به گزارش ایسنا، سعید اوحدی یادآوری کرد: نخستین اعزام زائران حج از 14 شهریورماه آغاز میشود و آخرین پرواز برگشت، ششم آبانماه 93 خواهد بود.
او با یادآوری اینکه حج تمتع امسال هیچ افزایش نرخی نداشته است، ادامه داد: براساس شرایط اقتصادی، سقف قیمت حج 250هزار تومان افزایش داشت که اگر نرخ ارز را هم به آن اضافه میکردیم، برای هر زائر 700هزار تومان افزایش نرخ لحاظ میشد که البته این اتفاق نیفتاد و قیمت مانند سال گذشته شد. امسال بیش از 14میلیون دلار در قراردادهای حج صرفهجویی شد.
وی همچنین دربارهی درخواست ایران برای افزایش ظرفیت حج تمتع، اظهار کرد: وزیر حج عربستان با نگاه مثبتی با این درخواست برخورد کرده، ولی باید در عربستان هماهنگیهای دیگری هم صورت گیرد که ما همچنان امیدواریم.
به گفتهی اوحدی، در حوزهی نیروی انسانی حج 93، 25 درصد تعدیل اتفاق افتاده و هیئت پزشکی نیز 10 تا 15 درصد کاهش نیرو خواهد داشت که در مجموع، این جمعیت به تعداد زائران اضافه خواهد شد.
وی دربارهی طرح توسعهی مسجدالحرام نیز گفت: این پروژه 5 / 2 ساله است که اجرا میشود و در پایان آن، ظرفیت اعزام زائران به حج به بیش از دو برابر میرسد. اکنون نیز بیش از 40 درصد پروژه کامل شده است.
او همچنین در گزارشی دربارهی سفر عمره، بیان کرد: تا کنون 53هزار نفر در قالب سههزار و 800 کاروان با 1650 پرواز به عمره اعزام شدهاند. در نوروز نیز 65 درصد افزایش اعزام داشتیم که با این حساب، عدد نهایی اعزام زائران به عمره حدود 820هزار نفر خواهد بود.
وی اظهار کرد: عمرهی امسال 400میلیارد تومان صرفهجویی داشته که پنج درصد آن بهخاطر کاهش دو روزهی مسافرت عمره بود و بقیه به صرفهجوییهای مدیریت مربوط میشد.
رییس سازمان حج و زیارت ادامه داد: با توجه به مصوبهی شورای عالی برنامهریزی بعثهی مقام معظم رهبری علاوه بر فراخوان شرکت شمسا، آژانسهای دارای بند پ (زیارتی) نیز در اعزام زائران در نوروز مشارکت داشتند که به این ترتیب 65 درصد اعزام به عتبات عالیات عراق در نوروز افزایش داشت.
شهادت 9 ایرانی طی دو سال گذشته در عراق
او همچنین به آمار شهدا و زخمیهایی که ایران در دو سال گذشته در عراق داشته است، اشاره و اظهار کرد: در ششماه دوم سال 91، هشت شهید و 49 زخمی و در ششماه دوم سال 92 یک شهید و 19 زخمی داشتیم.
اوحدی سپس به تشکیل کمیتهای برای درجهبندی هتلهای کربلا، نجف و کاظمین اشاره کرد و گفت: برای نخستینبار در سال 93 بستههای مختلف سفر به عتبات با هزینههای مختلفی ارائه میشود. این بستهها دو و سه روزه خواهد بود که خردادماه امسال اعلام خواهد شد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین دربارهی احتمال تعطیل شدن اعزام به عتبات در دوران انتخابات عراق، گفت: در دورهی گذشتهی انتخابات، تمام پروازها به فرودگاه بغداد لغو و حتا تمام ترددها بین شهرها قطع میشد؛ اما طبق آخرین وضعیت اعلامشده از سوی نمایندگیهای ایران در عراق هنوز محدودیتی از سوی دولت عراق برای دوران انتخابات اعلام نشده است.
وی اظهار کرد: با این حال، کارگروهی در حوزهی عتبات تشکیل شده که براساس تصمیم آن در دوران انتخابات عراق، شیب ملایمی را در اعزامها خواهیم داشت و احتمالا ظرفیت اعزام در روزهای ششم و هفتم اردیبهشتماه تا پایان انتخابات به 50 درصد برسد و پروازها از نجف انجام شود. همچنین کاظمین از سفر عتبات در دوران انتخابات حذف شود.
قیمت سفردریایی عتبات تا 10 روز آینده قطعی میشود
اوحدی دربارهی سفر دریایی به عتبات عالیات عراق نیز توضیح داد: تفاهمنامهای با شرکت کشتیرانی «والفجر» بسته شده که یکی از بستههای سفر آن سفر دریایی به عتبات است. احتمالا قیمتها تا 10 روز آینده قطعی و اعلام خواهد شد که انجام این سفر به اعلام آمادگی مردم بستگی دارد.
رییس سازمان حج و زیارت در پاسخ به پرسشی دربارهی حذف انحصار برای اعزام به عتبات با توجه به تجربهی نوروز و مشارکت برخی آژانسهای مسافرتی، اظهار کرد: از مجموع 1800 دفتر زیارتی، 420 آژانس سهامدار شرکت شمسا هستند و این انحصاری که گاهی مطرح میشود واقعا وجود ندارد، چراکه بیش از نیمی از آژانسها سهام شمسا را دارند. با این حال قرار است اساسنامهی شمسا تغییر کند تا آن 400 دفتر دیگر هم عضو شوند.
او دربارهی اختصاص ارز دولتی به سفر عتبات عالیات نیز گفت: با توجه به مذاکراتی که بهتازگی با بانک مرکزی داشتیم و گشایشی که در کارهای آنها بهوجود آمده، امیدواریم با همکاری وزارت نفت، ارزش مبادلاتی برای عتبات بگیریم. اگر این روال ادامه داشته باشد دوباره 10 درصد قیمتها را تعدیل میکنیم.
رییس سازمان حج و زیارت که صبح امروز (سهشنبه، دوم اردیبهشتماه) در نشستی خبری سخن میگفت، به تشکیل کنسرسیومی شامل بانکهای ملی، ملت، گردشگری و بخش خصوصی برای پیگیری پروژههای شرکت «توسعهی امید زائر» که اسفندماه سال گذشته تصویب شد، خبر داد و گفت: 25 درصد از سهم این کنسرسیوم به بانک ملی، 25 درصد دیگر به بانک ملت، 20 درصد از این سهم به بانک گردشگری، 20 درصد دیگر به حوزهی توسعهی اقتصادی عراق و 10 درصد به شرکت «توسعهی امید زائر» اختصاص دارد و با این وجود، هیچ محدودیتی برای جذب سرمایهگذاران خصوصی نداریم.
چزابه تا اربعین صاحب 2 زائرسرا میشود
او با اشاره به نبودن هیچ امکاناتی در نقطهی صفر مرزی و محل استقرار زائران ایرانی و عراقی، اظهار کرد: براساس پروژههای شرکت «امید زائر» تا پایان اردیبهشتماه، کلنگ ساخت هتل شلمچه با 250 اتاق و دو زائرسرا در چزابه به زمین زده میشود. این زائرسراها تا اربعین امسال به بهرهبرداری خواهند رسید. همچنین عملیات ساخت هتل در مرز مهران نیز تا پایان سال 93 آغاز میشود.
اوحدی به مشکلاتی که در اربعین با توجه به حجم زیاد زائران در مرزها پیش میآید، اشاره و بیان کرد: سال پیش، براساس آمار مرزبانی 700هزار زائر در مرزها تجمع کردند و پیشبینی برای اربعین امسال 5 / 1 میلیون نفر است که امیدواریم با ساخت این زائرسراها در مرز چزابه بخشی از مشکلات حل شود. بر این اساس و با توجه به نبود امکانات در نقطهی صفر مرزی، ایران و عراق برنامهی زمانبندی برای بهرهبرداری از تأسیسات اقامتی حداکثر تا دو سال آینده است.
مشارکت سرمایهگذار کویتی در ساخت هتل شلمچه
او همچنین به مشارکت سرمایهگذاران خصوصی و خیرین در ساخت این پروژهها، گفت: زمانی که زمین زائرسرا در چزابه واگذار شد، یک خیر در خوزستان برای پرداخت هزینهی ساخت یکی از زائرسراها اعلام آمادگی کرد. برای ساخت هتل شلمچه نیز یک مجموعهی سرمایهگذاری شیعیان بخش خصوصی در کویت بهمنظور پرداخت 80 درصد سهم سرمایهگذاری اعلام آمادگی کرد.
رییس سازمان حج و زیارت ادامه داد: این شرکت سرمایهگذاری کویتی نیز در بازسازی هتلهای کربلا و نجف مشارکت خواهد داشت. همچنین دو زمین در کربلا مشخص شده که همراه کنسرسیوم بانکها بهزودی به مباحث حقوقی با کشور عراق وارد خواهیم شد. یک زمین دیگر هم ستاد بازسازی عتبات عالیات عراق در نجف اختصاص داده است.
به گفتهی او، شرکت کارگزاران زیارتی تهران و البرز چهار سال پیش زمینی را در همدان برای ساخت مجموعه بین راهی خرید که بهدلیل نبود شرایط اقتصادی، آن زمین رها شده است. قرار شد این زمین به شرکت «امید زائر» داده شود تا اوایل اردیبهشتماه ساخت این مجموعه بین راهی را نیز آغاز کنیم.
اوحدی حجم زیاد سفر عراقیها به ایران در کنار اعزام ایرانیها به عراق را توجیه و ضرورت مناسبی برای ایجاد این زیرساختها دانست و ادامه داد: روزانه یکهزار و 200 عراقی در فصل کمسفر به ایران وارد میشوند. این جمعیت در تابستان و تعطیلات به چهارهزار نفر در روز میرسد. آنها بدون هیچ امکانات و تضمینی، سوار اتوبوس میشوند و به خاک ایران سفر میکنند که شاهد اتفاقات نامناسبی هم معمولا هستیم. امیدواریم با امکاناتی که ایجاد میشود این اوضاع کمی سامان پیدا کند.
وی دربارهی ساماندهی زائران عراقی که بدون برنامه به ایران سفر میکنند، گفت: کارگروهی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تشکیل شده که نخستین جلسهی آن را نمایندهی ولی فقیه تشکیل داده و وظایف هریک تعریف شده است. با توجه به ورود سالانه بیش از یکمیلیون و 400هزار عراقی، قرار است اقداماتی انجام شود تا آنها نیز بهشکل گروهی به ایران سفر کنند.