به گزارش ایرنا، محمد مجابی روز یکشنبه در حاشیه نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: روزانه 60 هزار تن زباله در کشور تولید میشود که اگر به صورت صحیح بازیافت شود ثروت زیادی خواهد بود.
حجم انبوهی از زباله در شهرها رها شده در حالی که میتوان با مدیریت صحیح ایجاد شغل کرد و با استفاده از فناوری از این حجم انرژی تولید کرد.
مدیریت پسماند در کشور بسیار ضعیف است و کمترین استفاده از این ثروت پنهان نصیب کشور میشود، از این رو بورس میتواند کمک بزرگی در مسیر بازیافت و تبدیل آن به ثروت کند.
وی افزود: اکنون بالاترین حجم بازیافت در کشور مربوط به محصولات نفتی و روغنی است که تمام آنها به چرخه مصرف بازمیگردد، در بخش بازیافت کاغذ، ضایعات پلاستیکی (پت) و فلزات تا حدی خوب کار شده است اما نیاز به گسترش دارد.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بورس در زمینه موارد خاص بازیافت ظرفیت خوبی دارد از این رو پیشنهاد ایجاد بورس بازیافت و پسماند را به سازمان بورس دادیم و اکنون مطالعات آن با کمک شهرداری تهران در حال انجام است و امیدواریم به زودی راهاندازی شود.
وی درباره بازیافت آب در کشور گفت: بازیافت آب هنوز مسیر درستی را در پیش نگرفته است و بسیاری از منابع آبی هدر میرود، این درحالیست که ایران کشوری است با اقلیم خشک و نیمه خشک و حفظ منابع آبی از اهمیت زیادی برخوردار است اما بازیافت آب به خوبی انجام نمیشود.
به گفته وی بحث بازیافت آب برای این که وارد بورس شود هنوز راه طولانی در پیش دارد.
وی ادامه داد: حذف کاغذ یکی از اقدامات خوبی است که در بورس کشور در حال انجام است و به جای آن از روشهای الکترونیک استفاده میکند.
مجابی اظهارکرد: بر اساس ماده 191 برنامه پنجم توسعه باید حرکت به سمت ایجاد دولت سبز باشد بر این اساس تمامی دستگاهها موظف شدند 1 درصد از کل اعتبارات خود را صرف فعالیتهای زیست محیطی کنند تا دولت سبز محقق شود.
با توجه به این که 7 میلیون شخص حقیقی و حقوقی در بورس حضور دارند و کاغذ از تمام فعالیتهای آنها حذف شود، حجم زیادی از تولید پسماند کاغذ جلوگیری خواهد شد بنابر این باید تمام دستگاهها این روند را در پیش گیرند.
مجابی گفت: با توجه به نگاهی که در دولت یازدهم در زمینه حفظ محیط زیست و اقتصاد سبز وجود دارد، با برنامهریزی اصولی در مدت زمان کوتاهی به دولت سبز خواهیم رسید.
وی افزود: دکتر روحانی در برنامههای محیط زیستی خود به 3 محور اساسی، حفاظت از محیط زیست، اصلاح ساختار محیط زیستی کشور و اقتصاد سبز اشاره کرده است که باید جدی گرفته شود.
موضوع اصلاح ساختار فقط مختص سازمان حفاظت محیط زیست نیست بلکه باید تمام سازمانها و نهادها به این موضوع توجه کنند و از بخشینگری در مورد مسایل زیست محیطی دوری کنند.
وی با بیان این که بخشینگری یکی از معضلات محیط زیست کشور است گفت: این موضوع باید به کلنگری تبدیل شود زیرا وضعیت کنونی منابع آب حاصل بخشینگری در موضوع سدسازی است و یا وضعیت دریاچه ارومیه نتیجه بخشینگری به بخش کشاورزی است بنابراین این روند باید متوقف شود.
مجابی درباره اقتصاد محیط زیست توضیح داد: دراین بخش باید ارزشهای زیست محیطی تمام نهادها مشخص شود و این که فعالیتهای آنها به چه میزان به محیط زیست آسیب وارد میکند تا در صدد برطرف کردن نواقص فعالیتهای خود برآیند، در ماده 59 قانون برنامه پنجم آمده که باید نهادهای زیست محیطی ارزشگذاری اقتصادی شوند.
ایجاد صندوق ملی محیط زیست یکی دیگر از اقدامات سازمان محیط زیست است که در حال انجام است، ایجاد این صندوق در برنامه چهارم توسعه دیده شده بود و باید در دولت قبلی راهاندازی میشد که این کار انجام نشد اما اکنون در حال طی کردن مراحل پایانی است، ارکان آن شکل گرفته و 2 تا 3 ماه آینده فعالیت اجرایی آن آغاز میشود.
با استفاده از اعتبار این صندوق میتوان به سازمانها و نهادهایی که فعالیت آنها به محیط زیست آسیب وارد میکنند وام داد تا نقص بخش تولیدی خود را برطرف کنند. اعتبار این صندوق از جرایم زیست محیطی، عوارض زیست محیطی و بخشهای داخلی و خارجی تامین میشود.
وی گفت: همچنین مصرف انرژی و آب در کشور بسیار بیشتر از حد استاندارد جهانی است، میزان بارندگی در کشور یک سوم جهانی است در حالی که میزان مصرف آب در کشور بسیار بالاست، 13 سال از دوره خشکسالی در کشور میگذرد بنابر این اگر بخواهیم با همین روش از منابع آبی استفاد کنیم در آیندهای نه چندان دور دچار بحران خواهیم شد.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست به بیمه زیست محیطی اشاره کرد و افزود: فعالیت بسیاری از دستگاهها اثرات زیست محیطی جبرانناپذیری به همراه دارد بنابر این باید در این نهادها بیمه با رویکرد زیست محیطی صورت گیرد، باید در بیمههای زیست محیطی استانداردهای لازم رعایت شود تا مورد قبول بیمهگر واقع شود.
وی با اشاره به این که در حوزه اقتصاد یک سری تکالیف بر عهده تولیدکنندگان گذاشته شده است گفت: به عنوان مثال تولیدکنندگان موظفند یک در هزار تولیدات خود را برای محیط زیست هزینه کنند که این مساله نشاندهنده اهمیت حفظ محیط زیست است که باید جدی گرفته شود.
مجابی اظهار کرد: از آنجا که محیط زیست یک مقوله جهانی است بنابران مجلس ژاپن تصمیم گرفته است مبلغ یک میلیون دلار برای نجات دریاچه ارومیه هزینه کند.
همچنین حامد سلطانینژاد مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکز اوراق بهادار و تسویه وجوه (سهامی عام) گفت: این شرکت اقدامات زیست محیطی خوبی در زمینه حذف کاغذ انجام داده است، این شرکت سال 93 را سال توسعه خدمات الکترونیک و کمک به حفظ محیط زیست نامگذاری کرده و سامانهای برای توسعه این گونه فعالیتها طراحی کرده است.
وی اظهار کرد: از این رو از مسوولان سازمان محیط زیست درخواست کردیم تا در این نمایشگاه بورس حضور یابند تا زمینه همکاریهای وسیع موثری فراهم شود.
نظر شما