به گزارش همشهریآنلاین میراث مکتوب «خواجه نظامالملک طوسی؛ گفتار در تداوم فرهنگی ایران» تاليف سيدجواد طباطبايي رساله کوتاهی درباره برخی از وجوه تاریخ اندیشه سیاسی ایران در دوره اسلامی با تاکیدی بر اندیشه و عمل خواجه نظامالملک طوسی است.
در واقع دفتر حاضر نظریه بنیادین رساله درآمدی بر تاریخ اندیشه سیاسی در ایران اسن که جریان عمده اندیشه سیاسی ایران در دوره اسلامی را دنبال میکند.
در صفحات اندک این رسالهی کوتاه، مولف کوشیده است، در ادامهی پژوهشهایی که از دههها پیش آغاز کرده بود، مفهوم تداوم تاریخی و فرهنگی را به عنوان یکی از مفاهیم تاریخ ایرانزمین مطرح کند و از مجرای آن سوانح احوال خواجه و مقام سیاستنامهی او را در تاریخ اندیشه در ایران مورد بررسی قرار دهد.
در این کتاب میخوانیم؛ از بررسی تاریخ و تاریخ اندیشه در ایران میتوان دریافت که تاریخ ایران از دورهی باستانی آن تا سدهی اخیر از ورای گسستهایی که در آغاز دورهی اسلامی و از آن پس با چیرگی ترکان بر ایران زمین و یورش مغولان تا فراهم آمدن مقدمات جنبش مشروطهخواهی ایجاد شد، تداوم خود را حفظ کرده و جوهر تاریخی و فرهنگی آن استوار و ثابت مانده است.
در بخشی دیگر از کتاب میخوانیم؛ سیاستنامهنویسی، به عنوان جریانی از اندیشهی سیاسی در ایران که در سپیدهدم دورهی اسلامی ایرانزمین و در تداوم اندیشهی سیاسی ایرانشهری تدوین شد، کهنترین، استوارترین و تنومندترین جریانی بود که در تاریخ اندیشهی سیاسی در ایران پدیدار شد و در نخستین سدههای دورهی اسلامی با انتقال منابع دورهساسانی، تناورده شد و به تدریج، دو جریان دیگر یعنی فلسفهی سیاسی و شریعتنامهنویسی را در خود جذب و حل کرد. و از آنجا که تاکنون تاریخ سیاستنامهنویسی در ایران نوشته نشده است، اهمیت این جریان از تاریخ اندیشهی سیاسی و معنای آن برای فهم تاریخ سیاسی، اندیشهی سیاسی و ادب فارسی ایران دورهی اسلامی به درستی معلوم نیست و جای آن دارد که مورد توجه و بررسی جدی قرار گیرد. و .....
کتاب در ۳ فصل دستهبندی شده است؛ فصل نخست «سوانح احوال خواجه نظامالملک و وضع زمانهی او»، فصل دوم «اندیشهی ایرانشهری و تداوم فرهنگ ایرانزمین» و فصل سوم «مقام سیاستنامه در تاریخ اندیشهی سیاسی ایران».
خواجه نظامالملک طوسی گفتار در تداوم فرهنگی ایران تاليف سیدجواد طباطبایی در ۲۵۸ صفحه به بهاي 17 هزار تومان از سوی انتشارات مینوی خرد منتشر شده است.
نظر شما