اجرایی نشد.
این مسئول اضافه کرد: به جز پیشنهاد طرح، جهاد کشاورزی تاکنون با اتکا به برخی روشها و ترفندهای اجتماعی و سیاسی مانع از تخریب این باغ شده است.
ولیعهدی تصریح کرد: بدون شک اگر تلاشهای فرمانداری و ایستادگی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج نبود وضعیت باغ سیب هم اکنون به مراتب بدتر از حالت فعلی بود و مکانی به عنوان باغ سیب در کرج وجود نداشت.
رییس اداره جهاد کشاورزی کرج گفت: تا زمانی که قوانین بازدارنده در خصوص قطع بی رویه درختان دارای ضعف مشهود است، نمیتوان به صورت جدی از قطع درختان باغ سیب مهر شهر جلوگیری کرد و به طور قطع هر چند مدت یکبار خبرهایی از قطع غیرمجاز درختان این باغ به گوشمان میرسد.
اقدام بنیاد مستضعفان برخلاف قانون است
حسین محمدی، مدیر کل محیط زیست استان البرز ضمن محکوم کردن اقدام سازمان بنیاد مستضعفان در خصوص قطع درختان این باغ به خبرنگار ایسنا گفت: این اقدام بنیاد مستضعفان در حقیقت تغییر کاربری بدون مجوز در محدوده باغات شهری به شمار میآید و برخلاف قانون است.
وی اظهار کرد: طبق تفاهم نامه منعقد شده، این نهاد تنها مجوز قطع 350 درخت نیمه خشک و آسیب دیده را اخذ کرده بود که به صورت تقریبی نیم هکتار از مساحت باغ سیب مهر شهر را شامل میشد اما در نهایت 2000 درخت را قطع کرد که مساحتی بیش از 2 هکتار را شامل میشود.
محمدی خاطرنشان کرد: اگر هر نهاد و ارگانی بخواهد خودسرانه و بدون اهمیت به محیط زیست دست به قطع تعدادی از درختان این شهر بزند در آیندهای نزدیک هیچ درختی در کرج باقی نمیماند و همه باغات تبدیل به ساختمانهای مسکونی میشوند.
وی ادامه داد: سازمان محیط زیست این اقدام سازمان بنیاد مستضعفان را به شدت محکوم میکند و از مراجع قانونی به عنوان مدعی العموم درخواست دارد تا در حیطه قانون با متخلفان برخورد کند.اگر قانون برخورد جدی با معارضان محیط زیست داشته باشد هیچ فرد یا نهادی به خود اجازه نمیدهد که با صرف پرداخت مبالغی به عنوان جریمه دست به کشتار درختان بیگناه بزند.
محمدی تصریح کرد: هرگونه تغییر کاربری در باغات و فضای سبز شهری باید در کمیسیون مربوطه، مطرح و در صورت تصویب اجراییشود.
مدیر کل محیط زیست استان البرز تاکید کرد: اداره کل محیط زیست استان البرز به عنوان دستگاه نظارتی پیگیر این پرونده خواهد بود و از مسئولان ذیربط درخواست دارد تا شخص یا دستگاه متخلف مجازات شود.
همچنین حجت الاسلام و المسلمین مهدی خضری، رئیس عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی استان البر در این خصوص گفت: توجه به درختان و حفظ و نگهداری آنها از سنتهای موکد رسول مکرم اسلام(ص) و ائمه اطهار بوده است، به طوریکه در تاریخ اسلام میبینیم که باغهای زیادی توسط این بزرگان احیا شده است.
وی ضمن ابراز تأسف از قطع درختان در کرج، افزود: مقام معظم رهبری بارها در مورد حفظ محیط زیست تأکید داشتهاند تا زیستگاه این سرمایههای ارزشمند و منابع طبیعی خدادادی تبدیل به آهن و سیمان نشوند. همیشه شاهد بودهایم که مقام معظم رهبری همه ساله در روز درختکاری، خود اقدام به کاشت نهال میکنند تا اهمیت حفاظت و نگهداری از درختان را به صورت عملی یادآور شوند.
حجت الاسلام خضری تصریح کرد: قطع بدون مجوز تعداد 2000 درخت مثمر در کرج اقدام ناپسندی بود که باید توسط همه دستگاهها و آحاد مردم محکوم شود چرا که آثار زیانبار یک چنین اعمالی، سلامتی تک تک ساکنین کرج، به خصوص کودکان و بیماران را به خطر میاندازد. با برخورد جدی با اشخاصی که بدون توجه به قانون و مصالح عمومی اقدام به تخریب محیط زیست و سرمایههای عمومی میکنند باید از تکرار چنین فجایعی جلوگیری کرد.