دکترعلی اکبر سهیلی آزاد در گفتوگو با ايسنا با اشاره به این مطلب که سبزیجات جزو آلودهترین موادی هستند که وارد آشپزخانه میشوند، گفت: روزانه در سطح شهر، سبزیهای زیادی فروخته میشود. با توجه به اینکه سبزیجات منابع خوب انواع ویتامین و مواد معدنی هستند، رعایت نکردن بهداشت در نحوه کاشت و شستوشوی آنها باعث میشود سلامتی فرد به خطر افتد.
وی با بیان این مطلب که بخش زیادی از سبزیجات تهران به طور ناصحیح و با آب فاضلاب شسته میشوند، افزود: قسمت زیادی از سبزیها در خارج و اطراف تهران تولید و توسط فاضلاب آبیاری و حتی شسته میشوند و از این طریق آلودگیهای زیادی وارد سبزیجات میشود که این آلودگی میکروبی ممکن است حتی بعد از شستوشو هم وارد بدن شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه سبزیجات از منابع خوب انواع ویتامینها، کلسیم و پتاسیم هستند، خاطرنشان کرد: سبزیجات در سلامتی انسان نقش مهمی دارند و چون این مواد محصول کود انسانی و حیوانی هستند؛ ممکن است هنگام برداشت خاک آلوده یا تخم انگل در آن وجود داشته باشد. به همین دلیل بهداشت آن هم از اهمیت زیادی برخوردار است.
سهیلی آزاد بروز اختلالات در متابولیسم بدن، آسیب به سیستم عصبی، کاهش حافظه و کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن را از عوارض مصرف سبزیجات آلوده دانست و بیان کرد: اگر تخم انگل در سبزی باشد بر اثر حرارت از بین میرود، اما ممکن است آلودگی که بر روی دستها ایجاد شده از بین نرود، چرا که دست با همه جا تماس دارد و احتمال اینکه انگل وارد بدن شود، وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه سبزی خوردن و سالاد که به صورت خام مصرف میشوند باید در منزل انگل زدایی شوند، گفت: از آنجا که نمک ممکن است آب داخل سبزی را بیرون بکشد و باعث کاهش ویتامینهای آن شود، بهتر است برای شست و شو از مایع ظرفشویی به اندازه یک یا دو قطره استفاده شود. در این روش میتوان باکتریها را از بین برد اما، ممکن است انگل از بین نرود و تنها جذب سبزی به انگل را کم کند.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه نباید سبزیها به شکل سنتی وارد آشپزخانه شوند، افزود: از چند سال گذشته تغییراتی از نظر ارائه سبزیجات به نام سبزیجات پاک انجام شده است که در سطح شهر به فروش میرسد. این سبزیها در کارگاههایی توسط کارگران تمیز و طی چند مرحله انگلزدایی شسته و در نهایت آبکشی میشوند. همچنین آب سبزیها توسط سانتریفیوژ گرفته و بر حسب تقاضا در سطح شهر پخش میشود.
وی شستوشوی اصولی سبزیها و صیفیهایی را که به صورت خام مصرف میشوند در سلامتی انسان مهم و موثر دانست و اظهار کرد: این شستوشو در سه مرحله انجام میشود که مرحله اول شامل شناور کردن سبزی در آب و استفاده از چند قطره مایع ظرفشویی، مرحله دوم شناور کردن در آب و محلول ضد عفونی کننده و در مرحله سوم آبکشی است.
سهیلیآزاد، نقش وزارت بهداشت و شهرداری را در جلوگیری از ورود سبزیهای سنتی در سطح شهر و منازل بسیار موثر دانست و در پایان افزود: امیدواریم به مرحلهای برسیم که کارگاههای اطراف تهران هم بتوانند فعالیتهای بیشتری در تولیدات صحیح و تمیز انواع سبزی داشته باشند تا این سبزیها با قیمت ارزانتر در سطح شهر فروخته شود.
نظر شما