محمد جعفری مدیر انتشارات وفا که بیش از 32 سال سابقه در عرصه نشر دارد، در گفتگو با مهر، در شرح ماجرای اخذ مالیات از این موسسه انتشاراتی، ابتدا به سوابق حقوقی و قانونی دالّ بر ممنوع بودن این کار اشاره کرد و گفت: بر اساس بند «ل» ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال 1380 مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان، کلیه فعالیتهای فرهنگی، هنری، مطبوعاتی و انتشاراتی، در صورت دارا بودن مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از پرداخت مالیات معاف شدند. اما با اینکه این قانون کاملاً واضح و مشخص است، چند سالی است که اداره مالیاتی به عناوین مختل، مشکلات عدیدهای را در این خصوص برای ناشران ایجاد کرده که عبارت سادهاش این است که «ما نمیدانیم، فقط میدانیم به هر نحوی که شده باید از شما مالیات بگیریم!».
وی افزود: ما بارها به ماموران مالیاتی اعلام کردهایم که ما ناشر هستیم و با هزینه خودمان کتاب چاپ میکنیم، نه از طریق وزارت ارشاد تامین میشویم نه از طریق اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران. اما متاسفانه این مسئله الان به جایی رسیده که اداره امور مالیاتی همکاران من را دعوت میکند و میگوید شما باید مالیات پرداخت کنید. وقتی میپرسیم چرا، میگویند اینطور تصمیم گرفته شده که شما باید مالیات پرداخت کنید و ما هم ماموریم و معذور. متاسفانه اسم خاصی را هم اعلام نمیکنند به عنوان فردی که این تصمیم را به آنها ابلاغ کرده اما عملاً ما را وادار میکنند که مالیات پرداخت کنیم در حالی که این مخالف نص صریح قانون است. این در حالی است که ما فقط ناشر هستیم و در واقع کار تولیدی انجام میدهیم نه کار توزیع و فروش کتاب، هر چند اگر کتابفروش هم بودیم، باز هم طبق قانون از پرداخت مالیات معاف بودیم.
مدیر انتشارات وفا گفت: به هر حال اداره امور مالیاتی چندی پیش به ما آئیننامهای داد و از ما امضا هم گرفت و ما را دعوت کرد برویم آنجا. ما هم در موعد مقرر با تمامی اسناد و مدارکی که نشرمان در خانه کتاب به ثبت رسانده، آنجا رفتیم و به ما گفتند که شما در سالهای اخیر فلان رقم گردش اقتصادی داشتهاید و اینقدر به آن مالیات تعلق میگیرد و باید بپردازید. ما البته به آنها اعلام کردیم که ما شما با مخاطب خودمان نمیدانیم، قانون را مخاطب خودمان میدانیم و قانون هم تصریح میکند که ناشران از پرداخت مالیات معاف هستند. ما این موضوع را با اتحادیه ناشران در میان گذاشتهایم و به صورت مکتوب هم مسئله را به ارشاد اطلاع دادهایم.
وی همچنین یادآور شد: در اظهارنامهای که به صورت الکترونیکی برای ما تنظیم کردهاند، اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل انفرادی که ما بند «ب» موضوع ماده 95 آن تلقی میشویم، گروه فعالیت ما را «عمدهفروشی، خرده فروشی و تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتورسیکلت و لوازم شخصی و خانگی» آن هم «زیرگروه مجموعه فعالیتهای غیرتخصصی در فروشگاهها» و جالبتر آنکه در همین برگه عنوان شغل ما «انتشارات» قیده شده است! من در آنجا اعلام کردم که ما مشمول این زیرگروه موتوری و موتورسیکلت و اینها (!) نمیشویم ولی آنها گفتند که در سایت اظهارنامه مالیاتی این فرم را به همین شکل تنظیم کردهاند و این اتوماتیک وار، وارد برگه شما میشود!
محمد جعفری مدیر انتشارات وفا در پایان این مصاحبه با ابراز تاسف از آنچه غیرقانونی بودن اخذ مالیات از ناشران و کتابفروشان و همچنین برخورد متکبرانه سرممیزان ادارات مالیاتی با این قشر فرهنگی و شخص وی به عنوان کسی که 32 سال سابقه نشر کتاب دارد، خواند، این گفتگو را اینگونه به پایان برد که «خیلی جالب است که من بعد از 32 سال کار نشر، باید وقتم را صرف پُر کردن اظهارنامه مالیاتی موتوری و موتورسیکلت بکنم!».
نظر شما