به گزارش مهر، روند کنونی انقراض گونههای در خطر جهان که عمدتا ناشی از فعالیتهای انسانی است حدود یک هزار برابر بیشتر از روند طبیعی انقراض تخمین زده میشود که این رقم هشدار دهنده در حال افزایش است.
دانشمندان میگویند برای ریشه یابی انقراض گونههای در معرض خطر، دنیا به ابزارهای جدیدی نیاز دارد تا اطلاعات موجود در این زمینه را جمع آوری کرده و به مشارکت بگذارد.
استوارت پیم، مجری تحقیقات این حوزه از دانشگاه دوک در آمریکا گفت: پایگاه دادههای آنلاین، اپلیکیشنهای تلفن هوشمند، منابع اجتماعی و سخت افزارهای جدید، جمع آوری داده در مورد گونههای در معرض خطر انقراض را آسانتر میکند.
وی افزود: این دادهها با دادههای به دست آمده از تغییر استفاده انسان از زمین و رصد گونههای گیاهی و جانوری توسط میلیونها شهروند دانشمند آماتور ترکیب میشود و امکان نظارت بر تنوع زیستی سیاره و تهدیدات آن را آسانتر میکند.
به گفته جان گیتلمن، رئیس دانشکده اکولوژی دانشگاه جورجیا، با تلفیق پایگاه دادهها و دسترسی بیشتر سیاست گذاران به اطلاعات، موفقیتهای واقعی و رو به رشدی برای علم بقای محیط زیست به دست میآید.
البته هنوز اطلاعات کاملی از تعداد گونهها، مکان زندگی و میزان خطر انقراض آنها وجود ندارد و در حال حاضر تنها 13 درصد از مناطق خشکی جهان و به سختی دو درصد از مناطق اقیانوسی تحت حفاظتهای قانونی قرار دارند. برای گونههای آبی خطر انقراض معمولا ناشی از فعالیتهایی است که در خشکی و بسیار دورتر از جایی که آنها زندگی میکنند، وجود دارد و در این میان مدیریت استفاده از زمین و خشکی میتواند در حفاظت از زیستگاههای آنها بسیار مهم باشد.
مجری تحقیقات این حوزه از دانشگاه دوک آمریکا در ادامه میگوید: یکی از هیجانانگیزترین فرصتهایی که به واسطه فناوری جدید فراهم شده است این است که میتوانیم اطلاعات پایگاه دادههایی مانند فهرست قرمز را با نقشههای زیستگاهی این گونهها که به طور مداوم به روز میشوند، نقشههای مناطق حفاظت شده، نقشههای تغییرات استفاده از خشکی، تاثیر انسان و اطلاعات آماتورهایی که گونهها را رصد میکنند، ترکیب کنیم.
نویسندگان این مقاله، مطالعات اخیر در علم حفاظت محیط زیست را بررسی کرده و به روند انقراض، توزیع و حفاظت از گونههای جانوری و گیاهی پرداخته تا دریابند نقص اطلاعات در کجا وجود دارد، در چه مناطقی تهدیدات انقراضی رو به گسترش است و میزان موفقیت تلاشهای حفاظتی چقدر بوده است.
اتحادیه بین المللی حفاظت از فهرست قرمز گونههای در خطر طبیعت، یکی از سازمانهای اصلی در تهیه اطلاعات تنوع زیستی است که امروزه حدود 71 هزار گونه را پوشش میدهد ولی با سرمایه گذاریهای بیشتر میتواند 160 هزار گونه را هدف خود قرار دهد.
آنها میگویند برای آنکه موفقیتهایشان ادامه یابد، باید از گسترش این نوع فناوریها و حتی فناوریهای قدرتمندتر برای آینده حمایت شود.
نظر شما